Fokozott izzadás: ilyenkor számít kórosnak az endokrinológus szerint

Nem mindig írható egyszerűen a pubertás számlájára a fokozott izzadás.

lany-izzadas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pubertáskor a hatalmas hormonális változásokról szól, ami több tünetben is megnyilvánul. Ezek többsége az érintettek számára igen kellemetlen - például pattanások, a bőr zsírosodása -, és ilyen panasz többek közt a fokozott verejtékezés is.

Hogy ez meddig normális, és mikor kell problémára gyanakodni, arról dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa beszélt.

Izzadságfoltok a ruhán 

A legtöbb kamasz, amint belép a pubertáskorba, észreveszi, hogy hiába a legjobb dezodorok, a ruhán többször is ott éktelenkednek a kellemetlen izzadságfoltok. Természetesen ezt nem a megfelelő higiénia hiánya okozza, mivel a fokozott izzadásért elsősorban a korral együtt járó hormonális változások tehetők felelőssé.

Sajnos a helyzetet csak tovább rontja, hogy nem pusztán a verejtékmirigyek túlzott működése váltja ki a panaszt, hanem - ami ugyancsak a pubertás számlájára írható - az az érzelmi hullámvasút is, melyen a fiatok ülnek. Stresszhelyzetben ugyanis még fokozottabb a verejtékezés.

Hormonzavar is okozhatja az izzadást

Mivel a pubertás során fokozott izzadás tapasztalható, nehéz lehet megítélni, normális vagy kóros a probléma. Amennyiben az izzadás állandó jellegű, és túl nagy mennyiségű, úgy célszerű utánajárni, hogy esetleg valamilyen betegség okozza a panaszt. Fokozott verejtékezéssel járhat például a pajzsmirigy-túlműködés, melynek során az anyagcsere-folyamatok felgyorsulnak, és ez - többek közt - fokozott izzadást provokál. Ekkor jellemzően egyéb tünetek is előfordulnak, például fogyás normál étkezés mellett, idegesség, koncentrációs zavarok, álmatlanság, szapora pulzus, hasmenés, csökkent melegtűrés, lányoknál menstruációs zavarok. Éppen ezért, ha az izzadást az említett tünetek közül néhány még kíséri, úgy érdemes megnézetni a pajzsmirigy funkcióit, minek során ellenőrzésre kerül a TSH mellett a T3 - trijód-tironin -, a T4 - tiroxin - és az ATPO szintje is, valamint a szakorvos ultrahangos vizsgálatot is elrendelhet. A pajzsmirigy-túlműködés lehet autoimmun eredetű, kiválthatja a szerv gyulladása, strúma, göbösödés is.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Kevesebb izzadás, nagyobb önbizalom

- A pajzsmirigyzavarokat szerencsére az esetek többségében igen jól lehet gyógyszeres úton kezelni, minek során normális tartományba állítható a hormonok szintje - mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa. Azonban, ha az ultrahangos vizsgálat során kiderül, hogy hormontermelő göb vagy a mirigy megnagyobbodása okozza a panaszt, úgy további terápiák válhatnak szükségessé - például izotópos kezelés -, sőt, műtétre is sor kerülhet, ahol meglehet, eltávolítják a pajzsmirigy egy részét vagy annak egészét - ez esetben a betegnek élethosszig tartó gyógyszeres hormonpótlásra van szüksége. 

Pajzsmirigybetegség javítása diétával

A pajzsmirigy működését támogatják egyes vitaminok, ásványi anyagok. Ilyen esetben különösen hasznos a szervezet számára a cink, a szelén, illetve a jódhiányos pajzsmirigy-alulműködés esetén természetesen a jódban gazdag ételek.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük