Hasra hízol? - Téged is fenyeget az infarktus és a diabétesz
Az úszógumi nemcsak esztétikai gondot jelent, de keringési problémákat, és diabéteszt is okozhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az újévi fogadalmak között viszonylag gyakran hangzik el a súlyfeleslegtől való szabadulás szándéka. Nem véletlen, hiszen az európai lakosság 53%-a túlsúlyos vagy elhízott. A legtöbb embernél azonban a januári fogadalmat nem követi cselekvés. Ezt támasztja alá egy több mint 12 ezer európai felnőtt, fogyni vágyó körében elvégzett kutatás. Az eredmények szerint a fogyni szándékozók 61%-a határozta el, hogy szeretne még további kilókat leadni, míg a korábban újévi fogadalomként fogyókúrázók kétharmada vallotta be, hogy nem járt sikerrel.

Pedig az elhízás nem csupán esztétikai kérdés, a fölös kilók komoly egészségügyi következményeket is magukban rejtenek. Ha például jellemzően hasra hízol, mind az infarktus, mind a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége fenyeget. A derékbőség ugyanis az egyik legtipikusabb külső jele a viscerális zsírok jelenlétének.

A viscerális zsírokról

Az európai lakosság riasztóan magas aránya - egy nemrég közzétett kutatás szerint a megkérdezettek 88%-a - nem tud az úgynevezett rejtett hasi, avagy viscerális zsír létezéséről. Pedig, ha ez a fajta zsír túl nagy mértékben van jelen szervezetedben, akár az életedet is megrövidítheti.

A viscerális zsír és a testsúly című tanulmányban három vezető szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy intenzívebb tájékoztatásra van szükség e veszélyes, rejtett zsír kapcsán. A viscerális zsír a létfontosságú szerveket veszi körül a hasüregben. Bár nem látható, illetve nem érezhető, az anyagcserében is aktív zsír túlzott mennyiségben növeli az olyan, életet veszélyeztető betegségek kialakulásának kockázatát, mint a kettes típusú cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek.

Veszélyes kémiai folyamatok

A viscerális zsírból egy sor olyan anyag szabadul fel, mint például gyulladáskeltő fehérjék és hormonok, melyek közül egyesek hatással lehetnek az artériákra, növelve a trombózis és a stroke kialakulásának kockázatát. Emellett zsírsavak szabadulnak fel, melyek eljutnak a májba - a szervezet anyagcsere-erőművébe. Mindez befolyásolja, hogy a test miként használja fel a glükózt és a zsírsavakat, táptalajt teremtve olyan problémáknak, mint a kettes típusú diabétesz és a magas vérnyomás.

Szabadulj meg a hasi zsírtól!

A derékbőség tekinthető a rejtett hasi zsírtöbblet legmegbízhatóbb külső jelének, és emiatt a veszély legjobb előrejelzőjének. Jó hír, hogy aktív természetéből adódóan a testsúly csökkenésekor a rejtett hasi zsír könnyebben alakul át energiává, mint a közvetlenül a bőr alatt található zsír.

A viscerális zsír mennyisége megbízhatóbban vetíti előre az idő előtti elhalálozás eshetőségét, mint önmagában a testsúly - fejtette ki Stephan Jacob professzor, a tanulmány egyik társszerzője. Már kismértékű viscerális zsírfelesleg is növeli a súlyos betegségek kockázatát, azonban a szerény súlyveszteség is jelentősen mérsékli ezt a veszélyt.

Felejtsd el a gyors fogyást!

David Haslam belgyógyász professzor, az Egyesült Királyság elhízás elleni országos fórumának elnöke a jelentésben arra figyelmeztet, hogy a divatos fogyókúrák - melyek általában gyors testsúlycsökkenést ígérnek - nem fenntarthatóak.

Valójában többet árthatnak, mint használnak. A leadott súlyt újra és újra felszeded, a jojó-effektusnak nehezen szakad vége, ráadásul a visszahízott zsír egy része viscerális zsírként rakódik le.

Rendkívül fontos, hogy a felszedett kilókat ne egy-két hét alatt akard leadni, adj magadnak erre több időt! Ne csak a táplálkozásra helyezd a hangsúlyt, hanem mozogj is. Ha egy igazán hatékony módszerre vágysz, olvasd el cikkünket!

OLVASD EL EZT IS!

salatacsik
  • villámdiéták
  • vízhajtó mintaétrend

Zsírapasztó, úszógumigyilkos diéta

piros grepfrut
  • grépfrút
  • villámdiéták

7 nap, 3 kiló

Ezt is szeretjük