Éles savak, markáns tannin - Mit jelentenek a borkóstolós kifejezések?

Prezentálunk pár borkóstolós kifejezést, így akár már a következő vacsorához is biztosabb kézzel választhatod ki a tökéletes italt.

borkostolas 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan, bár kedvelik a borokat, nem mernek elmenni szervezett borkóstolókra, mert attól tartanak, hogy csúnyán leszerepelnek a borértők között, akik, mondhatni, kötőszóként használják a markáns tannin és a fajtajelleg kifejezéseket. 

Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen, ahogy a legtöbb dolgot az életben, ezt is csak meg kell érteni, és többé nem lesz félnivalód. Megmutatjuk, hogyan értelmezd könnyen mindazt, amiről a borkóstolók szólnak, így legközelebb már biztosabban zsonglőrködhetsz a szavakkal.

Éles savak

A savak járulnak hozzá legmarkánsabban egy bor fanyarságához és savérzetéhez, aminek egyébként nincs köze a savanyúsághoz. A savak többsége a szőlőben lévő borkő-, alma- és citromsavakból származik. Sok gyümölcshöz hasonlóan a bor pH-ja is savas, 2,5-4,5-ig terjed. 

Minél érettebb egy szőlő, annál kevésbé lesz savas. Ezért a hűvösebb éghajlatokon, ahol nehezebben érik meg a gyümölcs, savasabb borok készülnek.

A bor savait a nyelv két oldalán lehet érezni, szinte azonnal, ahogy hozzáér a bor. Ha erősen érzékelhető, és beindítja a nyáltermelést, akkor valószínűleg magas a bor savtartalma. Ha lágyabb, akkor ez a hatás nem olyan átütő. A savanyú ízérzet azonban más, és inkább hibának számít, nem pedig karakternek.

Tannin

A tannin, más néven csersav a szőlő héjából, magjából és szárából származik, de tölgyfahordós érlelés során is bekerülhet a borba. Nem egy aroma, illetve íz, inkább az ital testességét jellemzi, de, ha mindenképpen meg kell határozni az ízét, akkor kesernyés. Ha szeretnéd felfedezni a csersavat, koncentrálj a nyelvedre: a magas csersavtartalom összehúzza a nyelvet és a nyálkahártyát azáltal, hogy eltávolítja róla a proteineket. Ezt az élményt gyakran szorításnak titulálják.

A cikk az ajánló után folytatódik

A magas csersavtartalmú borok összehúzzák a szájat a nehéz húsok, sajt- és tésztaételek után, ezért sokan előszeretettel párosítják őket ezekkel.

Savgerinc

Azt már tudod, hogy lényegében a sav tartást - gerincet - ad a bornak, és általában minél fiatalabb az ital, annál magasabb a savtartalma. Persze ehhez a szőlőfajta is hozzájárul. Amennyiben egy bor jó savgerinccel rendelkezik, illetve komoly beltartalmú, biztosra veheted, hogy sokáig eláll, és megőrzi frissességét.

Finesz

Bizonyára sejted, hogy ez a kifejezés a borok esetében korántsem furfangosságra vagy leleményességre utal, ellenben itt is kizárólag pozitív jelentésű: eleganciát, egyediséget, harmóniát ígér az a nedű, amelyiknél ezt a kifejezést hallod.

Fajtajelleg

Olyan ízek és illatok kombinációja, melyek a bort adó szőlőfajtát jellemzik. Vegyük csak a sauvignon blanc-t vagy a furmintot. Előbbi illata leginkább a frissen vágott fűre, míg utóbbi a birsalmára emlékeztet, egy chardonnay-nál pedig trópusi gyümölcsöket érezhetünk. Magyarán, ha a sauvignon blanc aromájáról a birsalma jut eszedbe, akkor az adott bor egész biztos nem fajtajelleges.

Spontán erjesztés

Spontán erjesztés során a mustban a szőlő körül természetesen előforduló élesztőgombák végzik el az alkohollá alakítást. Ezek a szőlőn és a feldolgozó eszközökön - szüretelőláda, présgép, acéltartály - találhatóak, így együtt végzik el az erjesztés műveletét. A spontán erjedt borok általában a szőlőre jellemző aromákban gazdagabbak, komplexebbek, hiszen az erjedés beavatkozás nélkül, természetesen történik. A nem spontán erjedt boroknál különböző élesztőkultúrákat adnak a musthoz, így jobban követhető a folyamat. Fontos tudni, hogy egyik sem minőségi mutatója a bornak, spontán erjedt bor is sikerülhet rosszul, és az irányított erjesztéssel készült ital is lehet csodálatos.

Exkluzív borok a legjobb árakon?

A diszkontban kapható borok célközönsége legalább olyan sokrétű, mint maga a borkínálat: azok is megtalálhatják számításaikat, akik érdeklődnek a minőségi borok iránt, vagy csak nyitottak egy-egy új fajta vagy termőterület megismerésére. Na és persze, ne feledkezzünk meg az árérzékenyekről sem, akik kedvelik az újdonságokat, de 2000 forintnál nem fizetnének többet egy palack borért. Ezenkívül van jó pár érvünk a diszkont borok mellett, így legközelebb már nyugodt szívvel leemelheted valamelyiket.

Képek: Unsplash.

Cikkünk forrásául a Wine Folly - A bor nagykönyve szolgált.

Ezt is szeretjük