A hisztaminintolerancia egyre gyakoribb: mit szabad enni ilyenkor, és mit nem?
A hisztamindiéta azoknak segít, akik egyes élelmiszerekre tüsszögéssel, viszketéssel, hasfájással vagy csalánkiütéssel reagálnak.

Az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet azoknak, akik a hisztamintartalmú élelmiszerekre tünetekkel - például tüsszögés, viszketés, hasfájás vagy csalánkiütés - reagálnak.
Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa a hisztamindiéta lépéseit ismertette. A táblázat segítségével a javasolt ételek is sokkal könnyebben áttekinthetőek.
Kinek érdemes elkezdeni a diétát?
A hisztamindiéta hisztaminintolerancia esetén jelent megoldást. A diéta megkezdése csak akkor javasolt, ha a gasztroenterológiai kivizsgálás megtörtént. A hisztaminintolerancia-vizsgálat során vérvizsgálat - a diamino-oxidáz (DAO) -szint ellenőrzése - és a tüneteink, illetve az egyéb lehetséges kiváltó okok kizárása után állapítják meg a diagnózist. A kezelés alapja a hisztamindiéta.

A hisztamin egy olyan anyag, amely természetesen előfordul a testben és egyes élelmiszerekben. Akinél csökkent a DAO-enzim termelődése, nem tudja megfelelően lebontani a magas hisztamintartalmú ételeket, illetve azokat sem, amelyek fogyasztása a szervezetben fokozza a hisztamintermelést, ezeket hisztaminfelszabadító ételeknek nevezzük. A hisztamindiéta során tehát ezt a két élelmiszercsoportot kell kerülni, az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet a hisztaminintoleranciában szenvedő embereknek elkerülni a tüneteket.
Sokat segíthet az alacsony hisztamintartalmú étrend
A hisztaminintolerancia eredményességét a gyakorlati tapasztalatokon túl olyan klinikai kísérletek is igazolják, mint Wiener klinische Wochenschrift és fél éven át tartó, 316 hisztaminintoleranciás és 55 egészséges, kontrollcsoportot alkotó résztvevővel zajló kutatása. A hisztaminintoleranciás résztvevők laborértékei és tünetei is jelentősen javultak a 6-12 hónapon át tartó hisztamindiéta hatására. Még azok körében is, akiknél drasztikusan alacsony DAO-értéket mértek a vizsgálat kezdetén.

Egy másik tanulmányban a krónikus csalánkiütés tüneteinek csökkentésében bizonyult eredményesnek a négyhetes hisztamindiéta, de az atópiás ekcéma tüneteinek javulásáról is beszámoltak már a hisztamindiéta kapcsán.
Így kell étkezni a hisztamindiéta alatt
Az alábbi táblázat tartalmazza a hisztamindiétában kerülendő és javasolt élelmiszereket:
Kerülendő | Fogyasztható | |
Gabonafélék | Búzacsíra, hajdina | Búza-, tönkölybúza-, rozsliszt és abból készült termékek. Érdemes nem tartós, élesztőmentes pékárut választani. Abonett, puffasztott rizs- és búzaszelet búzadara durumtészta egész búza-, zab-, rozs-, árpaszem, rozs-, zab- és árpapehely, (barna) rizs kukorica-, rizs-, zabliszt és abból készült termékek, például rizstészta, bulgur, köles, quinoa, kuszkusz |
Tejtermékek | Nyers tej, hosszan érlelt és kemény sajtok, például ementáli, gouda, brie, camembert, roquefort, parmezán, cheddar, sajtkészítmények, például tömlős sajt; szójatej | Pasztőrözött tej; friss, nem érlelt sajtok, például mozzarella, ricotta, mascarpone, feta; friss túró; vaj; tejszín; tejföl; savanyított tejtermékek kis mennyiségben; rizs-, zab-, mandula-, kókusztej |
Tojás | Tojásfehérje | Tojássárgája |
Hús, húskészítmények | Minden nem friss, nem azonnal felhasznált hús; pácolt, füstölt húsok; sonka-, kolbászfélék és felvágottak; szárított húsok; belsőségek | Csak friss vagy vákuumcsomagolt húsfélék |
Halak, tengeri élőlények | Füstölt halak; halkonzervek; halkészítmények; hűtött halak - a frissen fogott, fogyasztott általában nem okoznak problémát - rákok; kagylók; egyéb tengeri gerinctelenek | Friss vagy fagyasztott hal |
Zsiradékok | Dióolaj; napraforgóolaj kizárólagos, bőséges használata | Változatos felhasználás mellett: olívaolaj; repceolaj; kókuszzsír; tökmagolaj; mákolaj; margarin |
Olajos magvak | Dió; kesudió; napraforgómag; földimogyoró; mák | A tiltólistán nem szereplők, kis mennyiségben. |
Zöldségek | Hüvelyesek - babfélék, szója, lencse -; padlizsán; savanyú káposzta; savanyúság; gombafélék; chilipaprika; paradicsom; spenót; hagymafélék | Friss, ép zöldségek: salátafélék, sárgarépa, cékla, petrezselyemgyökér, paszternák, burgonya, karalábé, zeller, kígyóuborka, cukkini, főzőtök, sütőtök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, spárga, retekfélék, zöldpaprika, articsóka |
Gyümölcsök | Ananász; avokádó; banán; guava, datolyaszilva; kivi; papaja; citrusfélék - citrom, narancs, mandarin, klementin, grapefruit, lime -; eper | Friss, ép gyümölcsök: alma, körte, kajszibarack, őszibarack, cseresznye, meggy, ribizli, szeder, áfonya, szőlő, sárgadinnye, görögdinnye - kis mennyiségben -, gesztenye, kókusz, kókuszreszelék, kókuszliszt, tartósítószermentes mazsola és egyéb aszalt gyümölcsök |
Italok | Alkoholok; fekete tea; kakaós italok; paradicsomlé; citruslevek; energiaitalok | Csapvíz; szénsavmentes ásványvíz; gyógyteák - főként csalán, zsálya, borsmenta -; nem citrustartalmú gyümölcslevek; zöldséglevek, kivéve paradicsomlé |
Egyéb | Maláta; édesgyökér; bors; általános ecet; borecet; balzsamecet; almaecet; bolti fűszerkeverékek és húsleveskocka; ketchup; sűrített paradicsom; mustár; szójakészítmények - például szójaszósz, tofu -; konzervek és készételek; kakaópor; csokoládé; benzoátok; szulfitok; nitritek; glutamát; színezékek; húsleves; zselatin; élesztő | Zöldfűszerek - például rozmaring, kakukkfű, majoránna -; cukor; méz; növényi szirupok, például juharszirup, rizsszirup, eritrit, stevia |
Fontos, hogy nem csak arra kell figyelni, mi kerül a tányérra, épp ilyen lényeges az élelmiszerek tárolásának és elkészítésének módja is. A friss élelmiszerek hisztamintartalma alacsonyabb, mint a nem friss élelmiszereké. Ezért lényeges, hogy bevásárlás során a szavatossági idővel ellátott termékeket tekintve a legtávolabbi lejáratúak kerüljenek a kosárba. A megvásárolt élelmiszert minél hamarabb el kell fogyasztani. Érdemes inkább kisebb adagokat főzni, amennyit még frissen, aznap el lehet fogyasztani.
Hisztamindiéta mintaétrend
Hisztamindiéta összeállításában dietetikus segíthet.
Reggeli: egy szelet élesztőmentes kenyér bazsalikomos túrókrémmel, uborkával
Tízórai: egy alma
Ebéd: vegyes zöldségleves; sütőzacskóban sült, szaftos csirkecomb petrezselymes rizzsel és vegyes zöldsalátával
Uzsonna: egy marék cseresznye
Vacsora: görög saláta - uborka, paprika, feta sajt -, egy szelet élesztőmentes pirítóssal
Meddig kell így étkezni?
A hisztaminétrend összeállításánál nagyon fontos figyelembe venni az egyéni különbségeket. Mivel a DAO-szint csökkenése mindenkinél eltérő lehet, a tünetek súlyossága és így a diéta sem egyforma. A hisztamindiétára vonatkozó általános szabályok betartása mellett a dietetikus a páciens egyéb betegségeihez, ételérzékenységekhez, napirendhez igazodó, teljes értékű étrendet állít össze, hogy megelőzze a hiányállapotok kialakulását.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?
A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.
Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2023. november 6. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Általánosságban elmondható, hogy a hisztamindiétának van egy szigorúbb időszaka, ez általában néhány hét. Ezalatt tényleg minden problémás élelmiszer fogyasztását mellőzni kell. Ezt követően fokozatosan visszavezethetők az egyes ételek, és meg kell figyelni, hogy visszatérnek-e a tünetek.
10 hatékony gyógynövény bélhurut és hasfájás ellen: gyógyszeres kezelés mellett is fogyaszthatók
A hasfájás és a bélhurut kezelésében a gyógyszer és a diéta mellett a gyógynövények is segítenek.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!

- viszketés
- vitamin