Étkezések után kipirult arc, csalánkiütés, fáradékonyság: ez a betegség állhat a tünetek mögött

Rengeteg szakrendelést végig szoktak járni az érintettek, mire kiderül, valójában mi okozhatja az étkezések utáni kipirulást.

ebéd, kipirosodtt arc, gyomorégés, allergia, hisztamin érzékenys

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Borok, pezsgő, sajtok, diós sütemény és csokoládé - csak néhány azok közül az ételek közül, amelyek sok hisztamint tartalmaznak. Ha a szervezet ezt nem tudja megfelelően lebontani, akkor nagyon sokféle tünetben mutatkozhat meg, ezek egyike az étkezések során jelentkező arcpirulás és kimelegedés. 

A hisztaminintolerancia kezeléséről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyújtott tájékoztatást.

Az arcpirulás és kimelegedés okainak bonyolult felderítése

A hisztaminintolerancia annyira szerteágazó tüneteket okozhat, hogy az érintettek gyakran több szakrendelést is végigjárnak, mire a problémájukra fény derül. 

  1. Arcpirulás és kimelegedés miatti, klimaxszerű panaszaikkal - a hisztaminintolerancia fájdalmas, erős menstruációs görcsöket is okozhat - nőgyógyászhoz fordulnak. 
  2. Ha orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás is jelentkezik, akkor fül-orr-gégészhez, esetleg allergológushoz
  3. Alacsony vérnyomás, szapora szívverés miatt kardiológiai problémára gondolnak.
  4. A csalánkiütéses, bőrviszketéssel járó tüneteikkel kapcsolatban pedig bőrgyógyász véleményét kérik.  
  5. A fokozott fáradékonyságnak, szédülésnek, alvászavarnak és fejfájásnak pedig akár belgyógyászati, hormonális vagy neurológiai oka is lehet. 
Az is lehet, hogy valamilyen összetevő vált ki allergiás reakciót.
Az is lehet, hogy valamilyen összetevő vált ki allergiás reakciót.
Fotó: Elena_Danileiko / Getty Images Hungary

A leggyorsabb diagnózis a gyomor- és bélrendszeri tünetek kapcsán születhet

Ha a betegeknél az arcpirulás és kimelegedés mellett gyomorégés, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hasmenés vagy székrekedés jelentkezik, akkor rövid időn belül gasztroenterológushoz fordulnak. Amennyiben az egyéb tünetek is megerősítik a gyanút, a kivizsgálás célzottan - a hasonló tüneteket okozó betegségek kizárásával -  hisztaminintolerancia irányába kezdődhet meg. 

Mi okozza az arcpirulást?

A hisztaminintolerancia tüneteit a szervezetben termelődő, hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz (DAO) enzim csökkent termelődése, illetve csökkent aktivitása okozza. Értékét vérvizsgálattal lehet meghatározni. 

A DAO-enzim csökkenése bekövetkezhet allergiák, gluténérzékenység vagy kontaminált vékonybél szindróma miatt, de okozhatja a hisztamin felszabadulását segítő, vagy a DAO-enzim működését gátló gyógyszerek (például antibiotikumok, fájdalomcsillapítók) szedése vagy ételek és italok fogyasztása.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ezeket az ételeket kerüld, hogy megelőzd a tüneteket!

Ha a DAO-enzim értéke alacsony, a panaszok megszűnéséhez diétázni kell. Ilyenkor a magas hisztamintartalmú vagy a szervezetben a hisztamin felszabadulását fokozó élelmiszereket kerülni kell. 

A bor és a pezsgő mellett kerülendők bizonyos sajtok, sörélesztő, kagyló, a halak többsége, a halkonzerv. Ezenkívül a paradicsom - különösen a konzerv, paradicsompüré, ketchup - a spenót, csirke, sertés, marha, kolbász és sonka, különösen a szárított termékek. Minden fermentált zöldség és a szójatermékek, a szójaszósz, a csokoládé és a savanyú káposzta. Egyes ételek a szervezet saját hisztamintermelését fokozzák, ezért nem javasolt fogyasztani a diétában. Ilyen a nyers tojásfehérje, kagyló, eper, paradicsom, hal, csokoládé és az ananász.

A diéta minden esetben személyre szabott, egyéni tolerancia függvénye, hogy bizonyos élelmiszereket teljesen ki kell zárni, vagy elég a fogyasztását csökkenteni. Ha mégsem akarunk lemondani bizonyos ételekről, alkalmanként DAO-enzim-tartalmú tablettát az étkezések előtt bevéve megelőzhetjük a kellemetlen panaszok kialakulását.

Gyomor-bélhurut kezelése

A betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a hasmenés, a hányás, a hasi görcs és az erős fájdalom. A gasztroenteritisz kezelésében így a legfontosabb a folyadékpótlás, a diétában a finomított cukor kerülése, a probiotikumkúra, a cinkpótlás és az erjesztett tejtermékek fogyasztása is hatásos. 

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük