A füstölt hús és az érlelt sajt is veszélyes lehet: mit kell tenni hisztaminérzékenység esetén?
A hisztaminérzékenység nem egész életre szól, de a dietetikusnak fontos szerepe van a kezelésben.

hus-sajt
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha orvosilag igazolt hisztaminózis áll fenn, a kezelőorvos javaslatára az intolerancia súlyossági fokától függően hisztaminszegény, illetve -mentes, úgynevezett mediátormentes diétára van szükség. Az étrend meghatározása összetett feladat, hiszen az egyéni tolerancia döntő szerepet játszik a tiltott élelmiszerek fogyasztásában.

Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy a dietetikai konzultáció több lépcsőben segít a megfelelő életmód kialakításában.

Hisztaminérzékenység: melyek a tiltott ételek?

Természetesen vannak alapvető szabályok és olyan alapanyagok, amelyek a legtöbb esetben korlátozást igényelnek, ilyenek többek között az érlelt sajtok, a pácolt, füstölt húskészítmények, a savanyított, fermentált zöldségek, a nem friss pékáruk és húsok, a vörösbor vagy a csokoládé. Az, hogy például zöldségek közül a paradicsom, a hagymafélék és a spenót vagy a gyümölcsöknél az eper, citrusfélék vagy a banán kinél milyen mennyiségben okoz panaszokat, egyénileg változhat.

Mit jelent az egyéni tolerancia?

A hisztaminintoleranciás betegek rendszerint megdöbbennek a tiltólistás ételek hosszú felsorolását látva. A hisztaminintoleranciás tüneteket a hisztamint lebontó diamino-oxidáz, DAO-enzim csökkenése okozza. Azt azonban fontos tudni, hogy ez a csökkenés mindenkinél egyéni mértékű, ezért a diéta sem egységes, hanem személyre szabott, az egyéni tolerancia függvénye. Ez azt jelenti, hogy a listáról mindenkinek csak azokat az élelmiszereket kell mellőznie, vagy csökkentenie a fogyasztását, ami nála tüneteket okoz.

Hogyan segít a dietetikus?

A diéta összetettsége miatt nem biztos, hogy a magas hisztamintartalmú élelmiszerek kizárásával azonnal megszüntethetők a tünetek. A magas hisztamintartalmú élelmiszerek mellett vannak olyan alapanyagok is, amelyek a hisztamin lebontását gátolják, vagy éppen felszabadulását segítik. A dietetikus tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan lehet az egyes élelmiszerekkel szembeni érzékenységet felderíteni, segít a megváltozott élethelyzetet receptekkel, vásárlási és konyhatechnológiai praktikákkal enyhíteni, és meghatározza a napi tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Fokozatos visszaterhelés

A hisztaminintolerancia nem életre szóló betegség, a későbbiekben - bizonyos szabályok betartása mellett - akár újból is fogyasztható a korábban panaszt okozó élelmiszer. A szigorú diéta betartása után a dietetikus javaslatára egy-egy étel újbóli bevezetésre kerülhet, és ha a páciens nem érzékel panaszt az elfogyasztott élelmiszer után, a szakember meghatározott mennyiségben és konyhatechnológiai eljárással engedélyezheti a nyersanyag fogyasztását. Ennek meghatározása a diéta folyamatos betartását követő néhány hét után kezdődhet el, egy kontroll alkalmával, egyénre szabottan, szigorúan napi egy alapanyag újbóli bevezetésével.

Fontos tudnivalók

  • Az emésztőszervrendszer optimális működése érdekében fontos a megfelelő folyadék fogyasztása, illetve a vegyes, megfelelő rosttartalmú étrend is.
  • A panaszokat azonban nemcsak maguk az élelmiszerek befolyásolhatják: a stressz és a hormonális állapot is nagy hatással lehet a hisztaminérzékeny szervezetre.
  • A diétán túl gyógyszeres kezelésre is lehetőség van, mely antihisztamin-tartalmú, illetve diamino-oxidáz enzim tartalmú készítmény alkalmazását jelenti, melyet orvosi javaslatra kaphatnak az arra érzékeny páciensek. A tablettát étkezés előtt 1-2 órával célszerű bevenni.

Az allergia bőrtünetei

A következő képeken megmutatjuk, milyen tünetek alapján különböztethető meg a gyógyszer- és az ételallergia.

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük