Hatvan százalékkal növelheti ez a húsfajta a cukorbetegség kockázatát - Heti kétszeri fogyasztása is egészségtelen
De nem ez az egyetlen betegség, amelynek emeli a rizikóját.
A Harvard Közegészségügyi Intézetének kutatása szerint egy húsfajta fogyasztása jelentősen növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban nemrég publikált tanulmányban több mint 200 ezer ember táplálkozási szokásait figyelték meg.
Heti kétszeri fogyasztása is egészségtelen
A szakértők 36 éven keresztül elemezték a begyűjtött információkat. Ez idő alatt több mint 22 ezer résztvevőnél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség. Ezzel összefüggésben azt találták, hogy azoknál, akik gyakran fogyasztottak feldolgozott és a feldolgozatlan vörös húst növekedett a legnagyobb arányban a betegség kialakulásának kockázata.
Az eredmények szerint azoknál, akik legalább heti kétszer fogyasztottak vörös húst, több mint 62 százalékkal nagyobb volt az esély a cukorbetegségre, mint azoknál, akik kevesebb húst ettek. Ugyanakkor a növényi alapú fehérjeforrásokkal, például diófélékkel és hüvelyesekkel való helyettesítése 30 százalékkal csökkentette a hajlamosságot. Azoknál pedig, akik tejtermékekkel igyekeztek pótolni a húst, 22 százalékkal kevesebb eséllyel alakult ki probléma.
Walter Willett, a tanulmány vezető szerzője kiemelte, hogy már a heti egyszeri fogyasztás is jelentős hatással van az általános egészségi állapotra, ezért érdemes odafigyelni, mennyi vöröst húst fogyaszt egy ember. Ugyanakkor ezeknek a húsfajtáknak a visszaszorítása túlmutat az egészség fenntartásán. Hosszú távon az élelmiszer-termeléshez kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátását is csökkenthetjük, hozzájárulva ezzel a klímaváltozás elleni küzdelemhez.
Érdemes megjegyezni, hogy már régóta vizsgálják a marha- és a sertéshús szervezetre gyakorolt negatív hatását. Az eddigi kutatások bebizonyították, hogy nemcsak a cukorbetegség, de a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatos betegségek kialakulásának rizikóját is jelentősen növeli.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Különösen veszélyesek a feldolgozott formában fogyasztott húsfélék, mint például a virsli, kolbász, sonka, szalonna, szalámi. Rendszeres fogyasztásukkal ráadásul nemcsak az egészségünknek, de a bolygónak is ártunk.
Olvass tovább! Rendkívül gyors fogyást ígér ez az ital: mi az igazság a vajas kávéról?
A vajjal dúsított kávé 2015 környékén terjedt el a tengerentúlon, majd lassan Európát is meghódította. A hívői szerint rendkívül hatásos módon segíti a fogyást, növeli a koncentrációt, és hosszú időre biztosítja az energiát. De vajon egészséges-e így fogyasztani sokak kedvenc italát? Ennek jártunk most utána.
Rendkívül gyors fogyást ígér ez az ital: mi az igazság a vajas kávéról?
Sokan várják tőle a csodát.
Elolvasom(A képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- tudomány
- klímaváltozás