Mire figyelj nyáron hisztaminintolerancia esetén? Rengeteg élelmiszer tiltólistás
Nyáron nehezebb tartani a hisztamindiétát, mint a többi hónapban.
A nyári időszak több kihívást is tartogat a hisztamindiétát folytatók számára.
Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük arról, hogy mire fontos figyelni az étkezésben hisztaminintolerancia esetén.
A hisztaminintolerancia tünetei
A hisztaminintolerancia tünetei azért jelentkeznek, mert a szervezetben a hisztamint lebontó diamino-oxidáz (DAO) enzim csökkent mértékben van jelen.
Ezért ha olyan ételt fogyasztunk, ami magas hisztamintartalmú, vagy hatására a szervezetben fokozódik a hisztamintermelés, akkor azt nem tudjuk tökéletesen lebontani, és megjelennek a hisztaminintoleranciára jellemző tünetek.
Az alábbi panaszok jelentkezhetnek:
- Orrfolyás, orrdugulás,
- szívdobogásérzés, szabálytalan szívverés,
- hőhullám, az arc kipirulása,
- csalánkiütés, ekcéma, viszketés,
- migrén, hangulati ingadozás,
- hányinger, puffadás, hasi görcsök, hasmenés,
- izom- és ízületi fájdalom.
A diétát most sem szabad feladni
- Aki eddig diétázott, ebben a szezonban se csábuljon el, mert a tünetei visszatérhetnek. A melegben jóleső hűs limonádé vagy jegeskávé, bizonyos zöldségek és kedvelt salátaöntetek, például a balzsamecet is kerülendő - hívja fel a figyelmet dr. Németh Alíz.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
- Nehéz ellenállni az ínycsiklandó eperillatnak, az ízletes málnának vagy a pirosló paradicsomoknak, de a hisztaminmentes diétában ezek, a friss padlizsán és spenót is sajnos tiltólistás ételnek számítanak. Egyéni érzékenységtől is függ, hogy kinél milyen mennyiség okoz panaszokat, ám fogyasztásuk a legtöbb esetben hisztaminintoleranciás tünetek megjelenésével jár.
Ha nem tudjuk másként megoldani, alkalmanként - például utazások során vagy étteremben - a diétát kiegészíthetjük étkezés előtt DAO-enzim szedésével, így meg tudjuk előzni a panaszok kialakulását. A nyári időszakban azonban sok esetben a legfőbb problémát nem is az alapanyagok jelentik, hanem a frissesség és az elkészítés módja.
Így készítsd az ételeket
Ha a szabadban grillezünk, ügyeljünk arra, hogy a friss alapanyagokat, megvásárolt húsokat vagy halakat minél előbb dolgozzuk fel, állás közben ugyanis a hűtőben is felszaporodhat bennük a hisztamin.
A rákok, kagylók és egyéb tengeri gerinctelenek, szárított és füstölt húsfélék magas hisztamintartalmuk miatt okozhatnak panaszokat. A chili, a ketchup, bolti fűszerkeverékek nem ajánlottak a diétában, helyette natúr fűszereket használjunk ízesítésre.
Erre kell figyelni az úti patikával kapcsolatban
Hisztaminintoleranciásként kellemetlen meglepetésként érhet, ha a nyaralás alatt fájdalomcsillapítót kell szednünk, ennek hatására ugyanis tüneteink jelentkezhetnek. A DAO-enzim működését gátolhatják az antibiotikumok is, de a vérnyomáscsökkentők, reuma elleni szerek, nyugtatók és szívgyógyszerek is okozhatnak erősödő tüneteket. Ilyen esetben érdemes gasztroenterológussal konzultálni arról, hogy miként csökkenthetjük a panaszokat, illetve a gyógyszert felíró orvossal annak esetleges cseréjéről.
Ezekben az ételekben van a legtöbb hisztamin
A hisztamin számos módon hat a szervezetre, szerepe van az allergiás reakcióban is.
Mi a hisztamin, és hogyan hat a szervezetre? Ezekben az ételekben van a legtöbb
A hisztamin számos módon hat a szervezetre, szerepe van az allergiás reakcióban is.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)
- hisztamin
- étrend
- nyár
- tünetek és betegségek
- intolerancia
- ételintolerancia
- allergia
- gasztroenterológia
- egészség
- Életmód