Ezek az ételek jelentik a hosszú élet titkát a japánok szerint: így működik az Okinawa-diéta

Ez az étrend megóv a betegségektől, és még fogyókúrás is.

okinawai-etel
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A japán Okinawa szigete a világ öt kék zónájának egyike, ahol az emberek kiemelkedően magas életkort élnek meg. Ez a hosszú élettartam függhet genetikai és környezeti tényezőktől is, de sokan úgy gondolják, hogy az egyik legfontosabb oka az étkezésben keresendő.

Az okinawai étrend a hagyományos okinawai étkezési minták és szokások összességét jelöli. Ez a diéta alacsony kalória- és zsírtartalmú, közben sok egészséges szénhidrátot tartalmaz. A szénhidrát java a zöldségekből és szójatermékekből jön, de időnként kis mennyiségben megjelennek a tészták és a rizs is.

Miért jó az Okinawa-diéta?

Alacsony kalóriatartalma és tápanyagokban gazdag, természetes ételei miatt egyre gyakrabban használják az Okinawa-diétát a fogyókúrában is, hiszen a megadott arányokból és a megadott ételekből könnyű egy laktató, alacsony energiatartalmú, egészséges és diétás étrendet összeállítani. 

edesburgonya

Az okinawai diétában szereplő ételek javának alacsony a glikémiás indexe, így azon túl, hogy diabéteszesek számára is jó alternatívát jelenthet, mivel nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, hosszan tartó jóllakottságot okoz. Ezt egészítik ki a rostokban gazdag zöldségek, melyek az étrend javát adják, és segítenek tovább növelni a teltségérzetet, valamint támogatják az egészséges emésztést is. Emellett pedig rengeteg olyan tápanyag jelentős mennyiségben érhető el a diéta ételeiben, mely jó segítője a fogyásnak, így például az omega-3 zsírsav vagy az E-vitamin.

Azonban az étrend legszembetűnőbb pozitív hatása a hosszú élettartam. Több százévesnél idősebb ember él Okinawán, mint bárhol máshol a világon. A kutatások arra engednek következtetni, hogy ennek az antioxidánsokban gazdag étrendhez lehet köze. Az antioxidánsok ugyanis olyan anyagok, melyek védik a sejteket a károsodástól, a testet a gyulladásoktól.

Az okinawaiak nemcsak sokáig élnek, de az életük betegségektől mentesen telik. Kevesebb errefelé a szív- és érrendszeri megbetegedés, a rák és a cukorbetegség is. Ebben valószínűleg nagy szerepet játszik az étrend, mely finomított cukorban és szénhidrátban, telített zsírsavakban szegény, de tápanyagokban gazdag.

A legtöbb japán emberhez képest az okinawaiak jóval kevesebb rizst fogyasztanak. Helyette a kalória javát édesburgonyából, teljes kiőrlésű gabonából, szójából és rostban gazdag zöldségekből nyerik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit egyél az Okinawa-diéta szerint?

Az okinawai étrend szerint az étrend 60-85%-át teszik ki a szénhidrátok - ide tartoznak a zöldségek is -, 10-15%-át a fehérjék, a maradékot pedig az egészséges zsírok.

Az okinawai étrend alapélelmiszerei

  • 60% zöldség: édesburgonya, alga, moszat, bambusz, japán retek, balzsamkörte, répa, káposzta, okra, tök, zöld papaya.
  • 32% gabona: köles, búza, rizs, tészta.
  • 5% szójaétel: tofu, miso - szójapaszta -, natto - erjesztett bab - és szójabab.
  • 2% hús: főleg fehér húsú halak, tengeri herkentyűk, ritkán sertés.
  • 1% egyéb: alkohol, tea, fűszerek.

Ami kimarad az étrendből

  • Húsok: feldolgozott húsok, marha, szárnyasok.
  • Állati termékek: tojás, tej, sajt, vaj, joghurt.
  • Feldolgozott élelmiszerek: finomított cukor és gabona, főzőolaj.
  • Hüvelyesek: a szójababon kívül minden.
  • Gyümölcsök java.
  • Olajos magvak.

A kihagyott ételek egy része - például a gyümölcsök - beépíthetők a diétába. A listáról nem azért maradtak le, mert egészségtelenek, hanem, mert földrajzi okok miatt nem képezik a természetes okinawai étrend részét.

Sárgabarack a diétában

Ha nem szívesen mondasz le a gyümölcsökről, mutatunk néhány jó tippet, hogyan lehet beilleszteni a nyár egyik slágergyümölcsét, a sárgabarackot szinte mindegyik diétába.

A nyár egyik legegészségesebb gyümölcse, ami nem csak lekvárnak jó: így használd a diétában a sárgabarackot

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük