Eltűnik, majd újra felbukkan: éveken át kínoz a krónikus csalánkiütés
Krónikus csalánkiütés esetén lényeges a célzott kezelés, mivel hosszú távon állnak fenn a zavaró tünetek.

csalánkiütés tünetei
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A csalánkiütés többnyire akut reakcióként jön létre, főként egy allergiás reakció részeként, de van, amikor tartósan van jelen.

Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a krónikus családkiütés okaira és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet. 

Mi minden okozhat csalánkiütést?

A csalánkiütés, más néven utricaria a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával, kipirosodásával, viszketésével járó tünetegyüttes, amelynek oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása a bőrben. Egyes esetekben arc-, szemhéj-, ajakduzzanat, súlyos esetekben nyelvduzzanat, légzési nehezítettség is társulhat hozzá. A hisztamin felszabadulását számos tényező kiválthatja, íme a leggyakoribbak:

  • Gyógyszerek, beleértve bizonyos antibiotikumokat, gyulladáscsökkentőt, magasvérnyomás-gyógyszert.
  • Bizonyos ételek, például diófélék, tenger gyümölcsei, apró magvas gyümölcsök, csokoládé, feldolgozott húskészítmények, tojás stb.
  • Fertőzéses megbetegedések, például influenza, húgyúti fertőzések, torokgyulladás.
  • Egyes krónikus betegségek, például pajzsmirigybetegségek, lupus.
  • Magas külső vagy belső hőmérséklet.
  • Állatokon élő élősködők, poratkák, csótányok.
  • Pollenek, kemikáliák, napsütés, víz, egyes növények.

Az esetek közel felében ugyanakkor nem derül fény a csalánkiütés konkrét kiváltó okára.

csalánkiütés hisztamin étrend
Fotó: Aleaimage / Getty Images Hungary

Az akut tünetek krónikussá is válhatnak

A csalánkiütés könnyen felismerhető a vele járó jellegzetes tünetekről, mint a pirosság, a viszketés, a bőrből való kiemelkedés. A kiütéses foltok néhány milliméterestől a néhány centisig terjedhetnek, jobbára az arcon, a kézen, a karokon, a lábakon, a lábfejeken jelennek meg.

Az is jellemző lehet rá, hogy folyamatosan változtatja a helyét, szinte óráról órára elmúlik, és egy másik helyen jön ki. Ezek az erős, zavaró problémák általában 24 órán belül eltűnnek, de néhány esetben hónapokig, évekig fennmaradhatnak - ezt nevezzük krónikus csalánkiütésnek. 

- Természetesen a kezelést is befolyásolja, hogy akut vagy krónikus esetről van-e szó. Akut esetben elsősorban antihisztaminokat alkalmazunk, amelyek - ahogyan nevük is mutatja - visszaszorítják a hisztamin termelődésének hatásait. Mivel ezen gyógyszerekből vannak vény nélkül is elérhető szerek, tudni kell, hogy bizonyos esetekben, például alkoholbetegeknél és terheseknél nem szabad bármilyen antihisztamint „bevetni”. Más kezelést igényel, ha angiödéma is van a tünetek közt, különösen, hogy ez potenciálisan légzési nehézséget is okozhat. Amennyiben ez utóbbi tünet jelentkezik, esetleg hányás, felgyorsult szívverés, rosszullét, ájulás mellett, azonnal mentőt kell hívni - hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Más a helyzet, ha krónikus csalánkiütést diagnosztizálunk. Ilyen esetben a tünetek hosszú távon is komoly kellemetlenséget jelentenek az érintettnek, ezért fontos a célzott kezelés. Egyes esetekben például antibiotikumokat és injektálható szereket is adhatunk, hogy csökkentsük az allergiás válasz okozta tüneteket. Természetesen különböző labor- és egyéb vizsgálatokat is elvégzünk, amelyekkel olyan kiinduló betegségek után kutatunk, amelyek például a májat, a pajzsmirigyet vagy az immunrendszert érintik. 

Mit tehetünk magunkért?

Elsősorban ajánlatos kerülni a hisztamin felszabadulását kiváltó, úgynevezett triggereket, amennyiben sikerült beazonosítani. Ezenkívül érdemes visszafogni az alkoholfogyasztást, a hisztamintermelődéshez hozzájáruló élelmiszereket, és érzékeny bőrre kifejlesztett és a szakorvos által ajánlott higiéniai termékeket használni.

csalánkiütés tünete
Fotó: Wera52 / Getty Images Hungary

Egyes források olyan táplálékkiegészítők hasznát is hangsúlyozzák, mint a C-, a D-vitaminok és a ligetszépe olaj, de ezek alkalmazásáról mindenképpen bőrgyógyásszal érdemes egyeztetni. Hosszan fennálló panaszok esetén ajánlatos a betegség pszichés hátterével is foglalkozni, hiszen a hónapokig tartó kínzó tünetek akár depresszióhoz is vezethetnek, ami beindít egy ördögi kört. A stressz ugyanis önálló rizikófaktorként tovább ronthatja a bőr állapotát.  

Bőrgomba vagy ekcéma? Megmutatjuk, mi a legfőbb különbség

Persze pontos diagnózist kizárólag a bőrgyógyász szakorvos adhat, így mindenképp őt kell mielőbb felkeresni, de egy kis támpontot talán jelenthetnek a következő képek is.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük