A hisztaminintolerancia egyre gyakoribb: mit szabad enni ilyenkor, és mit nem?
A hisztamindiéta azoknak segít, akik egyes élelmiszerekre tüsszögéssel, viszketéssel, hasfájással vagy csalánkiütéssel reagálnak.

hisztamin-diéta2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet azoknak, akik a hisztamintartalmú élelmiszerekre tünetekkel - például tüsszögés, viszketés, hasfájás vagy csalánkiütés - reagálnak.

Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa a hisztamindiéta lépéseit ismertette. A táblázat segítségével a javasolt ételek is sokkal könnyebben áttekinthetőek.

Kinek érdemes elkezdeni a diétát?

A hisztamindiéta hisztaminintolerancia esetén jelent megoldást. A diéta megkezdése csak akkor javasolt, ha a gasztroenterológiai kivizsgálás megtörtént. A hisztaminintolerancia-vizsgálat során vérvizsgálat - a diamino-oxidáz (DAO) -szint ellenőrzése - és a tüneteink, illetve az egyéb lehetséges kiváltó okok kizárása után állapítják meg a diagnózist. A kezelés alapja a hisztamindiéta.

hisztamin-diéta
Fotó: Ivan-balvan / Getty Images Hungary

A hisztamin egy olyan anyag, amely természetesen előfordul a testben és egyes élelmiszerekben. Akinél csökkent a DAO-enzim termelődése, nem tudja megfelelően lebontani a magas hisztamintartalmú ételeket, illetve azokat sem, amelyek fogyasztása a szervezetben fokozza a hisztamintermelést, ezeket hisztaminfelszabadító ételeknek nevezzük. A hisztamindiéta során tehát ezt a két élelmiszercsoportot kell kerülni, az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet a hisztaminintoleranciában szenvedő embereknek elkerülni a tüneteket.

Sokat segíthet az alacsony hisztamintartalmú étrend

A hisztaminintolerancia eredményességét a gyakorlati tapasztalatokon túl olyan klinikai kísérletek is igazolják, mint Wiener klinische Wochenschrift és fél éven át tartó, 316 hisztaminintoleranciás és 55 egészséges, kontrollcsoportot alkotó résztvevővel zajló kutatása. A hisztaminintoleranciás résztvevők laborértékei és tünetei is jelentősen javultak a 6-12 hónapon át tartó hisztamindiéta hatására. Még azok körében is, akiknél drasztikusan alacsony DAO-értéket mértek a vizsgálat kezdetén.

hisztamin-diéta3
Fotó: Brett Stevens / Getty Images Hungary

Egy másik tanulmányban a krónikus csalánkiütés tüneteinek csökkentésében bizonyult eredményesnek a négyhetes hisztamindiéta, de az atópiás ekcéma tüneteinek javulásáról is beszámoltak már a hisztamindiéta kapcsán.

Így kell étkezni a hisztamindiéta alatt

Az alábbi táblázat tartalmazza a hisztamindiétában kerülendő és javasolt élelmiszereket:

    Kerülendő  Fogyasztható
 Gabonafélék  Búzacsíra, hajdina Búza-, tönkölybúza-, rozsliszt és abból készült termékek. Érdemes nem tartós, élesztőmentes pékárut választani. Abonett, puffasztott rizs- és búzaszelet búzadara durumtészta egész búza-, zab-, rozs-, árpaszem, rozs-, zab- és árpapehely, (barna) rizs kukorica-, rizs-, zabliszt és abból készült termékek, például rizstészta, bulgur, köles, quinoa, kuszkusz
 Tejtermékek Nyers tej, hosszan érlelt és kemény sajtok, például ementáli, gouda, brie, camembert, roquefort, parmezán, cheddar, sajtkészítmények, például tömlős sajt; szójatej Pasztőrözött tej; friss, nem érlelt sajtok, például mozzarella, ricotta, mascarpone, feta; friss túró; vaj; tejszín; tejföl; savanyított tejtermékek kis mennyiségben; rizs-, zab-, mandula-, kókusztej
 Tojás  Tojásfehérje  Tojássárgája
 Hús, húskészítmények Minden nem friss, nem azonnal felhasznált hús; pácolt, füstölt húsok; sonka-, kolbászfélék és felvágottak; szárított húsok; belsőségek Csak friss vagy vákuumcsomagolt húsfélék
Halak, tengeri élőlények Füstölt halak; halkonzervek; halkészítmények; hűtött halak - a frissen fogott, fogyasztott általában nem okoznak problémát - rákok; kagylók; egyéb tengeri gerinctelenek  Friss vagy fagyasztott hal
 Zsiradékok Dióolaj; napraforgóolaj kizárólagos, bőséges használata Változatos felhasználás mellett: olívaolaj; repceolaj; kókuszzsír; tökmagolaj; mákolaj; margarin
 Olajos magvak Dió; kesudió; napraforgómag; földimogyoró; mák  A tiltólistán nem szereplők, kis mennyiségben.
 Zöldségek Hüvelyesek - babfélék, szója, lencse -; padlizsán; savanyú káposzta; savanyúság; gombafélék; chilipaprika; paradicsom; spenót; hagymafélék Friss, ép zöldségek: salátafélék, sárgarépa, cékla, petrezselyemgyökér, paszternák, burgonya, karalábé, zeller, kígyóuborka, cukkini, főzőtök, sütőtök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, spárga, retekfélék, zöldpaprika, articsóka
 Gyümölcsök Ananász; avokádó; banán; guava, datolyaszilva; kivi; papaja; citrusfélék - citrom, narancs, mandarin, klementin, grapefruit, lime -; eper  Friss, ép gyümölcsök: alma, körte, kajszibarack, őszibarack, cseresznye, meggy, ribizli, szeder, áfonya, szőlő, sárgadinnye, görögdinnye - kis mennyiségben -, gesztenye, kókusz, kókuszreszelék, kókuszliszt, tartósítószermentes mazsola és egyéb aszalt gyümölcsök
 Italok Alkoholok; fekete tea; kakaós italok; paradicsomlé; citruslevek; energiaitalok Csapvíz; szénsavmentes ásványvíz; gyógyteák - főként csalán, zsálya, borsmenta -; nem citrustartalmú gyümölcslevek; zöldséglevek, kivéve paradicsomlé
 Egyéb Maláta; édesgyökér; bors; általános ecet; borecet; balzsamecet; almaecet; bolti fűszerkeverékek és húsleveskocka; ketchup; sűrített paradicsom; mustár; szójakészítmények - például szójaszósz, tofu -; konzervek és készételek; kakaópor; csokoládé; benzoátok; szulfitok; nitritek; glutamát; színezékek; húsleves; zselatin; élesztő Zöldfűszerek - például rozmaring, kakukkfű, majoránna -; cukor; méz; növényi szirupok, például juharszirup, rizsszirup, eritrit, stevia
        

Fontos, hogy nem csak arra kell figyelni, mi kerül a tányérra, épp ilyen lényeges az élelmiszerek tárolásának és elkészítésének módja is. A friss élelmiszerek hisztamintartalma alacsonyabb, mint a nem friss élelmiszereké. Ezért lényeges, hogy bevásárlás során a szavatossági idővel ellátott termékeket tekintve a legtávolabbi lejáratúak kerüljenek a kosárba. A megvásárolt élelmiszert minél hamarabb el kell fogyasztani. Érdemes inkább kisebb adagokat főzni, amennyit még frissen, aznap el lehet fogyasztani.

Hisztamindiéta mintaétrend

Hisztamindiéta összeállításában dietetikus segíthet.

Reggeli: egy szelet élesztőmentes kenyér bazsalikomos túrókrémmel, uborkával

Tízórai: egy alma

Ebéd: vegyes zöldségleves; sütőzacskóban sült, szaftos csirkecomb petrezselymes rizzsel és vegyes zöldsalátával

Uzsonna: egy marék cseresznye

Vacsora: görög saláta - uborka, paprika, feta sajt -, egy szelet élesztőmentes pirítóssal

Meddig kell így étkezni?

A hisztaminétrend összeállításánál nagyon fontos figyelembe venni az egyéni különbségeket. Mivel a DAO-szint csökkenése mindenkinél eltérő lehet, a tünetek súlyossága és így a diéta sem egyforma. A hisztamindiétára vonatkozó általános szabályok betartása mellett a dietetikus a páciens egyéb betegségeihez, ételérzékenységekhez, napirendhez igazodó, teljes értékű étrendet állít össze, hogy megelőzze a hiányállapotok kialakulását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Általánosságban elmondható, hogy a hisztamindiétának van egy szigorúbb időszaka, ez általában néhány hét. Ezalatt tényleg minden problémás élelmiszer fogyasztását mellőzni kell. Ezt követően fokozatosan visszavezethetők az egyes ételek, és meg kell figyelni, hogy visszatérnek-e a tünetek.

10 hatékony gyógynövény bélhurut és hasfájás ellen: gyógyszeres kezelés mellett is fogyaszthatók

A hasfájás és a bélhurut kezelésében a gyógyszer és a diéta mellett a gyógynövények is segítenek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük