Melyik viharjelzés mit jelent a Balatonon? Életet menthet, ha ismered őket
Így jelzik a Balatonon a könnyed fuvallatot és az orkánerejű szelet.

balaton-vihar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a Balatonban csobbansz, és a szemközti part felől villogást látsz, valószínűleg tudod, hogy az valamiféle viharjelzés, de egyáltalán nem mindegy, percenként hányszor villan a jelzőfény, mert ettől függ, mit kell tenned, hogy folytathatod-e a strandolást, vagy el kell hagynod a vizet.

A viharjelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatórium mérései alapján, amit azután 31 stabil és 16 mobil viharlámpa segítségével közvetít a vízen tartózkodóknak. A lámpák villogásának sebessége jelzi a vihar fokát.

Viharjelzések a Balatonon

40 km/órás szélig nem égnek a fények, ezt tekinthetjük alapfoknak. Az ilyen erősségű szél legfeljebb kisebb vagy közepes méretű hullámokat gerjeszt, tehát a tó ilyenkor ideális a fürdőzésre.

balaton-vihar2
Fotó: pgaborphotos / Getty Images Hungary

Elsőfokú viharjelzésnél már minden vízen tartózkodónak óvatosnak kell lennie. Ilyenkor a fények percenként 45-ször villódznak. Ez azt jelzi, hogy az elkövetkező órákban 40-60 km/órás szélre lehet számítani, amitől már fodrozódnak a hullámok. Ilyenkor a hajókkal be kell húzódni a part 500 méteres körzetébe, és ez vonatkozik a strandolókra, az úszókra, valamint minden vízi járműre is.

Az elsőfokú viharjelzés mellett még lehet folytatni a fürdőzést, de figyelni kell a villanások számára, mert könnyen és gyorsan fokozódhat a veszély, és válthat a jelzés másodfokúra. Másodfokú viharjelzésnél a fények percenként 90-et villannak, tehát pontosan kétszer olyan gyorsan fognak pulzálni, mint előtte. Az ilyen viharjelzés minden, 60 km/órás szélnél erősebb lökésre vonatkozik, tehát ugyanúgy jelezhet orkánerejű szelet, mint könnyed nyári vihart.

Ilyenkor el kell hagyni a vizet minden fürdőzőnek, és a csónakokat is ki kell kötni. Nagy vitorlások csak megfelelő intézkedés mellett vagy engedéllyel maradhatnak a tavon. Az igazán komoly, 100 km/órát meghaladó szél a víz fölött azt eredményezi, hogy a látótávolság gyakorlatilag nullára csökken.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha nincsenek nagy hullámok, vihar idején akkor is érdemes kijönni a vízből, ugyanis a tavak nagy, sík felszíne miatt a fürdőzőkbe különösen gyakran csap bele a villám. Egyes szakértők szerint még a vízparton álldogálni is veszélyes ilyenkor.

A Balatoni Vízirendészet viharjelzés idején mindig készenlétben áll a megfelelő mentőhajókkal és képzett mentőkkel. Ők kapnak először értesítést a közelgő vihar várható szélerősségéről és szélirányáról, hogy hatékonyan segíthessenek azokon, akik a vízen ragadtak.

10 cuki balatoni strand

Ezeken a bájos, rendezett és kevésbé látogatott strandokon tesztelheted a viharjelzésekkel kapcsolatos tudásodat, de reméljük, idén nyáron nem látod majd villogni a fényeket.

A képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük