Így kérd ki az étteremben a bort, ha a legjobbat akarod kapni
Ha a sommelier helyett inkább magad választanád ki a bort, az alábbi dolgokat mindenképp vedd figyelembe.

borrendeles 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amíg az egyszerű halandó úgy érezheti magát az itallap tanulmányozása közben, mint Babar a diszkóban, egy sommelier pontosan tudja, milyen bor passzol az alkalomhoz, a pénztárcához, na és persze, az ételsorhoz. 

De mi a helyzet akkor, ha a vendég nem óhajt szabad kezet adni, és ragaszkodik hozzá, hogy ő döntsön? Na, nem mintha ezzel bármi probléma lenne, de azért valljuk be, ha szakszerű módon tudsz bort rendelni, az jókora löketet ad az önbizalmadnak. Íme, négy tipp, ami profi borrendelővé tehet, így akkor sem lősz mellé, ha nincs aki bort ajánljon. 

A rendelés alfája és omegája: az alkalom

Minden itt kezdődik, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy egy kötetlen baráti beszélgetéshez, egy családi ebédhez, netán egy komoly ünnepséghez kell bort választani.

Ha sokan vagytok, akkor palackkal érdemes rendelniolyan italból, ami nagy valószínűséggel a legtöbb vendégnek ízleni fog. Ilyenkor nem szükséges flancolni. Ugyanez igaz a baráti beszélgetésekre is. Nem biztos, hogy egy különleges, dűlőszelektált, kézműves borral kell megfejteni a világot. Ha azonban egy számodra fontos ember születésnapjáról van szó, akkor jó,ha megadod a módját, jöhetnek a tartalmas fehérborok, régebbi évjáratokból vagy egy komolyabb vörösbor. Randevúra tökéletes lehet egy tüzes, de kedves kadarka vagy egy frissítő pinot noir.

Ez a ház bora ma már nem az a ház bora

Szerencsére a világ nagyot fordult, így egy magára valamit is adó étteremben vagy borbárban manapság nyugodt szívvel kikérheted a ház borát, hiszen ez, mondhatni, a vendéglátóhely védjegye. Jobb helyeken ki van írva, hogy milyen borról van pontosan szó, de rá is kérdezhetsz, így tudni fogják a felszolgálók is, hogy a minőség alapján döntesz, és nem vagy előítéletes.

A hát bora azért is lehet jó választás, mert az ár önmagában nem jelent garanciát, vagyis nem kell rögtön 5000 forintos tételekben gondolkodni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Húsokhoz és sajtokhoz csak vörösbor jó?

Az ételek és a bor párosítása művészet is lehet, de elég, ha az ember megismerkedik az alapokkal, melyek már régen nem a fehér húshoz fehérbort, vöröshúshoz vörösbort elvet követik. A britek szerint a steak mellé is lehet chardonnay-t kérni, a lényeg, hogy ilyenkor a tartalmasabb, hordós verziókat kell keresni, de a sajtok mellé is nyugodtan lehet száraz fehérbort kérni testes vörösbor helyett. A magyaros, paprikás ételekhez jól illik a kadarka. Bátran rendeljünk magyar fajtákat. Aperitifnek pedig kérj pezsgőt vagy habzóbort, egyre több helyen lehet pohárral is kérni.

Ha halat esztek, a borválasztás sokkal inkább a halhoz kínált szósztól, semmint a haltól függ. A grillezett lazachoz tökéletes a pinot noir, míg a harcsapaprikást felemelő élménnyé teszi egy pohár kadarka.

Kilenc gyönyörű szőlős Magyarországon, ahová már a látvány miatt is érdemes elmenni

Csodálatos tájakat barangolhatsz be egy-egy bortúra alkalmával. Akár szüretre készülsz, vagy csak egyszerűen jólesne egy kóstolással egybekötött természetjárás, ezekre a borvidékekre mindenképp érdemes ellátogatnod!

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük