Jólesne egy kis kikapcsolódás? Itt elrejtőzhetsz a világ elől, és még finom borokat is kóstolhatsz

Ha szeretnéd egybekötni a testi-lelki feltöltődést egy finom borkóstolóval, szuper ötletet adunk hozzá.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Ha szeretnéd egybekötni a testi-lelki feltöltődést egy finom borkóstolóval, szuper ötletet adunk hozzá.

Egyre többen vannak, akik magasabb, vagy, ha úgy tetszik, környezettudatosabb szintre emelnék pihenésüket, és olyan szálláshelyet keresnek, ahol a természetvédelem találkozik a kényelemmel.

A szőlészet, illetve borászat erre remek lehetőséget ad, és van, aki él is vele. Több ilyen hely is van az országban, mi most Villányból mutatunk egyet. Csodálkozni fogsz, mert egy nagy borászat is lehet organikus.

Organikus szőlő és helyi alapanyagok

A Gere Attila Pincészet a legmodernebb technológiát ötvözi a villányi borkészítési hagyományokkal. Az általuk művelt 72 hektárnyi szőlőben organikusan dolgoznak, hiszen amellett, hogy a legfontosabb számukra, hogy egészséges legyen a szőlő, a környezet védelmére is kiemelten figyelnek.

Sok év tapasztalata, hogy lehet a borvidéken úgy organikus művelést folytatni, hogy közben a tőkék és maga a gyümölcs is egészséges legyen, és a bor is tiszta, tökéletes állapotban kerüljön a vásárlók poharába. 

Családi hagyomány, modern utak

A pincészet története igazán romantikusan kezdődik, Gere Attila és felesége, Katalin nászajándékba kaptak néhány négyszögölnyi területet a mesés nevű Csillagvölgyben 1978-ban. Szerencsére volt honnan tanulni, a családban ugyanis jó régre visszamenően borászkodtak, és a hagyományt most Gere Andrea folytatja, aki mára meghatározó alakja a pincének. Ő különösen fontosnak tartja az organikus gazdálkodást, hogy semmi ne menjen veszendőbe.

Éppen ezért a szőlő minden részét hasznosítják a zero waste filozófia mentén, hogy ezzel is kíméljék a környezetet. Az összegyűjtött magból először kipréselik az olajat, majd ezután megőrlik. A szállodában a wellness-kezelésekhez, a borfürdőhöz használnak bort, melynek a bőrre jótékony hatását már régen kimutatták, de a vendégek szőlőmagolajos masszázst is igénybe vehetnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A pincészetnek jelenleg Villány legszebb és legjobb dűlőiben - Ördögárok, Csillagvölgy, Konkoly és természetesen a Kopár - vannak területei. Minden egyes terület eltér egy kicsit a másiktól, hiába vannak egymáshoz közel, így a Gere-borok nagyon széles palettán mozognak. 

Az ismert fajták mellett különleges, rég elfeledett magyar szőlőkkel is kísérleteznek, mindenképpen érdemes megkóstolni a Fekete Járdoványt, ami picit hajaz a Kadarkára. A pincénél egy-egy soron Bakatort, Kékbajort és Csókát is ültettek, de ezeket sajnos nem lehet kóstolni. Mindenesetre üdvözlendő, hogy ilyen régi fajták mentésével foglalkoznak. 

Villányban Gerééké volt az egyik legelső szálláshely, ma pedig négycsillagos szálloda várja a pihenni és borozni vágyókat. Természetesen a pincébe is le lehet kukucskálni, de dűlőtúrát is szerveznek azoknak, akik közelebbről is megnéznék a tőkéket, melyeken a szőlő termett. 

Ha Gere Pincéről van szó, akkor mindenképpen meg kell említeni az itthon egyik legismertebb vörösbort, a Kopart. Ebből most a 2015-ös évjárat a legutolsó, és tipikusan olyan borról van szó, amit érdemes eltenni későbbre. Addig pedig meg lehet kóstolni a pince többi borát, akár kint a szőlőben is. 

9 gyönyörű szőlős Magyarországon, ahová már a látvány miatt is érdemes elmenni

Csodálatos tájakat barangolhatsz be egy-egy bortúra alkalmával. Akár szüretre készülsz, vagy csak egyszerűen jólesne egy kóstolással egybekötött természetjárás, ezekre a borvidékekre mindenképp érdemes ellátogatnod!

9 gyönyörű szőlős Magyarországon, ahová már a látvány miatt is érdemes elmenni

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük