A zsákozott bor tényleg gagyi? És a ház bora, az milyen?

Éttermi trükkök a borválasztáskor

Sokan úgy gondolják, a ház borát jobb messziről elkerülni, pedig a negatív előítéletek sokszor alaptalanok.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Sokan úgy gondolják, a ház borát jobb messziről elkerülni, pedig a negatív előítéletek sokszor alaptalanok.

A ház bora kifejezés itthon nem cseng túl jól, pedig külföldön senkinek eszébe nem jutna, hogy ezen a néven valami gagyit szeretnének leerőltetni az ember torkán. 

Van alapjuk a negatív tapasztalatoknak, sok helyen a legolcsóbb lőre futott a ház boraként, de szerencsére egyre többen szeretnék újradefiniálni a ház borának fogalmát, azaz megmutatni, hogy az igenis lehet jó.

Madarat tolláról, éttermet boráról

A ház bora eredetileg a fogadós saját készítésű bora volt, vagy egy nevesebb étterem számára külön készített tétel. A feltételezés, miszerint a ház bora csak könnyű, egyszerű, no name bor lehet, egyre inkább értelmét veszti, hiszen manapság egy magát valamire tartó vendéglátóhely tulajdonosai jól tudják, hogy a ház bora afféle védjegy, ennélfogva a saját érdekük, hogy tisztességes minőségű bort töltsenek a poharakba. Ami mellesleg megfizethető. 

Általában jó minőségű, közepes árkategóriájú borról van szó, sokan meg is lepődnek, amikor nem a legolcsóbb tétel az itallapon. A legtöbb helyen nem is titkolóznak, és szerepel a borász neve és a konkrét bor neve is. Ha az étterem színvonala és jó híre ellenére mégis bizonytalan vagy, vagy nincs leírva, hogy mi a ház bora, akkor kérdezz, és el fogják mondani a termelőt, a fajtát és minden tudnivalót. Ha viszont annyi a válasz a milyen fehérbor a ház bora kérdésre, hogy száraz, lehet, hogy nem kell kikérni.

Megesik, hogy a ház boraként egy már létező bor kerül újracímkézve az étterembe vagy a bárok polcaira.

Folyóbor, bag in box, magnum palack

A folyóbor, a magnum palack és a bag in box kifejezések sem minőséget sugallnak a vásárlóknak, néha azonban érdemes felülemelkedni az előítéleteken.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Folyóbor: folyóbort helyben érdemes fogyasztani, ilyenkor általában egy közeli pincéből érkezik, azonban nem biztos, hogy a legmagasabb az élvezeti értéke.

Magnum palack: 1, 1,5 és 3 literes kiszerelésben kapható borok. Általában nagyobb vendéglátóhelyeken látni ilyesmiket, a minőséget nem befolyásolja a palack mérete. Ha viszont pezsgőről van szó, ott különleges tételről van szó, a magnum palackban érő pezsgő más lesz, mint a standard méretűben, így nagyobb társasággal akár kísérletezni is érdemes, összehasonlítva a normál és a magnum palackban érlelődött buborékokat.

Bag in box: fémgőzölt fóliából készült, rugalmas zsák, műanyag rugós csappal, amit általában papírdoboz rejt. 3, 5 és 10 literes kiszerelésben kapható, csomagolása környezetbarát és újrahasznosítható. A csap hibátlanul zár, maga a zsák pedig olyan ütemben zsugorodik, ahogy a bor fogy, így az ital nem oxidálódik. Itt sem a csomagolás formája, hanem a pince határozza meg a minőséget. Nagyobb társaságnak ideális. 

Exkluzív borok a legjobb árakon?

A diszkontban kapható borok célközönsége legalább olyan sokrétű, mint maga a borkínálat: azok is megtalálhatják számításaikat, akik érdeklődnek a minőségi borok iránt, vagy csak nyitottak egy-egy új fajta vagy termőterület megismerésére. Na és persze, ne feledkezzünk meg az árérzékenyekről sem, akik kedvelik az újdonságokat, de 2000 forintnál nem fizetnének többet egy palack borért. Ezenkívül van jó pár érvünk a diszkont borok mellett, így legközelebb már nyugodt szívvel leemelheted valamelyiket.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük