A hajszál az ételben undorító, de vajon káros-e az egészségre? - A szakértő válaszol

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint váratlanul egy ismeretlen eredetű szőrszálat megpillantani az ételben.

Hajszál az ételben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ételben talált szőrszál az étvágyat elveheti ugyan, de az ember egészségét nem igazán.

Sőt, nagy valószínűséggel semmilyen hatással nem lesz a szervezetére, ha valaki véletlenül elfogyasztana egy hajszálat.

Hajszál az ételben

Ahogy a Popular Science című tudományos magazin kifejti, a haj legfőbb összetevője a keratin, egy fehérje, aminek az elfogyasztása nem fenyeget veszéllyel. És bár technikailag lehetséges, hogy Staphylococcus aureus baktérium tapad a hajhoz, ez várhatóan nem elegendő ahhoz, hogy gyomor- vagy bélrendszeri problémákat okozzon. 

GettyImages-506754912 (1)

Ha a hajszál már azelőtt ott volt az ételben, hogy az megfőtt volna, a betegség esélye még kisebb. 

- Egy-két hajszál lenyelése nem valószínű, hogy bármi problémát okozna, egyszerűen csak átmegy az emberen - nyilatkozta Adam Friedman, a George Washington Egyetem Orvosi és Egészségtudományi Karának bőrgyógyász professzora a VICE nevű amerikai hírportálnak.

Az USA-ban működő Étel- és Gyógyszer-adminisztráció (FDA) sem gondolja, hogy időnként néhány hajszál lenyelése káros lenne. Engedélye van az élelmiszergyártóknak például arra, hogy 25 gramm őrölt paprika vagy fahéj maximum 11 rágcsálószőrt tartalmazhasson. Az emberi hajat az FDA egyáltalán nem említi Élelmiszer-elégtelenségi Szintek című kézikönyvében (Food Defect Levels Handbook). Ugyanakkor felmerül a téma az FDA Élelmiszerkódjában, ahol azt javasolják, hogy az étkeztetésben dolgozó alkalmazottak viseljenek „hajfogókat, mint például sapkát, hajhálót, hajkendőt, szakállhálót, és olyan ruhát, ami lefogja a testszőrzetet". 

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

És bár amíg egy hajszál önmagában nem jelent nagy kockázatot, viszont felhívhatja a figyelmet egy nagyobb problémára. - A haj vagy szőrszál jelzője lehet a higiénia hiányának azon a helyen, ahol az étel készült - fejtette ki véleményét Archie Magoulas, élelmiszer-biztonsági szakértő. A minimum, hogy egy ingyen fogást kapjon az ember kárpótlásul. 

Van, aki önszántából él a lehetőséggel

Másfelől, ha valakinek szokása a hajevés, az már egy egészen más tészta. A trichophagia nevű pszichológiai rendellenességben szenvedők kényszeresen elfogyasztják hajszálaikat, ami szőrgombócok megtapadását okozhatja a gyomrukban. Ez nemcsak hogy ritka eset, de az biztos, hogy nem egyetlen, ételben talált hajszál véletlen lenyelésének az eredménye.

Olvass tovább: 8 étkezési szokás, ami növeli a hajvesztést, és káros a tincsekre

Bizonyos ételek túlzott fogyasztása nagyon káros a hajra. Egészségtelenné, töredezetté teszik a szálakat, és még a hajhullást is beindítják.

Ritkává, fakóvá teszi a hajat, ha sokat eszel ebből - 8 étkezési szokás, ami növeli a hajvesztést, és káros a tincsekre

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük