Te milyen pózban szoktál aludni? Ez a legegészségtelenebb
Nem ajánlott hason aludni, mert könnyen vezethet hátfájáshoz, és rontja a vérkeringést.

nagykep?cikkid=127115&kep=hason-alvas-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elvileg életed körülbelül harmadát töltöd alvással, amely nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő regenerálódáshoz.

Épp ezért az alvásra fordított idő mellett annak is érdemes nagyobb figyelmet szentelned, hogy milyen pózban teszed, hiszen az egészséged múlhat rajta.

A hason alvás a legegészségtelenebb

Az alvási pozíció megválasztásakor lényeges szempont, hogy a testhelyzet ne terhelje a gerincet, és a vérkeringést se akadályozza.

A hason fekvés sajnos egyik kritériumnak sem tesz eleget. Egyfelől ilyenkor a zsigeri szervekre terhelődik a testsúlyod, az anyagcsere-folyamatok lelassulhatnak, hiszen romlik a terület vérellátottsága.

Gerincfájdalomhoz vezet

Másfelől a hason fekvés megterheli a gerinc nyaki szakaszát, és az ágyéki homorulatnak sem tesz jót. Nem véletlen, ha megrögzött hasonfekvőként nyak- vagy derékfájással ébredsz reggelente.

Amennyiben mindennek ellenére ez azt alvási pozíciót érzed pihentetőnek, semmiképpen ne használj nagypárnát - sőt, lehetőség szerint kicsit se -, hiszen ezzel tovább növeled a nyaki gerincre mért terhelést. Erről a témáról további információkat szerezhetsz korábbi cikkünkből.

Mi a helyzet a csecsemőkkel?

Babák esetében sokáig tartotta magát a nézet, hogy a hason fekvés előnyösebb, mint a háton fekvés, mert ebben a pózban hányás esetén nem kell tartani a légutak elzáródásától. A csecsemőgondozással kapcsolatos irányelvek azonban meglehetősen gyorsan változnak, napjainkban már nem tartják annyira egészségesnek a hason fekvést.

Ennek oka, hogy ebben a pozícióban a baba kevesebb oxigénhez jut, valamint ebben a pózban gyakran leteszi az arcát a fekhelyre, ahonnan az esetleges mikroorganizmusok könnyebben juthatnak be a légzőszervekbe. Korábbi cikkünkben altatási technikákról olvashatsz.

Mennyi alvásra van szükséged?

Sokan próbálnak időt spórolni azzal, hogy lecsalnak egy-két órát a pihenésre fordítható időből. Hosszú távon azonban az alváshiány rontja a koncentrációs képességet, keringési rendellenességekhez és cukorbetegséghez is vezethet. Növeli továbbá az elhízás és a pszichiátriai betegségek kockázatát. Korábbi cikkünkből megtudhatod, hogyan változik életkoronként az ajánlott alvásidő.

Ezt is szeretjük