Sznoboskodás, vagy tényleg finomabb a bor, ha a megfelelő pohárból isszák?

A borkóstolás bizonyos tekintetben hasonlít az étkezéshez: meg kell adni a módját, hogy minden cseppjét kiélvezhesd.

borospohar 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A borkóstolás minden érzékszervre kihat, hiszen az első kellemes érzetet a dugó jellegzetes cuppanása jelenti. Ezután jön a pohárba töltés, vagyis a szem kényeztetése, majd lubickolás a kellemes illatban, az első korty megízlelésével pedig kiteljesedik a kép.

Az olyan részletek, mint a pohár, pedig felemelhetik vagy elronthatják ezeket a pillanatokat, vagyis tévhit, hogy a jó bor minden pohárból finom. Legalábbis akkor, ha a legtöbbet akarod kihozni az élményből.

Milyen pohárból igyuk a bort?

Alapvetően négyfajta borospoharat lehet megkülönböztetni: kétféle vörösborosat - burgundi és portói -, illetve kétféle fehérborosat - chardonnay és sauvignon. Az illat és az ízek szempontjából is fontos a megfelelő pohár kiválasztása, hiszen az a jó, ha az aromákat minél jobban lehet érezni, orral és nyelvvel is, és ebben nagy szerepe van a pohár kialakításának.

Kinézetre a fehérboros poharak magasabbak, keskenyebbek. A vörösboros fajták ellenben inkább a konyakos poharakra hasonlítanak. A fehérbornál legtöbbször fontos a frissesség, nem kell, hogy az illat szétterüljön, ellenben a vörösbornak jót tesz, ha minél szélesebb felületen érintkezik a levegővel, hogy szellőzni tudjon. Ezért is öblösebb a vörösboros pohár.

A pohár formája kulcsfontosságú az ízek szempontjából is, mivel a nyelven más-más helyen érzékeljük az ízeket: a tövénél keserűt és édeset, a nyelv alatt és a peremén savanyút, a külső szélén sósat, a hegyén pedig az édeset.

A cikk az ajánló után folytatódik

A borospohár szájának átmérőjénél fontos, hogy az ital keskeny vagy vastag sávban érintkezik először a nyelvvel, a pohár mintegy vezeti az italt, a fehérboros pohárból a nyelv oldalsó részével találkozik először, a szélesebb szájú vörösborosnál viszont kissé szétterül. Ezáltal pedig jobban érzékelhetőek a borfajtákra jellemző ízek. 

A pohár minősége is fontos, hiszen egy nívósabb darabból nyugodt szívvel elkortyolhatod bármelyik fajtát. Arra azonban figyelj, hogy semmiképp se legyen színes, hiszen ez befolyásolja a bor színének megítélését. A kehely pedig legalább háromszor akkora legyen, mint a beletöltendő bor mennyisége. 

A tartás is lényeges

Hiszed vagy sem, az elegáns pohártartási etikett sem véletlenül született meg: a sommelier-k szerint ugyanis a poharat tilos a kehelyrésznél fogni, mert az ujjlenyomatok rontják a nedű színének élvezeti értékét, plusz a kéz hője idővel felmelegíti azt. Otthonra azonban bőven elég egy jó minőségű fehér, illetve vörösboros pohár, nem szükséges külön a rizlingnek és a chardonnay-nek. Ahhoz ugyanis, hogy ezeknél különbséget lehessen tenni már borszakértőnek kell lenni.

Exkluzív borok a legjobb árakon?

A diszkontban kapható borok célközönsége legalább olyan sokrétű, mint maga a borkínálat: azok is megtalálhatják számításaikat, akik érdeklődnek a minőségi borok iránt, vagy csak nyitottak egy-egy új fajta vagy termőterület megismerésére. Na és persze, ne feledkezzünk meg az árérzékenyekről sem, akik kedvelik az újdonságokat, de 2000 forintnál nem fizetnének többet egy palack borért. Ezenkívül van jó pár érvünk a diszkont borok mellett, így legközelebb már nyugodt szívvel leemelheted valamelyiket.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük