Egyszerű praktikák krónikus szemszárazság ellen - Nincs köztük a szemcsepp

A zavaró tüneteket könnyedén tudod csillapítani.

no-faradt
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szemszárazság a leggyakoribb szemproblémák közé tartozik. Általában a negyven év felettiek körében fordul elő sűrűbben, de a fiataloknál is kialakulhat. A panaszokat számos tényező okozhatja, például a kontaktlencse használata, bizonyos gyógyszerek és orvosi kezelések, egyes betegségek - például autoimmun betegségek, pajzsmirigy-problémák -, környezeti tényezők - főleg a száraz levegő vagy a cigarettafüst -, illetve az allergia.

A tünetei zavaróak: a szemeid égetnek, szúrnak, viszketnek, kivörösödnek, a fényre érzékenyebben reagálnak. Ráadásul a nap végére is jobban elfáradhatnak, főleg, ha a munkád miatt a monitor előtt kell ülnöd.

Mi is pontosan a szemszárazság?

A szemgolyó elülső felszínét borító folyadékrétegnek, vagyis könnyfilmnek az a feladata, hogy védje és nedvesen tartsa a szemgolyó felszínét. A könny azért fontos, mert véd a fertőzések ellen. Azonban ha csökken a könny termelése, vagy az összetétele megváltozik, előbbi instabillá válik, elvékonyodik, rosszabb esetben eltűnik - ekkor alakul ki a szemszárazság.

Ha észleled a tüneteket, akkor szemészorvost mindenképp keress fel, aki pontos diagnózist állít fel, megállapítja, hogy enyhe, közepes vagy súlyos szemszárazságban szenvedsz-e, és ez alapján mondja meg, milyen típusú kezelésre van szükséged.

A probléma kezeléséhez általában a műkönny is hozzátartozik, azonban a szemcseppeken kívül vannak még trükkök, melyekkel csillapítani tudod a szemszárazság okozta zavaró tüneteket.

Alakítsd át az étkezési szokásaidat!

Egy kutatás során kimutatták, hogy a koffein növeli a könny termelését. Ez persze nem azt jelenti, hogy literszámra kell fogyasztanod a kávét - helyette igyál meg reggel még egy pohárral, vagy a kávé mellé készíts magadnak egy bögre teát is, mely szintén tartalmaz koffeint. A szemszárazság ellen a rendszeres hidratálás is szükséges, ezért gondoskodj arról, hogy naponta másfél vagy két liter vizet megigyál. A munkahelyeden az üveg vizedet tedd jól látható helyre, így biztosan nem feledkezel meg arról, hogy innod kell.

no vizet iszik

Az irritáció tüneteit csökkenti az omega-3 zsírsav is, ezért hetente legalább egyszer fogyassz valamilyen halat. Elsősorban a tengervízi fajták ajánlottak, mint például a hering, a makréla, a szardella, a szardínia és a lazac. A tonhal is tartalmaz omega-3 zsírsavat, de kevesebbet, mint az előbb felsoroltak. Ha nem szereted a hal ízét, akkor szedhetsz olyan étrend-kiegészítőt, mely tartalmazza a szükséges zsírsavat.

Növényi forrásokból is hozzájuthatsz az omega-3 zsírsavhoz. A vörös áfonya, a fekete málna, a dió, a pekándió és a mogyoró is kiváló választás lehet.

Ügyelj a külső tényezőkre!

Egy párásító hasznos lehet számodra, mert a párás levegőben kevésbé tud kiszáradni a szem. Ha nem szeretnél drágább eszközre beruházni, akkor szerezz be az otthonodba szobanövényeket! A legjobbak a nagy levelű növények, de egy kisebb fajta is jó választás, például egy orchidea vagy egy aloe vera.

szobanövények

Szél idején viselj napszemüveget, mely védelmet ad a szemeidnek! A legjobb persze az lenne, ha szélben egyáltalán nem mennél ki az utcára, de ezt csak kevesen engedhetik meg maguknak. Ha biciklizel, motorozol, síelsz vagy éppen lovagolsz, akkor is hordj védőszemüveget!

A dohányfüstöt próbáld kerülni; ha dohányzol, akkor itt a nyomós indok, miért is kellene leszoknod. A kocsiban vagy a repülőgépen állítsd át a szellőzőt úgy, hogy ne közvetlenül a szemedre fújja a levegőt, mert ez is irritálhatja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a monitor előtt ülsz egész nap, akkor állítsd át a számítógép fényerejét, a lényeg, hogy a környezetedével egyezzen meg. Emellett próbáld meg 20 percenként néhány másodperc erejéig levenni a szemeidet a monitorról, ezzel is elősegítheted, hogy kevésbé fáradjanak el a nap végére.

A szemmelegítés is hatásos lehet

Szemszárazság esetén megpróbálhatsz meleg borogatást alkalmazni a szemeiden. Fogj két vattapamacsot, meleg vízzel itasd át őket, majd helyezd a csukott szemhéjaidra körülbelül 5 perc erejéig! Arra ügyelj, hogy ne legyen túlságosan forró a víz, a lényeg, hogy kellemesnek érezd a nedves vattakorongok hőmérsékletét. Miután végeztél, óvatosan masszírozd át a szemhéj széleit! Az alsó szemhéj esetében alulról felfelé, míg a felső szemhéj esetében fentről lefelé mozgasd az ujjbegyedet a külső szemzugtól az orr felé haladva! Ha a vattakorongos megoldás nem válik be, akkor beszerezhetsz szemmelegítő maszkot is.

Ha azt érzed, hogy nem javulnak a tüneteid még a praktikák bevetése ellenére sem, akkor mindenképp konzultálj a szemészorvosoddal!

(Fotók: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük