Ennyivel kellene kevesebb vörös húst enned - Nem csak magadnak ártasz vele
A vörös hús fogyasztását az egészség és a bolygó érdekében is csökkenteni kell.

voros-husok-feldolgozott
Ez is érdekelhet

Tiltott szerelem a Szegedi Szabadtéri Játékokon (x)

A nyugdíjasotthonból mentek fellépni: 40 év után újra színpadra álltak a szereplők (x)

„Azt mondták, örökre feküdni fog” (x)

A szabad gyöknek mindent szabad? (x)

Van, amiben nagyon rosszak a magyarok - az utolsó helyen állunk az EU-ban, és ez szomorú

beauty and style

Jodie Foster 56 évesen is gyönyörű: nem takargatja ősz haját, mégis fiatalabbnak néz ki a koránál »

Szépen karcsúsítja a derekat ez a 10 perces edzés: hamar mutatkozik majd az eredmény »

6 sminktipp szemüvegeseknek: azonnal kiemelik a tekintetet »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Hosszú évek óta lehet arról olvasni, hogy a vörös hús fogyasztása hosszabb távon milyen negatív hatást gyakorol az emberi szervezetre. A marha- és sertéshús növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint a daganatos betegségek kialakulásának rizikóját.

Különösen veszélyesek a feldolgozott formában fogyasztott húsfélék, mint például a virsli, kolbász, sonka, szalonna, szalámi. Rendszeres fogyasztásukkal ráadásul nemcsak az egészségünknek, de a bolygónak is ártunk.

Egyél kevesebb húst, mentsd meg a bolygót!

A klímaváltozás elleni harc egyik fontos lépése a húsfogyasztás visszaszorítása és a növényi táplálékokban gazdag étrendre történő áttérés. Ezáltal felére csökkenthető lenne az élelmiszer-hulladék keletkezése, minek köszönhetően további 16%-kal lehetne visszaszorítani a mezőgazdasági termelés környezetre ártalmas hatását.

tehenek

Egy, az Oxfordi Egyetem kutatóinak a Nature című tudományos folyóiratban megjelent cikke szerint a világ jelenlegi élelmezési rendszere jelentős mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, kimeríti az ivóvízkészleteket, túlzott nitrogén- és foszforhasználat révén szennyezi a környezetet.

Vörös hús - heti egyszer

A húsfogyasztás csökkentésével párhuzamosan előtérbe kerülnek a növényi fehérjék, melyeket elsősorban hüvelyesekből, lencséből, tofuból vehetsz fel. Az olajos és csonthéjas magvak - mandula, lenmag, dió, pisztácia, kesudió - ugyancsak nagyobb teret követelnek maguknak az étrendben. A tehéntej helyett édesítetlen mandula-, kókusz- és szójaitalt javasolnak a táplálkozási szakemberek. Mindezek mellett pedig sok-sok zöldség és gyümölcs fogyasztását ajánlják.

- Egyesek mediterrán diétának hívják ezt az étrendet, mi flexitáriánusnak nevezzük. Ez az étrend nem annyira merev, mint a húsok közül csak halat tartalmazó vegetáriánus étrend vagy a szigorúan növényi diéta, még a vörös hús is belefér, de csak hetente egyszer - mondta Marco Springmann, a tanulmány vezető szerzője.

A cikk az ajánló után folytatódik

2050-re 10 milliárdan leszünk

Ahhoz, hogy mindez megvalósítható legyen, természetesen a mezőgazdasági termelést is jelentősen át kellene alakítani: ehhez elsősorban hatékonyabb víz- ás trágyafelhasználásra, valamint az emberi egészség számára fontos növények termesztésére lenne szükség. Az előrejelzések szerint a Föld népessége 2050-re eléri a 10 milliárdot, és a jelenlegi táplálkozási szokások fenntarthatatlanok lesznek ekkora létszám mellett - az állattenyésztés nem növelhető ilyen mértékig.

Növényi fehérjeforrások

Ha minimalizálod étrendedben a húsokat, ügyelj rá, hogy elegendő növényi fehérjét vigyél be a szervezetedbe. Megmutatjuk, hogyan csináld!

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük