Hasi hízás, száraz bőr, cikluszavar? Az inzulinrezisztencia tünetei és kezelése
A rendszertelen ciklus vagy az alma alak gyanúra adhat okot.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években egyre többször hallhattad a szót: inzulinrezisztencia, mely egyfelől a cukorbetegség előszobáját jelenti, másfelől számos, különösen nőket érintő problémát okoz.

Az állapot felismerése azért nehéz, mert a tünetek nem elég specifikusak, így a probléma hosszú évekig rejtve maradhat.

Mit is jelent az inzulinrezisztencia?

Ahhoz, hogy a cukorfelvétel megtörténhessen a vérből, és a cukor beépülhessen a sejtekbe, inzulinra van szükség. Ezt a hormont a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei termelik. Amennyiben a sejtek nem reagálnak elég érzékenyen az inzulinra, a szervnek egyre több hormont kell termelnie ahhoz, hogy a cukor ne maradjon a vérben. Ezt a hormonális problémát nevezzük inzulinrezisztenciának.

Gyanús tünetek

  • Száraz bőr.
  • Cikluszavar.
  • Gyakori fáradtság.
  • Petefészekciszták.
  • Hasi hízás, túlsúly.
  • Rossz kedélyállapot.
  • Fokozott szőrösödés, hajhullás.

Az inzulinrezisztencia a hasnyálmirigyet fokozott működésre készteti, ám a szerv idővel elfárad, és nem termel elegendő inzulint.

Ilyenkor alakul ki a kettes típusú cukorbetegség. A cukor-anyagcserezavar hátterében egyfelől genetikai okok állhatnak, másfelől viszont a rendszertelen és helytelen - finomított szénhidrátban gazdag táplálkozás -, valamint a mozgásszegény életmód.

Az inzulinrezisztencia következményei

Már az előtt, hogy a cukorbetegség kialakulna, számos komoly egészségügyi problémát eredményezhet az inzulinrezisztencia. Mivel a petefészekben nagyobb számban találhatók inzulinreceptorok, ezért a szerv különösen érzékenyen reagál a hormonszint változására: a magas inzulinszint összezavarja a petefészek hormontermelő rendszerét. Hatására a petefészek nagyobb mennyiségű tesztoszteront termel, ami hajhulláshoz, fokozott szőrösödéshez, valamint csökkent folliculus-stimuláló hormon termeléséhez vezet. A folyamat eredményeképpen akadályozottá válik a peteérés, és idővel policisztás ovárium szindróma, valamint hosszabb távon meddőség alakulhat ki.

Mivel a magasabb inzulinszint hatására felborul az anyagcsere, így könnyebben szaladnak fel a kilók, túlsúly, illetve elhízás alakul ki. Kezdetben különösen a hasi - úgynevezett alma típusú - hízás jellemző: ilyenkor nemcsak a hasfal bőre alatt halmozódik fel a zsír, hanem belek és a zsigeri szervek körül is.

Az inzulinrezisztencia felismerését nehezíti, hogy az egyszerű vérvizsgálat nem mutatja ki, terheléses vércukorvizsgálat szükséges a diagnózishoz. Erről pontosabb információkat szerezhetsz korábbi cikkünkből.

Az inzulinrezisztencia kezelése

A diéta szerepe

A kezelés kettő - illetve szükség esetén három - alappilléren nyugszik. Az első a megfelelő diéta, melynek alapja a napi öt-hatszori kis adagokban történő étkezés és a finomított szénhidrátok - fehér liszt, cukor - kizárása. Fontos emellett a rostban gazdag ételek fogyasztása, mert segítenek, hogy vércukorszinted kiegyensúlyozott maradjon. A részletes diétáról további információkat kaphatsz korábbi cikkünkből.

Mozgással az inzulinrezisztencia ellen

Az inzulinrezisztencia kezelésének második pillére a rendszeres mozgás. A sport javítja a sejtek inzulinérzékenységét, aminek eredményeképpen kevesebb hormont kell termelnie a hasnyálmirigynek.

Fontos tudnod, hogy az inzulin egyik feladata a vércukorszint szabályozása, ám a másik a zsírraktározás. A megemelkedett inzulinszint túlsúly kialakulásához vezet, a többletzsír azonban tovább rontja a sejtek inzulinérzékenységét. Könnyen kialakulhat tehát az ördögi kör, amelyből látható, a túlsúly nem csupán esztétikai problémát jelent, hanem növeli az egészségügyi kockázatokat.

Ha túlsúlyos vagy, elsősorban a kardió edzések javasoltak, azon belül is az intervall edzés, amely változó intenzitásának köszönhetően felgyorsítja a zsírégetést. Erről a mozgásformáról többet is megtudhatsz korábbi cikkünkből.

Ha inzulinrezisztenciád van, de nincs túlsúlyod, inkább az izomtömeg növelésre kell koncentrálnod, vagyis a súlyzós edzések lesznek fontosabbak számodra. Lényeges, hogy hetente legalább három-négy alkalommal férjen bele az életedbe egy-egy óra mozgás. Mielőtt belefognál az edzésbe, érdemes kikérned egy személyi edző tanácsát.

Eleget tudsz a kardió edzésről?

Kattints az alábbi videóra, ha szeretnél többet megtudni a kardió edzésekkel kapcsolatban.

Gyógyszeres kezelés

Előfordulhat, hogy az endokrinológus nem érzi elegendőnek az életmódváltást, és gyógyszerszedést is javasol számodra. Ilyenkor valószínűleg metformint ír fel, amely a máj, illetve az izomzat inzulinérzékenységét segít helyreállítani. Néhány évvel ezelőtt jelentek új gyógyszer is megjelent a piacon: a glitazonok a zsírszövet inzulinérzékenységét segítenek helyreállítani. Fontos azonban észben tartanod, hogy a gyógyszeres kezelés önmagában nem megoldás: ha nem változtatsz az életmódodon - túl lazán veszed a diétát és a sportot -, állapotod romlik, és az inzulinrezisztenciából idővel cukorbetegség alakul ki.

Ezt is szeretjük