Te hol tartod a nyers tojást? Ezen múlik, kell-e hűtőbe tenni
A boltban honnan veszed le a tojásos dobozt?

tojas-hutoben
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tojással kapcsolatban számos kérdés merül fel a háztartásban. Ilyen például a megosztó "hány percig kell főzni a lágytojást", "mitől függ, hogy fehér vagy barna a tojás héja", illetve "hogy lehet minél ügyesebben leszedni a főtt tojás héját".

A véget nem érő kérdések sorában pedig íme, itt egy új: tulajdonképpen hol is kell tartani a tojást?

Hol kell tárolni a tojást?

A legtöbben valószínűleg a boltból vagy a piacról hazatérve egyenesen a hűtőszekrénybe teszik. Olykor azonban felmerülhet a gyanú, hogy miért is kell a hűtőszekrénybe rakni, ha a boltban a polcon tárolják, szobahőmérsékleten? És természetesen van olyan tojás, amit az élelmiszerüzletben is hűtőben tárolnak - csak hogy ne legyen olyan egyszerű.

Mielőtt a tojások a boltba vagy a piacra kerülnének, élelmiszerbiztonsági szempontból kétféle dolog történhet velük. Az egyik verzió szerint a tojásokat mossák, fertőtlenítik a kereskedelmi forgalomba kerülésüket megelőzően.

Mivel azonban ezzel a módszerrel a héjon lévő természetes védőréteget - mely óvja a különféle baktériumoktól és vírusoktól a tojást - is eltávolítják, olajos permetezéssel pótolják a bevonatot. Az így kezelt tojásokat aztán a boltban hűtőben tárolják - hogy továbbra is elejét vegyék a mikroorganizmusok szaporodásának. Ezek a tojások nagyjából kétszer annyi ideig eltarthatóak minőségromlás nélkül, mint a kezeletlen tojások, ám otthon is hűtőben kell tartani őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha az élelmiszerboltban a polcról vetted le a tojást, otthon is tarthatod a spájzban vagy a szekrényben. Ilyen esetben tudhatod, hogy kezeletlen tojással van dolgod, ami rövidebb ideig áll el, mint a fertőtlenített, hűtőben tartott társai. Ne feledd, hogy a kezeletlen tojást sütés-főzés előtt mindenképpen mosd meg!

Hűtőszagtalanítás természetesen

Azok számára, akik ódzkodnak a vegyszerek használatától, jó hír, hogy a hűtőszagtalanításban nemcsak bolti szerek és készítmények tehetnek jó szolgálatot, hanem egy-egy otthoni, ártó vegyületektől mentes megoldás is.

Képek: Getty Images Hungary 

Ezt is szeretjük