Habzóbor, gyöngyözőbor vagy pezsgő: mi a különbség?
Bár sokan egymás szinonimájának tekintik őket, tévúton jár, aki egyenlőségjelet tesz jelentésük közé.

habzobor 2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Laikus borfogyasztóknál gyakran előfordul, hogy pezsgőnek titulálják még a minimálisan szénsavas borokat is. Ez az állítás azonban helytelen, hiszen a habzóbor, a gyöngyözőbor és a pezsgő közötti különbség igencsak lényeges.

Úgy is mondhatnánk, hogy minden pezsgő bor, de nem minden pezsgő bor pezsgő. Az alábbiakban részletezzük az alapvető hasonlóságokat, illetve különbséget az egyébként hazánkban is egyre népszerűbb italok között.

Habzóbor, gyöngyözőbor vagy pezsgő: mi a különbség?

A magyar bortörvény szerint a gyöngyöző-, habzóbor és pezsgő közötti különbséget az jelenti, mekkora nyomás van a palackban: 3 bar alatt gyöngyözőborról, 3-5 bar között habzóborról, 5 felett pedig pezsgőről beszélünk, emellett nagy különbség, hogy a minőségi pezsgő esetében az erjedés során keletkezik a szén-dioxid, és nem utólag adják hozzá a szénsavat. De nézzük csak szépen sorjában.

Habzóbor

A palackban a nyomás alsó határa megegyezik a pezsgőével, azaz 3 bar. A szén-dioxid viszont nem második erjedés során képződik, hanem szén-dioxid hozzáadásával. A gázt elnyeletik, szaturálják a borban - ezt kötelező feltüntetni a címkén. Magyarországon egyébiránt többnyire inkább gyöngyözőborokat készítenek.

Gyöngyözőbor

Csak szolidan pezseg, a nyomás csak 1-2,5 bar a palackban. Legtöbbször szén-dioxid-hozzáadással készül, ezt szintén kötelező jelölni a címkén, vagy ritkábban, de előfordulhat, hogy buborékai természetes úton születnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Champagne vagy pezsgő?

A champagne az északkelet-franciaországi borvidék és az innen származó pezsgők neve. 1927-től eredetvédelem alatt áll, hiszen a pezsgővilág csúcsát képviseli: tradíciója, minősége, kifinomultsága, stílusa és eltarthatósága teszi páratlanná. A mondás, miszerint minden champagne pezsgő, de nem minden pezsgő champagne, helytálló.

A pezsgő - a champagne - abban különbözik a habzóbortól, hogy szénsavtartalma természetes úton, méghozzá a borhoz hozzáadott cukor és élesztő egyvelegéből, zárt erjedéssel képződik. Míg a habzóborba mesterséges úton juttatják a buborékokat az elnyeletett szénsav eredményeképpen. Vagyis pezsegni pezseg, ám ettől még köze sincs a pezsgőhöz.

Ismerősen cseng a nyerspezsgő - Brut Nature - kifejezés?

Erről annyit érdemes tudni, hogy az expedíciós likőrben - más néven ízesítő likőr, amit a pezsgőkészítés utolsó szakaszában adnak az italhoz - nincs hozzáadott cukor, azaz száraz borral töltik vissza a palackot. Naturális, a legőszintébb arcát mutató pezsgő, melyben a cukor az eltarthatóságot is segíti, ezért nyerspezsgőknél érdemes figyelni a degorzsálás - a hagyományos pezsgőkészítés egyik utolsó, kihagyhatatlan fázisa - időpontját is.

Így születnek a buborékok

Pezsgő: általában 5-6 bar a nyomás, itt a buborékok erjedésből születnek - másoderjedés palackban vagy tartályban. A jó minőségű pezsgőben a buborékok picik, finoman gyöngyöznek.

Habzóbor: minimum 3 bar a nyomás, a buborékok szén-dioxid hozzáadásával keletkeznek.

Gyöngyözőbor: 1-2,5 bar a nyomás, a buborékok erjedésből vagy szén-dioxid hozzáadásával képződnek.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük