Szabad mellette alkoholt fogyasztani? Minden, amit az allergiagyógyszerről tudni kell

Mivel kezeld a parlagfű-allergia tüneteit?

allergia-orrfujas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Javában tart a parlagfűszezon, sokan szenvednek allergiás tünetektől, melyeket antihisztaminok segítségével próbálnak enyhíteni. Ha te is közéjük tartozol, tudnod kell, hogy nem mindegy, milyen készítményt választasz.

Bizonyos készítmények alkalmasabbak a szénanátha, mások a viszkető bőrtünetek kezelésére. A legjobb eredményt akkor várhatod, ha orvosi ellenőrzés mellett, személyre szabott terápiát alkalmazol, ami adott esetben jelentheti akár több gyógyszer kombinációját is.

Allergiagyógyszerek 

Az antihisztamin-tartalmú készítmények több márkanév alatt kerülnek forgalomba, alkalmazásuk azonban döntően nem ettől, hanem hatóanyag-tartalmuktól és a tünetektől függ. Tabletták, cseppek, és szemcseppek, valamint orrspray és gél állnak rendelkezésre attól függően, hogy a beteg hány éves, és milyen panaszai vannak. 

gyogyszerek

A megfelelő készítmények kisgyermekkorban és egyes esetekben kismamáknál is biztonsággal alkalmazhatók. 

Álmosítanak?

- Az antihisztaminok két csoportba sorolhatók - magyarázza dr. Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa. Az első generációs vagy szedatív antihisztaminok álmosító hatásúak, és gyakrabban okoznak mellékhatásokat - szájszárazság, kettős látás, vizelet-visszatartás -, mint a második generációs, nem-szedatív készítmények. Ezeknél sem árt azonban vigyázni, főleg vezetésnél, mert enyhe álmosító hatás bizonyos típusú második generációs antihisztaminoknál is jelentkezhet. Alkohollal együtt fogyasztva a mellékhatások fokozódnak! 

Tünetspecifikus gyógyszerek

Az antihisztaminok főleg a tüsszögést, orrfolyást, könnyezést, garat- és szemviszketést csökkentik. Az első generációs készítmények álmosító hatását leginkább a bőrviszketéssel járó esetekben tudjuk bevetni. Dr. Augusztinovicz Monika néhány gyakori példát említve elmondta, hogy a szénanáthás tünetek esetén a második generációs készítmények váltak be inkább, mivel ezek mellett kevésbé jelentkezik fáradtság.

shutterstock 273341093

Csalánkiütés esetén azonban hasznos az első generációs gyógyszerek enyhén nyugtató mellékhatása. Ha a betegnél az orrdugulás a fő panasz, akkor desloratadine- és fexofenadine-, levocetirizine-tartalmú készítmények csökkentetik a tünetet, de ilyenkor egyéb kiegészítő kezelésre is szükség van. 

Kölcsönhatások

Antihisztamin-készítményt várandósság alatt és a szoptatás időszakában csak orvosi konzultáció alapján lehet szedni, illetve van néhány betegség, melynek esetén szintén óvatosságot igényel a használat. Ilyen többek közt a prosztatamegnagyobbodás vagy a glaukóma. Ezek részletes felsorolását egyébként a betegtájékoztató tartalmazza. A gyógyszerek felírása vagy - recept nélkül kapható készítmények esetében - beszerzése előtt erről mindig tájékozódj! Fontos még, hogy bizonyos gyógyszerek - például antidepresszánsok és néhány gombaellenes szer - antihisztaminnal szedve egymással kölcsönhatásba kerülhetnek. A rendszeresen szedett egyéb gyógyszerekről ezért mindig tájékoztasd a kezelőorvost, mert ellenkező esetben az együtt adott gyógyszerek a lebomlásuk során megváltoztathatják a másik szer lebomlását, felszívódásuk, hatásuk változhat, esetleg a hatás elhúzódóvá válik. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Egész szezonban szedhető

Az antihisztaminok szedésének időtartama mindig a kiváltó októl függ. Ha a pollenallergia tüneteire szeded, akkor akár az egész pollenszezonban szedheted, sőt, hosszútávon alkalmazva inkább hatékonyak, mint akkor, ha csak magas pollenkoncentráció idején alkalmazod. A gyógyszerek hatása már a bevételt követő fél óra elteltével érezhető, a legjobb hatás eléréséhez azonban általában egy-két óra szükséges.

gyogyszerszedes

Mit tegyél, ha mégsem hat?

Ha az antihisztamin szedése mellett is allergiás tüneteid vannak, annak több oka is lehet. A leggyakoribb, hogy nem a számodra megfelelő hatóanyagot választottad, vagy adott esetben több, részben receptköteles gyógyszer kombinációja szükséges - ez az előzetes orvosi vizsgálat nélkül vásárolt készítmények szedésénél szokott előfordulni -, vagy nem az optimális adagolást követed.

- Ha a gyógyszer szedése álmosító hatású, a betegek hajlamosak csökkenteni az előírt mennyiséget, hogy a teljesítőképességük javuljon, ám így nem is várható, hogy a csökkentett hatóanyag-mennyiség mellett is megszűnjenek a tüneteik. Amennyiben nem vált be egy készítmény, érdemes allergológussal konzultálni. Ma már olyan széles a szénanátha tüneteinek kezelésére szolgáló készítmények választéka, hogy mindenkinek meg tudják találni a megfelelő készítményt. Az antihisztaminok helyett is van alternatíva: kismamák számára is alkalmas a Rhinolight-kezelés, a hosszú távú megoldást keresőknek pedig az allergén immunterápia jelent megoldást - mondta a szakorvos.

Allergizáló ételek

Nemcsak a levegővel belélegzett növényi részek, hanem az elfogyasztott ételek is súlyos allergizáló hatással rendelkezhetnek. Ezeket a hétköznapi ételeket te lehet, hogy mindennap fogyasztod, de annak, aki allergiás rájuk, messziről kerülnie kell őket.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük