Megemelik a koleszterinszintet, mégis nagyon egészségesek: 10 étel, ami véd a szívbetegségtől

Néhány étel növeli az LDL-koleszterin szintjét, ami véd a szívbetegségektől. Napi szinten lehetne fogyasztani őket.

HDL-koleszterinszint növelése

Bár a koleszterin megítélése sokáig egyoldalú volt, mára kicsit árnyaltabb kép él róla: a szervezet számára nélkülözhetetlen vegyületekről van szó, melyek ideális arányának megváltozása okozhat betegséget.

Az erek elmeszesedéséhez és a szív megbetegedéseihez a magas LDL-koleszerinszint és az alacsony HDL-koleszterinszint vezethet. Míg előbbi lerakódik az érfalban, utóbbi pontosan a lerakódott koleszterin elszállításában és lebontásában hasznos.

Ételek szívbetegség ellen

Ideális esetben az összkoleszterin értéke 5,1 mmol/l alatti, az LDL-koleszterin 3,4 mmol/l alatti, míg a HDL-koleszterin 1 mmol/l fölötti.

Bár a táplálkozással bevihető étrendi koleszterin csak részben van hatással a szervezetben, főként a májban és a mellékvesében keletkező vérkoleszterinre, rendszeres mozgással és megfelelő étrenddel, vitaminpótlással némiképp emelhető a HDL-koleszterin szintje.

A tojás magas koleszterintartalma ellenére rendkívül egészséges, a HDL-koleszterin szintjét is emeli, így az arányt nem bontja meg, emellett van benne sok egyéb mellett szelén és szívvédő omega-3 zsírsav is.
Fotó: Derkien / Getty Images Hungary
Az extra szűz olívaolaj esszenciális, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, csökkenti a HDL-, és növeli az LDL-koleszterin szintjét, ezáltal védi az érrendszert. Hő hatására veszít az értékéből, jobb salátadresszingként vagy ízesítőként használni.
Fotó: dulezidar / Getty Images Hungary
A halak sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, és stabilizálják az LDL- és HDL-koleszterin arányát. Lazac, makréla, tonhal, szardínia is jó, heti kétszer javasolt fogyasztani, akár halolaj formájában is.
Fotó: bartoshd / Getty Images Hungary
A lenmag az emésztést segíti, a belőle készült olaj pedig ideális, 3:1 arányban tartalmaz omega-3 és -6 zsírsavat. HDL-koleszterint növelő hatása miatt is fontos része az étrendnek, salátákra is tehető.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary
A csonthéjasok kiváló szívvédők, telítetlen zsírsavakat, szelént, magnéziumot, káliumot és vitaminokat tartalmaznak. A bennük levő növényi szterolok akadályozzák az LDL-koleszterin felszívódását, és növelik a HDL-koleszterin arányát.
Fotó: margouillatphotos / Gettty Images Hungary
Az avokádó sok folátot, rostot és egyszeresen szaturálatlan zsírt tartalmaz, ami csökkenti az LDL-, és növeli a HDL-koleszterin arányát a szervezetben, így mérsékli a szívroham kockázatát is.
Fotó: tashka2000 / Getty Images Hungary
A chiamag rostban, omega-3-zsírsavban és ásványi anyagokban gazdag. Az LDL-koleszterint és vérnyomást csökkentő diéta fontos része, a HDL-koleszterin arányát növeli, sütemény és saláta mellett chiapuding is készülhet belőle.
Fotó: Karisssa / Getty Images Hungary
A húsok közül a fehérjében gazdag csirkehúst javasolják az LDL-koleszterint csökkentő és a HDL-t növelő diétákba.
Fotó: voltan1 / Getty Images Hungary
A hüvelyesek élelmi rostokat és folátot tartalmaznak, ami segít megőrizni a szív egészségét, emellett tanulmányok szerint a HDL-szintet optimalizáló diéta fontos részei.
Fotó: baibaz / Getty Images Hungary
A korpás, teljes kiőrlésű gabonafélék szintén jó rostforrások, valamint lejjebb viszik az LDL- és az összkoleszterinszintet, de a HDL-szintet növelik. Zabkása, kenyér, barna rizs formájában is fogyaszthatók.
Fotó: Slawomir Fajer / Getty Images Hungary

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük