Mire figyelj nyáron hisztaminintolerancia esetén? Rengeteg élelmiszer tiltólistás
Nyáron nehezebb tartani a hisztamindiétát, mint a többi hónapban.

GettyImages-1322057161
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári időszak több kihívást is tartogat a hisztamindiétát folytatók számára.

Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük arról, hogy mire fontos figyelni az étkezésben hisztaminintolerancia esetén. 

A hisztaminintolerancia tünetei

A hisztaminintolerancia tünetei azért jelentkeznek, mert a szervezetben a hisztamint lebontó diamino-oxidáz (DAO) enzim csökkent mértékben van jelen.

GettyImages-185934151

Ezért ha olyan ételt fogyasztunk, ami magas hisztamintartalmú, vagy hatására a szervezetben fokozódik a hisztamintermelés, akkor azt nem tudjuk tökéletesen lebontani, és megjelennek a hisztaminintoleranciára jellemző tünetek.

Az alábbi panaszok jelentkezhetnek:

  • Orrfolyás, orrdugulás,
  • szívdobogásérzés, szabálytalan szívverés,
  • hőhullám, az arc kipirulása,
  • csalánkiütés, ekcéma, viszketés,
  • migrén, hangulati ingadozás,
  • hányinger, puffadás, hasi görcsök, hasmenés,
  • izom- és ízületi fájdalom.

A diétát most sem szabad feladni

- Aki eddig diétázott, ebben a szezonban se csábuljon el, mert a tünetei visszatérhetnek. A melegben jóleső hűs limonádé vagy jegeskávé, bizonyos zöldségek és kedvelt salátaöntetek, például a balzsamecet is kerülendő - hívja fel a figyelmet dr. Németh Alíz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- Nehéz ellenállni az ínycsiklandó eperillatnak, az ízletes málnának vagy a pirosló paradicsomoknak, de a hisztaminmentes diétában ezek, a friss padlizsán és spenót is sajnos tiltólistás ételnek számítanak. Egyéni érzékenységtől is függ, hogy kinél milyen mennyiség okoz panaszokat, ám fogyasztásuk a legtöbb esetben hisztaminintoleranciás tünetek megjelenésével jár. 

Ha nem tudjuk másként megoldani, alkalmanként - például utazások során vagy étteremben - a diétát kiegészíthetjük étkezés előtt DAO-enzim szedésével, így meg tudjuk előzni a panaszok kialakulását. A nyári időszakban azonban sok esetben a legfőbb problémát nem is az alapanyagok jelentik, hanem a frissesség és az elkészítés módja.

Így készítsd az ételeket

Ha a szabadban grillezünk, ügyeljünk arra, hogy a friss alapanyagokat, megvásárolt húsokat vagy halakat minél előbb dolgozzuk fel, állás közben ugyanis a hűtőben is felszaporodhat bennük a hisztamin.

GettyImages-1184412254

A rákok, kagylók és egyéb tengeri gerinctelenek, szárított és füstölt húsfélék magas hisztamintartalmuk miatt okozhatnak panaszokat. A chili, a ketchup, bolti fűszerkeverékek nem ajánlottak a diétában, helyette natúr fűszereket használjunk ízesítésre.

Erre kell figyelni az úti patikával kapcsolatban

Hisztaminintoleranciásként kellemetlen meglepetésként érhet, ha a nyaralás alatt fájdalomcsillapítót kell szednünk, ennek hatására ugyanis tüneteink jelentkezhetnek. A DAO-enzim működését gátolhatják az antibiotikumok is, de a vérnyomáscsökkentők, reuma elleni szerek, nyugtatók és szívgyógyszerek is okozhatnak erősödő tüneteket. Ilyen esetben érdemes gasztroenterológussal konzultálni arról, hogy miként csökkenthetjük a panaszokat, illetve a gyógyszert felíró orvossal annak esetleges cseréjéről.

Ezekben az ételekben van a legtöbb hisztamin

A hisztamin számos módon hat a szervezetre, szerepe van az allergiás reakcióban is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük