Melyik zöldséget tilos, és melyiket ajánlott hűtőben tárolni, hogy sokáig friss maradjon? A legfontosabb tudnivalók
A hűtőszekrény egyes zöldségeknek a legjobb hely, de másoknak nem tesz jót.

GettyImages-1208033047
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hűtőszekrény azért kerül be a konyhába, hogy segítsen az ételek és alapanyagok frissen tartásában. Azt azonban jó tudni, hogy nem mindennek tesz jót a folyamatos hűtés.

Bár bizonyos zöldségek kifejezetten igénylik, mások veszítenek eredeti állagukból, a kelleténél puhábbá, ráncosabbá válnak, és nem lesznek olyan harsogóak, feszesek és roppanósak, mint amikor hazakerültek a boltból, piacról. Utóbbiak szobahőmérsékleten sokkal tovább megőrizhetik frissességüket.

Milyen zöldségek ne kerüljenek a hűtőbe?

A paradicsom - mely valójában gyümölcs, de a legtöbb ember zöldségként gondol rá - akkor igazán finom, ha a felülete feszes, belül pedig lédús. A hűtőszekrény sajnos tönkreteheti állagát, és kásássá, íztelenné válik. Akkor marad finom, ha szobahőmérsékleten marad, és egy jól szellőző kosárban van. Érdemes nem egymásra halmozni a paradicsomokat, hiszen úgy megnyomódnak, elrepednek, és hamar megpenészedhetnek.

Ami a paprikát illeti, hűtőben és azon kívül is tárolható, de ha valaki a hűtést választja, könnyen elhibázhatja azt. A túlzott hűtés hatására a zöldség meglágyul, és hamar ráncossá válik, a hűtő kevésbé hideg része az ideális a paprika számára, így az alul elhelyezkedő zöldségtároló fiók.

A főző alapanyagként szolgáló zöldségek tárolását is érdemes újragondolni. A burgonya hamarabb megromlik, ha a hűtőbe kerül. Akkor marad sokáig jó, ha szobahőmérsékleten, jól szellőző ládában, kosárban tárolja az ember. Érdemes árnyas, sötét helyet választani a számára, vagy letakarni az egészet egy sötét konyharuhával, ugyanis a krumpli annál hamarabb kicsírázik, minél több fény éri.

A hűtőszekrény a hagymának sem a barátja. A vöröshagyma hamar ráncos, lágyult lesz, és a fokhagyma is megpuhul, veszít az aromájából, és akár meg is penészedhet. Előbbinek a szobahőmérséklet, utóbbinak a kamra hűvössége az ideális, 15-18 fokon marad friss.

A cikk az ajánló után folytatódik

Végül a répát és a petrezselyemgyökeret is érdemes a hűtőn kívül hagyni, mert könnyen megfagyhat, gumissá válhat a felületük. Aki mégis szeretné betenni ezeket, a lenti fiókban valamivel tovább bírják, mint a fridzsider további, hidegebb polcain. Ha a répa kint marad, akkor egy ládában vagy zsákban is jó helye lehet. Amennyiben némi fény is éri, még tovább friss maradhat.

Melyik zöldségeket érdemes hűtőben tartani?

Az uborka szobahőmérsékleten is jól bírja, de hűtőben akár 2 hétig is eláll. Kerüljön a zöldségtároló fiókba, ahol éppen jó, nem túlzottan hideg, mégis hűs hőmérséklet veheti körül! Ha már fel van vágva, érdemes frissen tartó fóliával lefedni.

A gombának ugyancsak a hűtőben a helye, hiszen gyorsan romló alapanyagról van szó. A hűtés segíthet abban, hogy frissességét megtartsa a felhasználásig, de maximum 2-3 napig érdemes őrizgetni. A romlott gomba veszélyes, elengedhetetlen odafigyelni a csomagolásán feltüntetett lejárati időre.

A fejtetlen állapotú zöldborsó és a zöldbab szintén hűtőben tárolandó. Az előbbi körülbelül 4 napig, az utóbbi 1 hétig áll el. Ha valaki levest készít, bizonyára zellert is vásárolt: ez is kerüljön a hűtőbe, vízzel egy kissé behintve, lyukasztgatott zacskóban 1 hétig bírja.

A zöld leveles zöldségek, mint a saláta, a spenót több napig friss marad, ha a hűtőbe kerül. A saláta esetében jó tudni, hogy az előzetes mosás hatására hamarabb fonnyadhat.

Néhány ráadástipp

Nejlonzacskó helyett több más megoldás is létezik a zöldségek tárolására, ami egyrészt környezetkímélőbb, másrészt több levegőt engednek be, ami sok esetben a frissességet szolgálja. Ilyen a vászonzacskó, a papírzacskó, a csomagolóanyagként használható sütőpapír vagy a műanyag tárolódoboz.

Csak megtisztított zöldség kerüljön csomagolás nélkül a hűtőbe. Fontos, hogy ezek csak más zöldségekkel érintkezzenek, a gyümölcsök legyenek tőlük elkülönítve. Sok gyümölcs ugyanis - például az alma és az őszibarack - etilént termel, így aláássa az erre érzékeny zöldségek, például a levelesek vagy az uborka frissességét.

Mi hová kerüljön a hűtőben?

Nem az a fontos, hogy minden beférjen, hanem hogy minden a helyére kerüljön: így használd okosan a hűtő kapacitását aszerint, minek milyen mértékű hűtés kell.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük