Meddig tartható el a felbontott bor a hűtőben? Így tárold, hogy ne romoljon meg

Hogyan kell tárolni a megkezdett bort, hogy ne romoljon meg? Hasznos tippeket adunk.

bort-tolt

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hűvös, őszi estéken jólesik elmerülni egy kád illatos, forró fürdőben, vagy bekuckózni egy jó könyvvel, és közben finom bort kortyolgatni. A meghitt program végeztével felmerülhet a kérdés: mi a teendő, ha a palack tartalma nem fogy el az utolsó cseppig? Logikusnak tűnik ilyenkor a maradékot visszazárni és eltenni a következő alkalomig.

De vajon meddig tárolható el az előzőleg felbontott ital? Veszít az értékéből, vagy elérhetjük valahogyan, hogy a hűtőajtón pihenve is megtartsa a minőségét? Hogyan kell az egyes bortípusokat kezelni? Összegyűjtöttünk mindent, amire figyelni kell, ha el akarod kerülni, hogy megromoljon a bor.

Felbontott bor tárolása - hogyan?

Nem lehetetlen napokig megőrizni a felbontott bor jó minőségét, de néhány szabályt be kell tartani a tárolásnál. Fehér, vörös és rozé esetén is nagyon fontos, hogy a palackot légmentesen zárd vissza, hiszen a bor oxigénnel érintkező felületén megtelepszenek az ecetbaktériumok, amelyek szaporodása hamarosan kellemetlen, savanyú ízt és szagot eredményez.

Ennek megakadályozására ideig-óráig alkalmas az üveg saját dugója vagy csavarzárja, amit a lehető legszorosabban kell az üvegbe vagy üvegre helyezni. Ha viszont gyakrabban fogyasztasz bort, érdemes lehet beruházni egy speciális vákuumpumpa-készletre, amellyel kiszívható a levegő az üvegből, és a gumidugóval légmentesen visszazárható a palack, ezáltal lassul az oxidáció. Egy ilyen készlet körülbelül ötezer forintért beszerezhető.

Mivel a bor aromájára a hőmérséklet és a fény is befolyással van, a felbontott italt hideg, sötét helyen kell tárolni. A hűtőszekrény megfelel a célnak, de figyelj rá, hogy közben ne legyen benne semmilyen erős illatú, fokhagymás, fűszeres vagy lezáratlan étel, mert a bor könnyen átveheti az ízét. Ha minden előírást betartasz, akkor is csak legfeljebb egy hétig tartható el jelentősebb minőségromlás nélkül a felbontott nedű. Ez idő alatt lehetőleg fogyaszd el, másként sajnos teljesen megváltozik a karaktere, és élvezhetetlen lesz.

Nehezebb eset a habzóbor

A habzóborok és a pezsgők még kényesebbek, hiszen esetükben nem csak az aroma megőrzésére kell törekedni: a buborékok elillanását sem ártana valahogy elkerülni. A házi praktikák itt nem igazán működnek, bizony az is csak tévhit, hogy a palackba helyezett villa vagy kiskanál megakadályozná, hogy a buborékok elszálljanak.

Létezik viszont speciálisan erre a célra kialakított pezsgőzár, ami szintén a vákuum segítségével óvja meg az ital minőségét. Egy ilyen eszköz ára 1500 és 3000 forint között mozog, és 5-7 napot nyerhetsz vele, ha hűtőben tárolod a habzóbort.

Ha biztosra mennél

Ha biztos vagy benne, hogy sosem fogsz egy szuszra meginni egy üveg bort, és talán még a felbontástól számítva egy hét alatt sem fogy el a maradék, már eleve gondolj erre a vásárlásnál, és olyan italt válassz, ami tovább eláll, mint egy hétköznapi vörösbor. Léteznek olyan típusok, amelyek akár hetekig is megőrzik a minőségüket a hűtőben. Ilyenek az úgynevezett erősített borok, melyekhez plusz alkoholt adnak, valamint a természetes édes borok. E fajták szavatossági ideje a magasabb cukor- és alkoholtartalmuk miatt kitolódik, így hideg, sötét helyen tartva akár 3-4 hétig is tárolhatók felbontás után.

Fotók: Getty Images

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Csodálatos bornegyed a szomszédban

Ausztria egyre többször ugorhat be úti célként a borszeretőknél is, és ez nem véletlen. Az osztrák bornak sikerült szívós munkával újra presztízst szerezni. Ismerd meg a dimbes-dombos tájat, amit nemes egyszerűséggel Weinviertelnek, vagyis bornegyednek hívnak.

Ezt is szeretjük