Miért romlanak az allergiás tünetek esős idő után? Koránt sincs vége a pollenszezonnak

Pára és allergének: a mostani időjárás nem kedvez a légúti betegeknek.

allergia

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A parlagfű pollenkoncentrációja továbbra is nagyon magas, emellett az allergiások, asztmások panaszai a gyakori esőzések hatására is felerősödhetnek.

A magas páratartalom mellett az esőzések után megemelkedő gombaspóra-koncentráció is megnehezítheti a mindennapokat.

Magas páratartalom és allergénkoncentráció

A légnyomás- és hőmérséklet-ingadozás, a levegő páratartalmának hirtelen megemelkedése az egészséges szervezetre is hatással van, a krónikus betegséggel élőket azonban még inkább megviseli.

shutterstock 273341093
Fotó: Shutterstock

- Az asztmában és más krónikus légúti betegségben szenvedő betegek is gyakran számolnak be az időjárási változásokkal összefüggésben tüneteik rosszabbodásáról - magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Az arra érzékenyek számára azt is lényeges tudni, hogy nagyobb eső után a gombaspórák koncentrációja is nő a levegőben.

Légúti betegek és az időjárás

A hideg levegő, a szeles időjárás vagy a túlzottan párás levegő egyaránt kedvezőtlen hatással lehet az alapbetegségre. A párás levegő mellett az időjárási frontok, a hideg vagy a szeles idő is kedvezőtlenül befolyásolhatja a betegek állapotát. Asztmás betegeknél a hideg levegő gyors belélegzése - például szabadban végzett sportok esetében - könnyen rohamot provokálhat. Gyermekek esetében erre fokozottan figyelj, mivel a fiatalabb korosztályban sokszor ez az asztma első tünete.

asztma

Szeles időben a pollenszám különösen magas lehet, így az allergiás légúti betegségekben szenvedők tünetei fokozódhatnak. COPD-s betegeknél a túl hideg és a meleg, párás levegő egyaránt kedvezőtlenül hat: a betegeket rendszerint rosszul érinti a nedves légtömegek beáramlása is, gyakran már a front érkezése előtt tüneteik rosszabbodásáról számolnak be. Magas pollenkoncentrációt mutató napokon vagy erősebb légszennyezettség mellett szintén erősödhetnek a légúti panaszok. 

Személyre szabott, jól beállított kezelés

- Az információ már fél siker a megelőzéshez vezető úton, ezért elsődleges, hogy a betegek tudjanak arról, hogy panaszaik az időjárás hatására is változhatnak - mondta el dr. Potecz Györgyi. Természetesen a tünetek változása egyéntől függ, ezért fontos segítség a tüneti napló vezetése, melyben a betegek naponta feljegyzik állapotuk változásait. Itt minden egyéb körülmény is jó, ha szerepel: az adott napon végzett fizikai aktivitás, esetleg lelki megterhelés, étkezési szokások és időjárási változások. Mindezek összehasonlítása segítséget nyújt a megfelelő gyógyszeres kezelés beállításához is, aminek köszönhetően a későbbiekben kivédhetők a hirtelen állapotromlással járó esetek.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Allergizáló ételek

Nemcsak a levegővel belélegzett növényi részek, hanem az elfogyasztott ételek is súlyos allergizáló hatással rendelkezhetnek. Ezeket a hétköznapi ételeket te lehet, hogy mindennap fogyasztod, de annak, aki allergiás rájuk, messziről kerülnie kell őket.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük