Meddig tartható el a felbontott bor a hűtőben? Így tárold, hogy ne romoljon meg
Hogyan kell tárolni a megkezdett bort, hogy ne romoljon meg? Hasznos tippeket adunk.

bort-tolt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hűvös, őszi estéken jólesik elmerülni egy kád illatos, forró fürdőben, vagy bekuckózni egy jó könyvvel, és közben finom bort kortyolgatni. A meghitt program végeztével felmerülhet a kérdés: mi a teendő, ha a palack tartalma nem fogy el az utolsó cseppig? Logikusnak tűnik ilyenkor a maradékot visszazárni és eltenni a következő alkalomig.

De vajon meddig tárolható el az előzőleg felbontott ital? Veszít az értékéből, vagy elérhetjük valahogyan, hogy a hűtőajtón pihenve is megtartsa a minőségét? Hogyan kell az egyes bortípusokat kezelni? Összegyűjtöttünk mindent, amire figyelni kell, ha el akarod kerülni, hogy megromoljon a bor.

Felbontott bor tárolása - hogyan?

Nem lehetetlen napokig megőrizni a felbontott bor jó minőségét, de néhány szabályt be kell tartani a tárolásnál. Fehér, vörös és rozé esetén is nagyon fontos, hogy a palackot légmentesen zárd vissza, hiszen a bor oxigénnel érintkező felületén megtelepszenek az ecetbaktériumok, amelyek szaporodása hamarosan kellemetlen, savanyú ízt és szagot eredményez.

Ennek megakadályozására ideig-óráig alkalmas az üveg saját dugója vagy csavarzárja, amit a lehető legszorosabban kell az üvegbe vagy üvegre helyezni. Ha viszont gyakrabban fogyasztasz bort, érdemes lehet beruházni egy speciális vákuumpumpa-készletre, amellyel kiszívható a levegő az üvegből, és a gumidugóval légmentesen visszazárható a palack, ezáltal lassul az oxidáció. Egy ilyen készlet körülbelül ötezer forintért beszerezhető.

Mivel a bor aromájára a hőmérséklet és a fény is befolyással van, a felbontott italt hideg, sötét helyen kell tárolni. A hűtőszekrény megfelel a célnak, de figyelj rá, hogy közben ne legyen benne semmilyen erős illatú, fokhagymás, fűszeres vagy lezáratlan étel, mert a bor könnyen átveheti az ízét. Ha minden előírást betartasz, akkor is csak legfeljebb egy hétig tartható el jelentősebb minőségromlás nélkül a felbontott nedű. Ez idő alatt lehetőleg fogyaszd el, másként sajnos teljesen megváltozik a karaktere, és élvezhetetlen lesz.

Nehezebb eset a habzóbor

A habzóborok és a pezsgők még kényesebbek, hiszen esetükben nem csak az aroma megőrzésére kell törekedni: a buborékok elillanását sem ártana valahogy elkerülni. A házi praktikák itt nem igazán működnek, bizony az is csak tévhit, hogy a palackba helyezett villa vagy kiskanál megakadályozná, hogy a buborékok elszálljanak.

Létezik viszont speciálisan erre a célra kialakított pezsgőzár, ami szintén a vákuum segítségével óvja meg az ital minőségét. Egy ilyen eszköz ára 1500 és 3000 forint között mozog, és 5-7 napot nyerhetsz vele, ha hűtőben tárolod a habzóbort.

Ha biztosra mennél

Ha biztos vagy benne, hogy sosem fogsz egy szuszra meginni egy üveg bort, és talán még a felbontástól számítva egy hét alatt sem fogy el a maradék, már eleve gondolj erre a vásárlásnál, és olyan italt válassz, ami tovább eláll, mint egy hétköznapi vörösbor. Léteznek olyan típusok, amelyek akár hetekig is megőrzik a minőségüket a hűtőben. Ilyenek az úgynevezett erősített borok, melyekhez plusz alkoholt adnak, valamint a természetes édes borok. E fajták szavatossági ideje a magasabb cukor- és alkoholtartalmuk miatt kitolódik, így hideg, sötét helyen tartva akár 3-4 hétig is tárolhatók felbontás után.

Fotók: Getty Images

Csodálatos bornegyed a szomszédban

Ausztria egyre többször ugorhat be úti célként a borszeretőknél is, és ez nem véletlen. Az osztrák bornak sikerült szívós munkával újra presztízst szerezni. Ismerd meg a dimbes-dombos tájat, amit nemes egyszerűséggel Weinviertelnek, vagyis bornegyednek hívnak.

Ezt is szeretjük