Tartós és egészséges fogyást hoz az IIFYM-étrend: leapasztja a zsírpárnákat, és nem fogsz jojózni

Az IIFYM-étrend semmilyen ételcsoportot nem zár ki.

GettyImages-1096945386

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogyókúrázók számára rengeteg kalóriaszámláló applikáció létezik, amelyekkel napi szinten le tudják követni, mennyi kalóriát fogyasztottak pontosan az étkezések alkalmával. Sokan úgy vélik azonban, hogy a kalóriaszámolgatás felesleges időpocsékolás, hiszen azt veheted észre, hogy egész nap csak számolsz, ami egy idő után nagyon kimerítő tud lenni.

Léteznek sokkal jobb módszerek arra, hogyan kezdj neki a fogyókúrának anélkül, hogy állandóan a bevitt energiamennyiséget számolnád: az IIFYM-étrend ennél sokkal könnyebb utat ajánl a sikeres fogyáshoz.

Az IIFYM-étrend alapja

Az IIFYM - If It Fits Your Macros - étrend ahelyett, hogy a kalóriákra összpontosítana, az étkezésekben a makrotápanyagok - szénhidrátok, zsírok, fehérjék - megfelelő arányú bevitelére összpontosít. Ez azt jelenti, hogy semmilyen ételcsoportot nem kell kizárni a diétádból, mégis ennek segítségével minden szükséges tápanyagot megkap a szervezeted, hogy ezzel egészséges fogyást érj el. Ezért az étrendet flexibilis diétának is nevezik.

GettyImages-1279169903

Az IIFYM-diéta lépései meglehetősen egyszerűek, valamint könnyű betartani őket, és azoknak találták ki, akik nem akarnak semmilyen finomságot sem kiiktatni az étrendjükből.

A napi kalória 40-50%-a származhat szénhidrátokból, melyeknek legalább több mint a fele legyen lassú felszívódású típus, például teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök, zöldségek. A teljes bevitel másik fele minimum 30% fehérjére és 10-20% zsírfélére oszlik. Amennyiben valaki fogyni szeretne, férfiak számára a minimum napi kalóriamennyiség 1600, míg nők esetében 1200 kcal. Ennél kevesebb kalória az anyagcsere lassulásához, ezáltal a fogyás megállásához vezet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Első lépésként ki kell számolni, mennyi kalóriára van szükséged a jelenlegi súlyod fenntartásához, és ahhoz mérten 500 kalóriával kevesebbet kell alapul venni, amiből kiszámolod a makrókat.

Az alapanyagcsere - BMR - kifejezi, hogy mennyi kalóriát szükséges a szervezetnek nyugalmi állapotban elégetnie annak érdekében, hogy fenntartsa a létfunkciókat, azaz ami az életben maradáshoz kell, ilyen a légzés, keringés, testhőmérséklet. Ehhez a Mifflin-St. Jeor-egyenletet használd:

Férfiak számára: BMR = 10 x testtömeg (kg) + 6,25 x magasság (cm) – 5 x életkor + 5

Nők számára: BMR = 10 x testtömeg (kg) + 6,25 x magasság (cm) – 5 x életkor – 161

GettyImages-1225392745

Egy 170 centi, 70 kilós hölgy esetében, ha az alany szellemi munkát végez, de mellette rendszeresen, heti egyszer-kétszer könnyen edz, ezt az eredményt megszorozzuk 1,5-del, hogy megkapjuk a napi kalóriaszükségletét: (10 x 70) + (6,25 x 170) - (5 x 30) - 161 az 1451 x 1,5, ez 2176,5 kalória lesz, vagyis ennyit ehet ahhoz, hogy a súlya ne változzon. Fogyás esetén 500 kalóriával kevesebbel kell számolni, ez felfelé kerekítve 1680 kalória lesz.

A fehérje és szénhidrát grammonként 4 kalóriát, míg a zsír grammonként 9 kalóriát tartalmaz. Az 1680 kalóriás étrendbe tehát nagyjából 188 g szénhidrát, 146 g fehérje és 37 g zsír fér bele.

GettyImages-945548992

Az étrend 80%-a egészséges hozzávalókból álljon, 20%-ában megengedhető a csalás, például ha megkívánsz egy szelet dobostortát vagy pár szelet pizzát. A diéta hangsúlyozza, hogy a makrók fogyasztásánál flexibilisnek lehet lenni, azaz ha nem tudod egy adott ételről, pontosan mennyi makrót tartalmaz, nagyjából meg tudod becsülni, de a pontos kiszámításához remek tápanyagszámoló programok léteznek a neten, így könnyen be tudod illeszteni a napi kalóriaadagodba őket.

Így szedi le rólad az összes testzsírt a peszkateriánus diéta

A peszkateriánus diéta rugalmasabb vegetáriánus alapú étrendet jelent, de a halat és a tenger gyümölcseit - a mediterrán diétához hasonlóan - az első helyre sorolja.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük