4 ember, akinek nem szabadna vörös húst ennie: komoly egészségügyi kockázatot jelent a számukra

A vörös húst érdemes visszaszorítani az étrendben, vannak, akiknek még fontosabb figyelniük erre.

vörös hús steak
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hús jó forrása a fehérjének, a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak, ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választ, és mennyit eszik belőle az ember.

Az újabb kutatások már egyértelműen alátámasztják, hogy a vörös és a feldolgozott húsok gyakori fogyasztása fokozza egyes kóros állapotok, megbetegedések kockázatát, így jobb csökkenteni a mennyiségüket az étrendben. Bizonyos személyeknek pedig még az átlagosnál is jobban kell tartózkodniuk ettől az élelmiszercsoporttól. 

Emberek, akiknek kerülendő a vörös hús

A húsokat az izmokban található mioglobin nevű fehérje mennyisége alapján sorolják vörös vagy fehér kategóriába. A vörös húsokhoz tartozik a sertés-, a bárány-, a marha-, a kecske- és a borjúhús. Szakemberek szerint a túlzott húsfogyasztás, különös tekintettel a vörös húsokra, illetve a feldolgozott készítményekre, számos napjainkban gyakorinak számító betegség valószínűségét növeli.

A vörös húsokat a kutatások összekapcsolták egyebek mellett a rövidebb élettartammal, a szív- és érrendszeri kórképek, a diabétesz, valamint bizonyos daganatos megbetegedések, például a vastagbélrák gyakoribb előfordulásával. Ezért aztán lehetőség szerint csökkenteni kell a bevitelüket - ez egyes emberek számára még lényegesebb teendő. Kiknek kéne kerülniük a vörös (és feldolgozott) húsokat?

Magas koleszterinszinttel élők

Az étkezésnek fontos szerepe van a koleszterinszint alakulásában. A magas koleszterinszint idővel súlyosan károsíthatja az ereket, növeli a kardiovaszkuláris betegségek, így a stroke rizikóját. Amennyiben laborvizsgálat során megállapításra kerül a probléma, általában az egyik első teendő az étkezés átalakítása. A vörös húsok jelentősen emelik a köznyelvben „rossz koleszterinként” emlegetett LDL-koleszterin szintjét, így az érintetteknek lehetőség szerint tartózkodniuk kell a fogyasztásuktól. Jobb, ha a soványabb húsokat, a halakat, illetve a növényi fehérjeforrásokat, hüvelyeseket részesítik előnyben. 

Szívbetegséggel élők

A különböző szívbetegségekkel élőknek szintén vigyázniuk kell a vörös húsokkal. A kórképekhez gyakran társul az erek elváltozása, plakkok lerakódása az artériákban, amelyek szűkítik a keresztmetszetüket, és rontják a vérkeringés hatékonyságát, ezáltal pedig fokozzák a potenciálisan halálos kimenetelű események, szívroham, illetve stroke esélyét.

Fontos, hogy a szívbetegek étrendje kifejezetten alacsony legyen telített vagy transzzsírokban, ehhez érdemes jócskán visszaszorítani a vörös és feldolgozott húsok jelenlétét a táplálkozásban. 

Krónikus vesebetegséggel élők

Korábbi kutatások összefüggést találtak a vörös hús túlzott fogyasztása és a veseelégtelenség magasabb rizikója között. Az előrehaladott, krónikus vesebetegséggel élőknek korlátozniuk kell a fehérjebevitelüket, az engedélyezett mennyiség megállapításában dietetikus szakember lehet a segítségükre. 

Akinek a családjában előfordult vastagbélrák

A vastagbélrák kialakulásának okai nem tisztázottak, ugyanakkor a kockázat azok esetében magasabb, akiknek a családjában előfordult a kórkép. A rizikó még magasabb, ha több vérrokon is érintett a betegségben. A valószínűsítő tényezők között szerepel az elhízás és az ülő életmód mellett többek között a nyugati típusú, alacsony rosttartalmú, de magas zsír- és kalóriatartalmú étrend.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A vörös és feldolgozott húsok fogyasztása kutatások szerint szintén hozzájárulhat a végbélrák kialakulásához, így azoknak, akiknek a családjában előfordult már a betegség, különösen érdemes vigyázniuk velük. 

Kutatások szerint érdemes arra törekedni, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként minél változatosabb forrásokból juttassuk be a fehérjét a szervezetünkbe, a népbetegségek megelőzéséhez pedig elengedhetetlen a feldolgozott élelmiszerek visszaszorítása is az étrendben. 

4 szuperegészséges húsféle, ami sokkal jobb a csirkemellnél

A valóban kifogástalan húsáru számos nélkülözhetetlen ásványi anyaggal ellátja a szervezetet, így heti egy-két alkalommal helye lehet az étrendben. A legjobb tehát a környezet és az egészség érdekében is, ha a szokottnál ritkábban, kevesebb, de minőségi húst eszik az ember.

4 szuperegészséges húsféle, ami sokkal jobb a csirkemellnél: kevesen fogyasztják, pedig változatosan elkészíthetők

A húsételek sokkal változatosabbak és egészségesebbek, ha nem csak csirkéből és sertésből készülnek.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük