Mi az a húsragasztó, és mennyit eszel belőle a tudtodon kívül? Kevesen tudják, de veszélyes lehet
Ezzel az anyaggal tapasztják össze az ételeket.
A transzglutamináz vagy ismertebb nevén a húsragasztó egy gyakran használt vegyület a feldolgozott ételek világában. Szinte minden felvágottban megtalálható. A kérdés csak az, mennyire biztonságos.
Az elnevezés nem túl bizalomgerjesztő, ez az enzimet pedig pontosan arra használják, amire a neve is utal. Nyesedékhúsokat lehet vele összetapasztani, mert oldhatatlan kötéseket hoz létre a fehérjék között.
Káros vagy sem?
A legtöbb helyen azt lehet olvasni, hogy az Európai Bizottság betiltotta a húsragasztó használatát 2010-ben, és valóban rengeteg vita volt ezzel kapcsolatban. Azonban a tiltás főleg a szarvasmarhából és a disznóból származó, kollagénalapú húsragasztókra vonatkozott. A transzglutamináz használata továbbra is engedélyezett, és, mivel előállítás-technológiai alapanyag, feltüntetni sem muszáj a csomagoláson, bár ezzel kapcsolatban történtek már előrelépések.
Ez a szer önmagában nem veszélyes, azonban más lehet a sütési követelménye, mint a normális húsoknál. Ez főleg akkor problémás, ha valaki például véresen szereti a steaket, ilyenkor ugyanis a húsragasztó nem sül át rendesen, és felmerül a baktériumfertőzés kockázata, ami több százszor nagyobb lehet, mint a rendes húsnál. Ez a feldolgozott húsok esetében nem jelent problémát, hiszen azok hőkezelve, készen kerülnek az asztalra.
A másik probléma ezzel az adalékanyaggal kapcsolatban, hogy rossz hatással lehet a glutén- és lisztérzékenyekre, sőt, még azt is felvetették, hogy a transzglutamináz használata szerepet játszhat a gluténérzékenység kialakulásában, de ezzel kapcsolatban még nincsenek bizonyító erejű vizsgálatok.
A felvágottak esetében néha kifejezetten könnyű észrevenni, hogy az adott húst kezelték-e húsragasztóval. Minden olyan húskészítményt valószínűleg igen, mely olyan, mintha több, különböző színű részből állna, vagy a rostjai nincsenek egyensúlyban. Azonban a jól használt transzglutaminázt időnként kifejezetten nehéz észrevenni, mert az eredmény természetesnek hat.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Diéta szempontjából általános, hogy, amennyire csak lehetséges, érdemes kerülni a feldolgozott élelmiszereket. Különösen igaz ez az ultrafeldolgozott élelmiszerekre, melyek hozzájárulhatnak a rák és egyéb krónikus betegségek kialakulásához. A modern táplálkozásban azonban bizonyos mértékű feldolgozáson minden élelmiszer átesik. A lényeg, hogy törekedni kell a lehető legtermészetesebb alapanyagok beszerzésére.
Vitaminokkal az emésztésért
Az egészség alapja - a természetes tápanyagokon kívül - a megfelelő hatékonysággal működő emésztés. Ebben segít az, ha eleget fogyasztasz az alábbi vitaminból. Mutatjuk a legjobb természetes forrásokat.
Rendbe teszi az anyagcserét, mégsem eszünk belőle eleget: így juthatsz hozzá ehhez a fontos vitaminhoz
Nézegess képeket!
ElolvasomA képek forrása: Getty Images.
- húsragasztó
- egészséges táplálék
- fogyókúra
- veszélyes anyagok
- egészségtelen étkezés
- feldolgozott élelmiszer
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- fogyókúra
- egészséges étkezés