Hogy kell inni a bort, hogy ne fájduljon meg tőle a fej? Nem csak a vízen múlik

Kis odafigyeléssel búcsút inthetsz a macskajajnak, és ezentúl bátran kortyolgathatod kedvenc italod akár hétköznap is.

borivas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember azt gondolná, hogy egy ereszd el a hajam típusú buli elengedhetetlen ahhoz, hogy másnap kiszáradt ajkakkal és legfőképp elviselhetetlen fejfájással ébredjen. Nos, a dolog ennél jóval árnyaltabb, hiszen valakinél a panaszok már akár kis mennyiség elfogyasztása után is kopogtatnak.

Mi lehet a megoldás? Mármint azon túl, hogy minden pohár bort egy pohár víz kísérjen. Bizonyos dolgokra jobban odafigyelve elkerülhető a macskajaj. Ebben segítenek a szakértők.

Hogyan kell bort inni fejfájás nélkül? 

A Deutsche Weinakademie munkatársa mindenekelőtt a magas ásványtartalmú élelmiszerekben - sós ételek, ásványvíz - látja a megoldást. Amerikai orvosok szerint nem elég borivás közben figyelni a vízfogyasztásra, annak ugyanis az egész napot végig kellene kísérnie, hiszen a dehidratáltság önmagában is okozhat panaszokat, hát még, ha alkoholt is fogyaszt valaki.

De olyanok is akadnak, akik azt vallják, hogy, ha kicsit több bort ittál a kelleténél, és már előre aggódsz a másnap miatt, egyél meg egy nagy kanál mézet, méghozzá a fruktóztartalma miatt. Ez ugyanis segít lebontani az alkoholt a vérben. A National Headache Foundation ajánlása alapján pedig érdemes alapozásként meginni akár két csésze jó erős fekete kávét is, a koffein ugyanis összehúzza az ereket, ezáltal gátat vethet a macskajajnak.

Problémás összetevők

Szulfitok: szulfit jelöléssel a legtöbb palackon találkozhatsz, mert a borokat kénezik az eltarthatóság miatt. A kén nagy mennyiségben asztmás betegeknél okozhat allergiás reakciót.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hisztamin: kutatások szerint a nőknél gyakoribb probléma a hisztaminérzékenység, de mindenkinek ajánlott figyelni, aki érzékeny a hisztamint tartalmazó ételekre. Ami a borokat illeti, elsősorban a vörösbor tartalmazza, bár többnyire csak minimálisan, különösen, ha a bort bentonittal derítették. Ezen kívül az érlelés, a savlebontásért felelős baktériumok, sőt, a pince tisztasága is meghatározza a hisztaminszintet.

Tannin: egy 2014-es amerikai vizsgálatban kimutatták, hogy összefüggés van a borozás utáni migrénes rohamok és a vörösbor tannintartalma között. A kísérletet negyven személyen végezték, a kutatók pedig arra jutottak, hogy az ízért és az állagért felelős csersav a véráramba kerülve az arra érzékenyeknél migrént okozhat. Ha kíváncsi vagy, korábbi cikkünkben részletesebben kifejtjük, melyik az az öt összetevő, ami leggyakrabban fejfájást okoz.

9 gyönyörű szőlős Magyarországon, ahová már a látvány miatt is érdemes elmenni

Csodálatos tájakat barangolhatsz be egy-egy bortúra alkalmával. Akár szüretre készülsz, vagy csak egyszerűen jólesne egy kóstolással egybekötött természetjárás, ezekre a borvidékekre mindenképp érdemes ellátogatnod!

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük