Miért romlanak az allergiás tünetek esős idő után? Koránt sincs vége a pollenszezonnak
Pára és allergének: a mostani időjárás nem kedvez a légúti betegeknek.

allergia
beauty and style
Top olvasott cikkek

A parlagfű pollenkoncentrációja továbbra is nagyon magas, emellett az allergiások, asztmások panaszai a gyakori esőzések hatására is felerősödhetnek.

A magas páratartalom mellett az esőzések után megemelkedő gombaspóra-koncentráció is megnehezítheti a mindennapokat.

Magas páratartalom és allergénkoncentráció

A légnyomás- és hőmérséklet-ingadozás, a levegő páratartalmának hirtelen megemelkedése az egészséges szervezetre is hatással van, a krónikus betegséggel élőket azonban még inkább megviseli.

shutterstock 273341093
Fotó: Shutterstock

- Az asztmában és más krónikus légúti betegségben szenvedő betegek is gyakran számolnak be az időjárási változásokkal összefüggésben tüneteik rosszabbodásáról - magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Az arra érzékenyek számára azt is lényeges tudni, hogy nagyobb eső után a gombaspórák koncentrációja is nő a levegőben.

Légúti betegek és az időjárás

A hideg levegő, a szeles időjárás vagy a túlzottan párás levegő egyaránt kedvezőtlen hatással lehet az alapbetegségre. A párás levegő mellett az időjárási frontok, a hideg vagy a szeles idő is kedvezőtlenül befolyásolhatja a betegek állapotát. Asztmás betegeknél a hideg levegő gyors belélegzése - például szabadban végzett sportok esetében - könnyen rohamot provokálhat. Gyermekek esetében erre fokozottan figyelj, mivel a fiatalabb korosztályban sokszor ez az asztma első tünete.

asztma

Szeles időben a pollenszám különösen magas lehet, így az allergiás légúti betegségekben szenvedők tünetei fokozódhatnak. COPD-s betegeknél a túl hideg és a meleg, párás levegő egyaránt kedvezőtlenül hat: a betegeket rendszerint rosszul érinti a nedves légtömegek beáramlása is, gyakran már a front érkezése előtt tüneteik rosszabbodásáról számolnak be. Magas pollenkoncentrációt mutató napokon vagy erősebb légszennyezettség mellett szintén erősödhetnek a légúti panaszok. 

Személyre szabott, jól beállított kezelés

- Az információ már fél siker a megelőzéshez vezető úton, ezért elsődleges, hogy a betegek tudjanak arról, hogy panaszaik az időjárás hatására is változhatnak - mondta el dr. Potecz Györgyi. Természetesen a tünetek változása egyéntől függ, ezért fontos segítség a tüneti napló vezetése, melyben a betegek naponta feljegyzik állapotuk változásait. Itt minden egyéb körülmény is jó, ha szerepel: az adott napon végzett fizikai aktivitás, esetleg lelki megterhelés, étkezési szokások és időjárási változások. Mindezek összehasonlítása segítséget nyújt a megfelelő gyógyszeres kezelés beállításához is, aminek köszönhetően a későbbiekben kivédhetők a hirtelen állapotromlással járó esetek.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Allergizáló ételek

Nemcsak a levegővel belélegzett növényi részek, hanem az elfogyasztott ételek is súlyos allergizáló hatással rendelkezhetnek. Ezeket a hétköznapi ételeket te lehet, hogy mindennap fogyasztod, de annak, aki allergiás rájuk, messziről kerülnie kell őket.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük