Veszélyes is lehet epret enni: 9 tünet, ami arra utal, ez okozza a bajt
Az ismert tünetek sokszor nem légúti panaszokról szólnak.

eper
Ez is érdekelhet

Igazi kis gyöngyszem az alpesi panorámaút: szépsége mindenkit elvarázsol (x)

Nagy méretű burkolólapok ragasztása: így sokáig gyönyörködhetsz a végeredményben (x)

Tavaszi megújulás a Lenor Parfum des Secrets kollekcióval (x)

"Itt a piros, hol a piros" - Oscar a Thália Színházban (x)

A Žagar felszámolja a műfaji korlátokat a Margitszigeten (x)

beauty and style

Csak 10 perc, de felpörgeti a reggeli anyagcserét: karcsúsító edzés, ugrálás nélkül »

Így viselj szalagot a hajadban: kislányos báj néhány mozdulattal »

Gyönyörű nővé cseperedett Madonna lánya: a 22 éves Lourdes igazi stílusikon »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Tüsszögésnél, orrfolyásnál és köhögésnél kevesen gondolnak arra, hogy náthás panaszaik a táplálkozással is összefügghetnek. Pedig érdemes ezt is megfigyelni, mert például a hisztamin-intoleranciásoknál az eper fogyasztása is tüneteket okozhat.

A légúti panaszok kapcsán kiváltó tényezőként a szezonális gyümölcsök fogyasztását sem szabad figyelmen kívül hagyni. Erre figyelmeztet dr. Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Lehet tüsszögni az eperallergiától

Nyári náthát a nem megfelelően beállított klíma és a túl hideg üdítők fogyasztása is okozhat, de a tünetek pollenallergiát is jelezhetnek. Ha az évnek ebben az időszakában visszatérő panaszok lépnek fel, akkor nagy valószínűséggel a pollenek a hibásak. Május végén-június elején elsősorban a pázsitfűfélék okoznak panaszt. Ez változó is lehet, hiszen az időjárás függvényében egyes növények virágzása eltolódhat vagy korábban is kezdődhet.

Bizonyos ételek hisztamintartalma magas, más ételek pedig a szervezet hisztamintermelését fokozzák. Ha a szervezetben a hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz - DAO - enzimnek csökken a szintje, akkor a hisztamin-intoleranciás beteg kellemetlen tüneteket tapasztal, ha ezeket az ételeket elfogyasztja. A légúti panaszok mellett gyakori a problémás ételek fogyasztását követően fellépő hasfájás, hányinger, puffadás és gyomorégés. Bőrtünetek is jelentkezhetnek, kiütések és kipirosodás, de fejfájás és szédülés, illetve vérnyomás-ingadozás is kialakulhat.

Ki kell deríteni, mi okozza a tüneteket

Hisztamin-intolerancia esetén az eper mellett tüneteket okozhatnak többek között a füstölt húsok, a csirke, az érlelt sajtok, az alkoholok, különösen a vörösbor. A csokoládé, a paradicsom és a hal fogyasztása is irritációt okozhat. A tünetek erőssége attól is függ, hogy milyen mértékben csökkent a DAO enzim szintje. Ez egyénenként eltérő lehet, így valakinél már kis mennyiség is tüneteket okoz, mások toleranciaszintje nagyobb.

A tünetek már pár perccel a problémás étel elfogyasztása után jelentkeznek, ezért panaszok esetén érdemes táplálkozási naplót vezetni. A diagnózis vérvizsgálattal történik, ami alapján pontosan meg lehet határozni a szervezetben a DAO enzim szintjét.

A kezeléshez a problémás ételek fogyasztását mellőzni kell, és érdemes dietetikus segítségét kérni a kiegyensúlyozott és teljes értékű étrend összeállításához. Emellett van lehetőség a DAO enzim tabletta formájában történő pótlására is, ezt étkezések előtt egy-két órával kell bevenni.

Ezt is szeretjük