Mi az a húsragasztó, és mennyit eszel belőle a tudtodon kívül? Kevesen tudják, de veszélyes lehet

Ezzel az anyaggal tapasztják össze az ételeket.

husragaszto-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A transzglutamináz vagy ismertebb nevén a húsragasztó egy gyakran használt vegyület a feldolgozott ételek világában. Szinte minden felvágottban megtalálható. A kérdés csak az, mennyire biztonságos.

Az elnevezés nem túl bizalomgerjesztő, ez az enzimet pedig pontosan arra használják, amire a neve is utal. Nyesedékhúsokat lehet vele összetapasztani, mert oldhatatlan kötéseket hoz létre a fehérjék között.

Káros vagy sem?

A legtöbb helyen azt lehet olvasni, hogy az Európai Bizottság betiltotta a húsragasztó használatát 2010-ben, és valóban rengeteg vita volt ezzel kapcsolatban. Azonban a tiltás főleg a szarvasmarhából és a disznóból származó, kollagénalapú húsragasztókra vonatkozott. A transzglutamináz használata továbbra is engedélyezett, és, mivel előállítás-technológiai alapanyag, feltüntetni sem muszáj a csomagoláson, bár ezzel kapcsolatban történtek már előrelépések.

husragaszto

Ez a szer önmagában nem veszélyes, azonban más lehet a sütési követelménye, mint a normális húsoknál. Ez főleg akkor problémás, ha valaki például véresen szereti a steaket, ilyenkor ugyanis a húsragasztó nem sül át rendesen, és felmerül a baktériumfertőzés kockázata, ami több százszor nagyobb lehet, mint a rendes húsnál. Ez a feldolgozott húsok esetében nem jelent problémát, hiszen azok hőkezelve, készen kerülnek az asztalra.

A másik probléma ezzel az adalékanyaggal kapcsolatban, hogy rossz hatással lehet a glutén- és lisztérzékenyekre, sőt, még azt is felvetették, hogy a transzglutamináz használata szerepet játszhat a gluténérzékenység kialakulásában, de ezzel kapcsolatban még nincsenek bizonyító erejű vizsgálatok.

A felvágottak esetében néha kifejezetten könnyű észrevenni, hogy az adott húst kezelték-e húsragasztóval. Minden olyan húskészítményt valószínűleg igen, mely olyan, mintha több, különböző színű részből állna, vagy a rostjai nincsenek egyensúlyban. Azonban a jól használt transzglutaminázt időnként kifejezetten nehéz észrevenni, mert az eredmény természetesnek hat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Diéta szempontjából általános, hogy, amennyire csak lehetséges, érdemes kerülni a feldolgozott élelmiszereket. Különösen igaz ez az ultrafeldolgozott élelmiszerekre, melyek hozzájárulhatnak a rák és egyéb krónikus betegségek kialakulásához. A modern táplálkozásban azonban bizonyos mértékű feldolgozáson minden élelmiszer átesik. A lényeg, hogy törekedni kell a lehető legtermészetesebb alapanyagok beszerzésére.

Vitaminokkal az emésztésért

Az egészség alapja - a természetes tápanyagokon kívül - a megfelelő hatékonysággal működő emésztés. Ebben segít az, ha eleget fogyasztasz az alábbi vitaminból. Mutatjuk a legjobb természetes forrásokat.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük