Isteni borok a Balatonról: ezekhez nem kell szóda, kár belőlük fröccsöt csinálni

Felesleges felpancsolni: ezek a pincészetek mennyeien frissítő borokat kínálnak.

HLH 7019

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Balaton környéki borvidékek rendkívül színes kínálattal örvendeztetnek meg minden borszeretőt. Az egyik kedvenc kiránduló- és nyaralóhely, ami most már egész évben kínál programokat, várja azokat is, akiknek nemcsak a strandolást jelenti a magyar tenger.

Nyáron kötelező!

Jó és rossz időben egyaránt remek program meglátogatni a balatoni pincészeteket, és helyben, a borász vezetésével kóstolni az ottani borokat, gyönyörködni a panorámában, esetleg finom falatokat enni a bor mellé a szabad ég alatt. Ne hagyd ki, mert nagy élmény lesz!

feherbor-bor

Akár az északi, akár a déli part szerelmese vagy, szőlőt és bort mindenhol találsz, méghozzá széles kínálattal. Ha a pezsgőt vagy a könnyű fehérborokat, a gyümölcsös vagy éppen testesebb vöröseket kedveled, elvinnéd piknikre, vagy egy izgalmas vacsorát főznél mellé - a Balaton mindenre kínál megoldást.

A teljesség igénye nélkül

Lehetetlen ekkora sokszínűséget egyszerre bemutatni, de azért itt van egy pár Balaton-környéki bor kedvcsinálónak. 

Káli Kövek Borászat - Frizzante 2017

Indítsuk a körképet rögtön egy üde gyöngyözőborral! Köveskálon Szabó Gyula először készítette, és milyen jó, hogy így tett, hiszen a chardonnay és a juhfark korai szüretből származó házasítása egyből mindenki kedvence lesz. 

Szabó Gyula, a Káli Kövek borásza
Szabó Gyula, a Káli Kövek borásza

A visszafogott illatban mezei virágokat és körtét érzünk, ízben is a gyümölcsös és a herbális jegyek dominálnak, mellette citrusos fanyarság frissíti a kortyot. Az élénk savak és az alacsony alkohol feszes szerkezetet adnak, szinte szomjoltónak is el tudjuk képzelni. Balatoni friss sajtot és nyári gyümölcsöket csipegess mellé.

Dobosi Pincészet - BalatonBor Bio Olaszrizling 2017

A Balaton körüli szőlőterületekről létrehozott régiós termék a BalatonBor. Mindegyik palack 100% olaszrizling, és, mivel meg kell felelnie a bírálóbizottság elvárásainak, a minősége garantált, bármelyik pincészetét is vesszük le a polcról. A Dobosi Pincészet Szentantalfán található, az ő BalatonBoruk a fajtához illően visszafogott illatú, egy kis fehér húsú barackkal.

Dobosi fehérbor (2)

Ízében citrusokat, almát és fűszeres jegyeket érzünk, a bor kerek szerkezetű, és, ha mi választhatnánk hozzá, akkor bizony, egy lángos mellett döntenénk.

Sabar Borház - Olaszrizling Hegybor 2016

A BalatonBor feletti kategóriaként hozta létre az itteni termelők közössége a szintén olaszrizlingből készülő Hegybort.

- Itt, a Sabaron találtam meg azt a nyugalmat, amire a szívem mélyén mindig is vágytam. Ezt az érzést szeretném átadni azoknak, akik eljönnek hozzánk, és leülnek velünk az öreg diófa alá - mondja Ádám Gábor, és, ha nála jársz, kérj ebből a Hegyborból egy palackkal. 

Sabar borház (2)

Visszafogott illat, benne barack, gyógynövények, virágok, az ízében is ezeket találod meg, emellett egy izgalmas, narancsos, kissé sós, mandulás karaktert is. Igazi fajtajelleges, elegáns, lendületes bor, ami mellé szívesen ennénk halat, lehetőleg a Balatonból.

Káli Balázs - Narancsbor 2017

A Balaton környéki pincészetek is tartogatnak különlegességeket, olyanokat is, mint például Káli Balázs narancsbora. A szürkebarát pirosas színű héja hosszabb áztatáskor megszínezi a bort, így kapjuk ezt a tényleg narancsos árnyalatot. Emellett ízben és textúrában is izgalmasabb, mint amit a fajtától amúgy megszokhattál. Mandarinos, citrusos, gyógynövényes aromákat hoz, kis fűszerességgel. Gazdag ízek és jó szerkezet jellemzi, mindenkinek érdemes kipróbálnia, és kicsit elidőznie mellette, a balatoni kilátásban gyönyörködve.

Kislaki - Jánoshegy Riesling 2016

A déli parton vagy, Szőlőskislakon, és Légli Géza dűlőszelektált rajnai rizlingjét kóstolod. A hordóban erjesztett és érlelt tétel a János-hegyről, a borvidék egyik legjobb területéről származik. 

Kislaki kilátás (2)

Komoly borral van dolgod, de ilyen még nyáron is kell. Az érett gyümölcsök és a hordófűszerek mellett a rajnaira jellemző petrolos aromát is érezheted, amit a citrusosság frissít. Komplex bor, ami egy tartalmasabb ételt kíván, vagy, ami mellett hajnalig lehet beszélgetni a szőlőtőkék között.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Strandolnál, de nem a tömegben?

Borozgatás előtt vagy után jóleshet megmártózni egyet a Balaton habjaiban. Ha elkerülnéd a tömeget, ne Siófok vagy Balatonfüred felé vedd az irányt: mutatjuk, merre indulj!

Ezt is szeretjük