Különösen veszélyes az öndiagnózis hisztamin intolerancia esetén - Gasztroenterológus beszél a folyamatról
A hisztaminintolerancia leggyakrabban nőknél fordul elő - kideríteni laborvizsgálat során lehet, de nem mindig van rá szükség.

hisztamin nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyos panaszok esetén felmerül a hisztaminintolerancia gyanúja. Az elsősorban nőknél előforduló tünetek okainak felderítésére sokan laborvizsgálatot végeztetnek. Az eredmények értékeléséről Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont beszélt.

Naponta látható a közösségi oldalakon, különböző betegségek által érintettek csoportjaiban laborleleteket felbukkanni. Érthető, hogy mindenki szeretne mielőbb választ kapni a kiértékelésben, de ebben a lehetséges sorstársak véleménye könnyen tévútra is vihet. Ez sok esetben már ott kezdődik, hogy a megfelelő vizsgálatot végeztetjük el, majd a laborlelet alapján téves következtetéseket vonunk le.

Laborra is csak akkor van szükség, ha az orvos kéri

A hisztaminintolerancia szerteágazó tüneteit beazonosítani még a szakemberek számára sem egyszerű feladat. Laikusként pedig könnyen megeshet, hogy amit annak gondolunk, valójában más betegség jele.

hisztamin 1
Fotó: CasarsaGuru / Getty Images Hungary

Az orrfolyás, orrdugulás allergia tünete is lehet. A nehézlégzést, fejfájást, heves szívdobogásérzést légzőszervi vagy szívbetegség, de akár stresszes állapot is kiválthatja, a torokfájást és torokviszketést pedig légúti betegségek is okozhatják. A bőrtünetek és a hasi panaszok - puffadás, görcsök, hányinger - hátterében pedig az ételallergiától, laktózintoleranciától kezdve a krónikus bélbetegségekig számtalan ok állhat. 

- Ezek a tünetek akár komoly, speciális diétát vagy gyógyszeres kezelést igénylő eltéréseket is jelezhetnek. De anélkül, hogy egy komplex kivizsgálással felfednénk ezeket az állapotokat, a beteg a pozitív hisztaminintolerancia-laborlelet által keltett hamis nyugalomban elkezd diétázni, miközben a betegsége kezelés nélkül, továbbra is fennáll.

A fentiek alapján tehát érthető, hogy dr. Sárdi Krisztina mindenki számára, akinek tünetei vannak, azt javasolja, hogy először szakemberrel konzultáljon. Így csak a szükséges, megfelelő vizsgálatokat fogja előírni, majd ezeket nem önmagukban, hanem a tünetekkel összhangban értékeli. 

Téves laboreredmények?

Csökkent DAO-enzim-szint esetén valószínű a hisztaminintolerancia, 10 alatti érték szinte biztosan pozitívnak tekinthető, de 10 feletti érték esetén sem zárható ki a hisztaminintolerancia.

- Nagyon fontos, hogy a csökkent DAO-enzim-szintet mindig a klinikummal és más vizsgálati eredményekkel összhangban kell értékelni. Ugyanakkor fel kell deríteni az esetlegesen háttérben álló kiváltó betegséget.

Dr. Sárdi Krisztina arra is felhívta a figyelmet, hogy a vizsgálat sikerességét különféle gyógyszerek szedése - például izomlazítók, fájdalomcsillapítók, magas vérnyomás elleni gyógyszerek, bizonyos antibiotikumok, nyákoldók, hörgőtágítók, gyomorégés elleni szerek, antidepresszánsok - is befolyásolja. Ezek a gyógyszerek csak kezelőorvossal történő konzultációt követően hagyhatók el, vagy helyettesíthetők. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A sorstársak tapasztalatai segíthetnek, de nem a diagnózisban

Felesleges pánikhoz vezethet, ha valaki kizárólag a laborlelet alapján állapít meg hisztaminintoleranciát, vagy a közösségi oldalakon a sorstársak véleményére hagyatkozva kezd szükségtelen diétát. Dr. Sárdi Krisztina szerint a sorstársak támogatása, hasznos tippjei nagyon jól jönnek a mindennapokban. A "kinek mi vált be" és a "hol kaphatóak bizonyos termékek" például nagy segítséget jelentenek. Kipróbált receptek, praktikák szintén hasznosak, ám a diagnózis megállapítását mindenképp bízzuk szakemberre annak érdekében, hogy a megfelelő terápiát kezdjük el. Ne végeztessünk felesleges vizsgálatokat, és ne kezdjünk indokolatlan diétát. 

A leleteket mindig az orvos értékeli ki, szükség esetén további vizsgálatot javasolhat, ha pedig megállapítja a hisztaminintoleranciát, dietetikussal diétás tanácsadásra is sor kerülhet. 

17 étel és ital, amit ne fogyassz, mert súlyos keresztallergiát okozhatnak

Hisztaminintolerancia esetén a szervezetben csökkent a hisztamint lebontó DAO-enzim termelődése, emiatt bizonyos ételek fogyasztása kellemetlen tüneteket okozhat az érintetteknél.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük