4 magyar borásznő, aki csodálatos borokat készít

Hiába tartják férfiszakmának a borászatot, ezek a nők csillagként tündökölnek a legjobb szakemberek között.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem is olyan régen sok más mesterség mellett a borász szakmát is egyértelműen a férfiak uralták, ám a világ mára nagyot fordult, így egyre nagyobb tisztelet és bizalom övezi a női bortermelőket is. 

Miért menő, ha egy nő ért a borhoz? Mert a nők ízlésükkel és aprólékosságukkal új színeket visznek a borászvilágba, amire Magyarországon is bőven akad példa. Összeállításunk szereplői ismert és elismert nők, akik sikert sikerre halmoznak egyedi stílusuk, elbűvölő személyiségük, na és persze, páratlan boraik miatt. 

Homoky Dorka 

Homoky Dorkáéknál a szőlővel és a borral való foglalkozás családi hagyomány, ő mégis más irányban indult el, filmelméletet és filozófiát tanult. A vér azonban nem vált vízzé, így nem sokáig tudott a boroktól elszakadni. Kóstolt és tanult, rengeteg borvidéket bejárt, és sok borászt megismert, mígnem 2012-ben visszatért a családi fészekbe, azóta pedig szőlőt művel, és bort készít Tállyán a szülei mellett, a támogatásukkal, mégis önállóan, a saját elképzelései szerint. 

Luka Enikő

Édesapja, Luka József halála után Enikő vette át a stafétát, és megkezdte a soproni Luka Pincészet irányítását. Bár sokan kételkedtek benne, mondván, a borászat nem nőnek való szakma, Enikő akkora energiával fogott bele a munkába, ami egy focicsapatnak is elég lett volna. Kitartásának és szorgalmának meglett a gyümölcse, hiszen nemcsak megőrizte a családi hagyományt, de sikerre vitte a vállalkozást. A Haszon magazin 2010-ben még Magyarország 25 legbefolyásosabb női személyisége közé is beválasztotta. 

 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Laposa Zsófi

Laposa Zsófi már fiatalon tudta, hogy a borászat élete hivatása. Az egyetem után Kaliforniában, Burgundiában és Bordeaux-ban is eltöltött egy-egy szüretet, végül Bordeaux-ban szerzett borászatból mesterfokozatot. Zsófi szerint a szakma mára sokkal nyitottabb és elfogadóbb, sőt, a borászközösség számára is üdítő, hogy egyre több nővel találkozhatnak szakmai rendezvényeken, kóstolókon.

- Finomságot és egyediséget képviselünk a hivatásunkban, felpezsdítettük a borásztársadalmat! - meséli Zsófi egy korábbi cikkünkben.

Gere Andrea

Gere Andrea saját bevallása szerint mindig könnyű helyzetben volt, mert az édesapja, Gere Attila is neki szerette volna átadni a családi borászat vezetését. Andi szintén egy korábbi cikkünkben úgy fogalmazott, hogy a nőiesség hatása egyre inkább érződik pincészetük új borain, melyek stílusa sokat finomodott az elmúlt években. Szerinte a férfiak testes, karakán borait remekül ellensúlyozza a női elegancia és kecsesség.

Kilenc gyönyörű szőlős Magyarországon, ahová már a látvány miatt is érdemes elmenni

Csodálatos tájakat barangolhatsz be egy-egy bortúra alkalmával. Akár szüretre készülsz, vagy csak egyszerűen jólesne egy kóstolással egybekötött természetjárás, ezekre a borvidékekre mindenképp érdemes ellátogatnod!

9 gyönyörű szőlős Magyarországon, ahová már a látvány miatt is érdemes elmenni

Nézegess képeket!

Elolvasom

Nyitókép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük