Jódot szedsz pajzsmirigyzavarra? Nem biztos, hogy jól teszed

Dr. Békési Gábor endokrinológus elmondta, milyen pajzsmirigyproblémáknál lehet veszélyes a jód.

no-tabletta
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jód igen fontos anyag a pajzsmirigy egészséges működése szempontjából, így sokan úgy gondolják, a szerv bármely problémája esetén csak jót tehetnek vele, ha pluszban beviszik, például étrendkiegészítő formájában vagy várandósvitamin egyik alkotójaként.

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája elárulja, vajon a jód használ vagy inkább árt pajzsmirigyzavarok fennállásakor?

Jód szerepe a pajzsmirigy működésében

A jód igen fontos a pajzsmirigy működése szempontjából, ugyanis nélkülözhetetlen a szerv hormonjainak előállításához, hiszen mindkettő fontos építőköve - T3 - trijódtrionin, T4 - tiroxin -. A jód ivóvíz és táplálék útján kerül elsősorban a szervezetbe.

Mivel Magyarország jódhiányos területnek számít, így sokaknál jódhiány alakul ki, mely komoly befolyást gyakorol a pajzsmirigy működésére. Az állapot pajzsmirigy-alulműködést, göbösödést, golyvát - strúma, pajzsmirigy-megnagyobbodás - okozhat, melyek igen sok embert érintenek hazánkban.

Jódpótlással az egészséges pajzsmirigyért

A fentiekből következik, hogy a jód pótlása igen nagy segítséget jelenthet a pajzsmirigyzavarok terápiájában. A plusz jód bevitele ugyanis csökkenti a pajzsmirigy-alulműködés mértékét, valamint sokszor ajánlják a göbök és a golyva kiegészítő terápiájaként. Egy felnőttnek 150-200 mikrogramm jódra van szüksége, melyet bevihet tengeri hal, alga, jódozott só vagy jódtartalmú ásványvíz formájában, sőt, ha mindez nem elég, táplálékkiegészítőként is szedheti.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Van, amikor csak árt

Dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája felhívja a figyelmet arra, hogy a jódfogyasztás kapcsán mindig ki kell kérni az orvos tanácsát, ugyanis vannak olyan pajzsmirigybetegségek, melyek esetén a jód csak árt, ahelyett, hogy használna. Ilyen állapot például a pajzsmirigy autoimmun gyulladása, a pajzsmirigy-túlműködés, valamint az autoimmun Hashimoto-kór is. Jód hatására ugyanis fokozódik a gyulladás, az autoimmun folyamatok még inkább aktivizálódnak. Nagyon fontos, hogy a várandós kismamák mindezt vegyék figyelembe, ugyanis igen sok terhesvitamin jódot tartalmaz! Hogy pontosan milyen mértékű jódhiánnyal is küzd valaki, azt jódszintméréssel - 24 órás gyűjtött vizeletből - lehet meghatározni, ezáltal pontos adagolást lehet előirányozni.

Jógával a pajzsmirigy-betegségek ellen

Mivel a stresszt a rendellenes pajzsmirigyműködés okai, illetve súlyosbító tényezői között tartják számon, a probléma orvosi kezelése mellett a stresszcsökkentés is fontos.

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük