Az orrdugulás alig ismert oka: nem csak allergia és arcüreggyulladás okozhatja
Eszedbe sem jutna, hogy ez a betegség felelhet az orrdugulásért.

allergia-orrfujas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pollenallergia ebben az időszakban sokak számára okoz kellemetlen tüneteket, ám előfordulhat, hogy a tartós orrdugulás hátterében mégsem allergia, hanem egy másik gyakori betegség, a reflux áll.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetekre figyelj, és mi utalhat rá, hogy nem allergia okozza a panaszokat.

Ha az orrdugulás oka allergia

A pollenallergiás tünetek az allergén növény pollenszórásának idején jelentkeznek, majd ezt követően elmúlnak. Az orrdugulás mellett allergiára utal, ha egyidejűleg orr- vagy szem-, torokviszketés, orrfolyás, tüsszögés is jelentkezik. Visszatérő panaszok esetén megfigyelhető, hogy a tünetek a következő év azonos időszakában kiújulnak.

Orrmelléküreg-gyulladás okozza az orrdugulást?

Krónikus rhinosinusitis-ről - CRS - vagy közismertebb nevén idült orrmelléküreg-gyulladásról akkor beszélünk, ha az orr és az arcüreg nyálkahártyája - évszaktól függetlenül - 12 hétnél hosszabb ideig tartós gyulladásban van. A gyulladás miatt a nyálkahártya megduzzad, így a beteg orron keresztül nem kap rendesen levegőt. Orrdugulás, emellett fejfájás, orrfolyás, szagláscsökkenés is kialakulhat, de jelentkezhet köhögésre ingerlő, hátsó garatfali csorgás, és gyakori következménye a kiújuló orrpolip is.

Gyakran az orrdugulás a reflux egyetlen tünete

Az elhúzódó és nehezen kezelhető, a felnőtt lakosság 15%-át érintő krónikus orrmelléküreg-gyulladás kialakulásában szerepet játszhat a mára népbetegséggé lett gyomorégés, a reflux is. Ilyen esetben, a hátterében akár tünetszegény, rejtett refluxbetegség is állhat. Ez azt jelenti, hogy a beteg gyomorfájással, mellkasi égő érzéssel járó tipikus tünetei nem is jelentkeznek, csak a krónikus fül-orr-gégészeti panaszai hívják fel a figyelmet a betegségére. Az orrdugulás kezeléséhez ilyen esetben a kiváltó okot, a gyomorsav nyelőcső felé visszaáramlását kell megszüntetni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Komplex kezelés

Tartós orrdugulás esetén tehát gondolni kell erre a lehetőségre is. Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy ilyen esetben a betegnél fül-orr-gégész és gasztroenterológus orvossal közösen lehet eredményt elérni.

- Nagyon fontos, hogy a kiváltó okot is kezeljük. A károsodott funkciójú, gyulladt orrnyálkahártya mellett a refluxbetegséget is kezelni kell ahhoz, hogy a beteg panaszai megszűnjenek.

Allergén szobanövények

Amennyiben mégis allergia okozza a panaszokat, jó tudnod, hogy nem pusztán a kinti pollenek, de akár a szobanövényeid is felelhetnek a tünetek kialakulásáért.

Fotó: Getty Images.

Ezt is szeretjük