Van, ami egy évig is fogyasztható a lejárati dátum után: a Nébih hasznos útmutatót közölt

Útmutatót tett közzé a Nébih a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről.

Lejárt élelmiszer fogyasztása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni - hívták fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében. Ha a bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tárolt terméken kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalható számottevő elváltozás - íz, szín, szag, állag -, az a lejárati idő után akár még hetekkel, hónapokkal is elfogyasztható.

Egy doboz konzerv vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár egy évig is jó lehet még - írta a Nébih. A lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről hiánypótló útmutatót állítottak össze a hivatal Maradék nélkül programjában. Az ajánlás ezen a linken elérhető.

Minőségmegőrzési idő és fogyaszthatósági idő: nem ugyanaz

A közlemény szerint mind a lakosság, mind az élelmiszer-forgalmazók és a karitatív szervezetek számára hasznos lehet az új útmutató, melyben a szakemberek összegyűjtötték, hogy az egyes termékek lejárat után még mennyi ideig maradhatnak biztonságosak. Kiemelték: az ajánlott intervallumok kizárólag a minőségmegőrzési idővel ellátott, megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak. Minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, valóban fogyasztható-e a termék.

Hangsúlyozzák, továbbra is érvényes, hogy lejárt élelmiszereket nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni. Fontos változás azonban, hogy egy jogszabály-módosításnak köszönhetően az Európai Unióban adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek. Az adományozásra szánt termékek biztonságosságáért, megfelelőségéért az adományozó, azaz a kereskedő felel.

A Nébih közleményében ismerteti, hogy az élelmiszereken kétféle lejárati dátumjelöléssel lehet találkozni: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel. A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább ki kell dobni még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert - olvasható a közleményben.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A minőségmegőrzési idő a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárható a gyártó által garantált minőség, például íz, illat, szín vagy állag. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatók.

Fotók: Getty Images

8 étel, amit tilos a hűtőben tárolni

A hűtő áldás, de van, aminek éppen ront a minőségén, ha belerakod.

8 étel, amit tilos a hűtőben tárolni: többet ártasz vele, mint használsz

A hűtő áldás, de van, aminek éppen ront a minőségén, ha belerakod.

Elolvasom
Ezt is szeretjük