Gyakran fáj a fejed? Lehet, hogy amiatt van, amit eszel
Olyan ételek és italok is okozhatnak allergiás tüneteket, melyekről nem is gondolnád.

fejfájás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre ismertebbek a különböző ételintoleranciák. Az általuk okozott szerteágazó tünetektől, a gyomor- és bélrendszeri, bőr- és idegrendszeri panaszoktól sokan szenvednek, a felnőttek 15-30%-a pedig érzékeny valamilyen ételre.

Ilyenkor sokan diétázni kezdenek, és kiiktatják a gyakori gondot okozó összetevőket, a glutént, tejet és cukrot. Ha nem javulnak a tünetek, a kevésbé ismert, alacsony hisztamintartalmú étrend is segíthet. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa erről beszélt.

Fejfájással is lehet gasztroenterológushoz menni

A tartós fejfájás oka lehet neurológiai vagy hormonális probléma, de okozhatja ízületi elváltozás vagy a váll-nyaki területen elhelyezkedő izmok merevsége, illetve a stressz is. A nemzetközi szakirodalmi adatok azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy gyakrabban szenvednek fejfájástól azok, akiknek emésztőszervi panaszaik is vannak. Ilyen esetben tehát mindenképp érdemes arra is gondolni, hogy a fejfájás hátterében valamilyen gyomor- és bélrendszeri probléma áll.



Minden állapot más diétát igényel

Az elhúzódó fejfájáson az étkezési szokások változtatásával is lehet segíteni. Nem mindegy, hogy milyen betegség áll a fejfájás hátterében, mert ezek eltérő diétát igényelnek. Ha a fejfájás mellett hasi panaszok - fájdalom, puffadás, hasmenés - is fennállnak, akkor ezt okozhatja lisztérzékenység, irritábilis bél szindróma, Crohn-betegség és hisztamin-intolerancia is. Ezek eltérő diétát igényelnek, tehát a kiváltó októl függően valakinél a gluténmentes, alacsony FODMAP - rövid láncú szénhidrátok és bizonyos cukrok kerülése - vagy az alacsony hisztamintartalmú étrend hoz javulást.

Álnegatív eredményt is hozhat a rossz diéta

A felsorolt kórképeknél kiemelten fontos a diéta a tünetmentesség eléréséhez, de diagnózis nélkül senki ne kezdjen étrendi változtatásokba. Ha valaki hónapok óta gluténmentesen étkezik, de a panaszai nem múlnak, akkor álnegatív eredményt kaphat az orvos, mivel a szervezetében ez idő alatt már lecsökkent a cöliákiát mutató ellenanyag termelése. A diétás étrendek teljesen eltérőek. Az egyikben csak a glutént nem lehet fogyasztani, a low FODMAP esetében viszont kerülendőek az édesítőszerek és a cukoralkoholok is, és csak laktózmentes vagy növényi tejtermékek fogyaszthatók.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ilyen az alacsony hisztamintartalmú étrend

Ennél az étrendnél meg kell tanulni, hogy milyen ételek tartalmaznak nagy mennyiségben hisztamint, és azokat kell elkerülni. Gyanúra ad okot, ha a töltött káposztától kipirul az arc, a diós süteménytől, csokoládétól, érlelt sajtoktól megfájdul a fej, kávé, bor vagy pezsgő után orrfolyás és bőrviszketés lép fel. A tüneteket hisztamin-intolerancia okozhatja, mely kilégzéses teszttel vizsgálható, és alacsony-hisztamintartalmú étrenddel kezelhető. Szükség esetén enzimpótlásra - DAO-enzim - is van lehetőség, tabletta formájában. A diéta hatására egy hónap alatt javul az állapot.

Elmulasztják a fejfájást

A fejfájást a D-vitamin hiánya is okozhatja. A tünetek kezelésére ilyenkor elég a vitaminok pótlása a természetes forrásokból.

Ezt is szeretjük