Molekuláris diagnosztika: nagyon sokat segíthet az allergiás betegeken az eljárás

Magyarországon legalább 1,5 millió embert érint a parlagfű-allergia.

allergia-orrfujas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már csak két-három hónapod maradt a szükséges vizsgálatok elvégeztetésére, ha a tüneti kezelés helyett idén az allergén immunterápiát választod.

A kivizsgálásról, és a május végéig kezdhető kezelésről dr. Balogh Katalin allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

Még tovább tarthat a parlagfűszezon?

A parlagfű-allergia nagyon gyakori, sokan küzdenek a növény virágzásának időszakában allergiás tünetekkel. A pollennaptár szerint a parlagfűszezon augusztus közepétől október közepéig tart, ám az időjárástól függően ennél hosszabb is lehet. Az utóbbi években sem volt ritka az elhúzódó júniusi esőzéseket követő, hirtelen érkező és tartós meleg, emiatt a parlagfűpollenek már július végén megjelentek a levegőben. Ha az ősz enyhe, a pollenek akár október végéig tüneteket okozhatnak. A tendencia várhatóan folytatódik, ugyanis a globális felmelegedés miatt, tízévente 3-5 nappal hosszabbodik a pollenszezon.

Extrém pollenterhelés vár a parlagfű-allergiásokra

Egy köbméterben 30 pollen szükséges ahhoz, hogy az allergiás tünetek kialakuljanak. Ehhez képest hazánkban már alacsony parlagfű-pollenkoncentráció esetén is 400 darab pollen van 1 köbméter levegőben, tehát a tüneteket okozó szint több mint tízszerese. Ha magas a pollenkoncentráció, akkor 700-800, de a parlagfűvel erősen szennyezett városokban akár az ezret is elérheti a köbméterenkénti pollenszám.

- Nem véletlen tehát, hogy ilyen sok parlagfű allergiás él az országban - 1,5 millió vagy még több. Akinek egy pici hajlama is van az allergiás betegségekre, olyan töménységben kapja a parlagfűpollent, hogy nagy eséllyel allergiássá válik rá.

Ki kezdheti idén az allergén immunterápiát?

Ha még nem került sor a parlagfű-allergia kivizsgálására, de az előző nyáron, nagyjából július végétől október végéig tartósan tüsszögés, orr-, torok- és szemviszketés, köhögés és orrdugulás jelentkezett, akkor idén, még a tünetek megjelenése előtt fordulj szakemberhez! Ha bebizonyosodik, hogy a panaszokat parlagfű-allergia okozza, a megfelelő kezeléssel enyhítők a tünetek, és megelőzhetők a szövődmények.

Ha már régebben – a szakmai ajánlás alapján 2 éve fennálló panaszok esetén - diagnosztizált parlagfű-allergiás vagy, de elégedetlen az eddigi kezelések eredményével, vagy nem szeretnél állandóan, minden szezonban gyógyszert szedni, akkor megkezdheted ebben az évben az allergén immunterápiát, amennyiben a vizsgálatok és a szakember döntése alapján alkalmas vagy rá.

Felesleges tesztek helyett fordulj allergológushoz

- Az elérhető laborvizsgálatok skálája széles, ám a betegeknek éppen ezért nehéz is eligazodni az egyes vizsgálatok között. Hogy mikor melyik indokolt, melyik eredményből mire következtethetünk, hogyan értékeljük a laborleletet a tünetekkel összhangban – ezekben a kérdésekben allergológus tud szakszerű választ adni, sok esetben felesleges kiadásoktól és szükségtelen vizsgálatoktól megkímélve a beteget – mondja dr. Balogh Katalin.

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

Ha panaszaiddal allergológushoz fordulsz, elsőként egy hosszabb beszélgetésre készülj. A diagnózis szempontjából fontos, hogy például mikor, hol és milyen rendszerességgel jelentkeztek a tünetek, pontosan mit tapasztalsz, szedsz-e valamilyen gyógyszert. A beszélgetés során az orvosban már körvonalazódik a diagnózis, ennek megerősítésére javasolja célzottan az allergiateszt elvégzését, ez lehet bőrteszt vagy vérteszt. A vizsgálatok a szervezetben termelt ellenanyag - IgE - emelkedett mértékét mutatják meg azzal az anyaggal szemben, amire a beteg allergiás. A teszt eredményét az allergológus összeveti a beteg panaszaival, a kettőt mindig összhangban értékeli.

A cikk az ajánló után folytatódik

A molekuláris allergiadiagnosztika

- A vértesztek kapcsán fontos megemlíteni, hogy az utóbbi években elérhető a komponens alapú allergiavizsgálat is. A molekuláris allergiadiagnosztika néven is ismert eljárás segítségével nemcsak az egyes allergének egészét, hanem annak egyes összetevőit is vizsgálni tudjuk. Parlagfű-allergiások számára ez azért lehet hasznos, mert allergén immunterápiás kezelés előtt így meg lehet határozni, hogy az adott beteg esetében, a parlagfűallergén melyik összetevője okozza a tüneteket. Ha a parlagfű specifikus, fő komponensére magas ellenanyagszintet kapunk a vizsgálattal, akkor az immunterápiát mindenképp érdemes elkezdeni, mert várhatóan - 80% feletti valószínűséggel - hatásos lesz.

Allergiás kiütés - képeken

A következőkben megmutatjuk, milyen különbségek lehetnek a különféle, bőrön jelentkező allergiás tünetek között.

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük