A Nébih meglepő adatokat közölt: ezért baj, ha nagy az élelmiszer-tartalék otthon
A magyar családok nagy részénél még mindig feleslegesen sok az élelmiszer-tartalék.

ételpazarlás-koronavírus2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok családban még mindig feleslegesen nagy az élelmiszer-tartalék, a háztartások 20 százaléka arra számít, hogy nem tudják a lejárati időn belül elfogyasztani a termékeket, ami több mint kétszerese a járvány első hulláma idején tapasztalt adatnak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.    

A Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában az idén májusban 1910-en töltötték ki a hatóság weboldalán a "Karanténkutatás 2.0" felmérés online kérdőívét.

Kevesebb élelmiszer-pazarlás, több hulladék

A válaszadók arról számoltak be, hogy a járványügyi helyzetben csökkent a háztartásukban elpazarolt élelmiszer mennyisége, ami annak köszönhető, hogy jellemzően több idő jutott a háztartásra, az otthoni főzésre, étkezésre.

ételpazarlás-koronavírus1
Fotó: vichie81 / Getty Images Hungary

Az emberek 57 százaléka azonban úgy tapasztalta, csomagolási hulladékból több keletkezett, mint a járványt megelőzően. A felmérésből kiderült, hogy a járvány első és harmadik hulláma között majdnem kétszer annyian híztak, mint ahányan fogytak, és a magyar lakosság testtömege átlagosan további 30 dekagrammal gyarapodott tavaly tavasz óta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiemelték, nem sikerült lefaragni az első hullám idején felszedett egy "karanténkilóból". Az ok, hogy erőteljesen csökkent a fizikai aktivitás, például a lakosság 38 százaléka 8 óránál többet tölt üléssel egy átlagos hétköznap. A táplálkozás területén pozitív tendencia, hogy tíz válaszadóból három egészségesebben igyekszik táplálkozni, elkezdett figyelni a kalóriabevitelre, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelésére. Szintén pozitívum, hogy a lakosság továbbra is nagyobb figyelmet fordít az otthoni élelmiszer-biztonságra, mint a járványt megelőzően. Igaz, az első hullámhoz képest visszaesés volt tapasztalható e téren - írják a közleményben.

Sokan még mindig online vásárolnak

A felmérésből többek között kiderült, hogy az elsőhöz képest a járvány harmadik hullámában a vásárlók már gyakrabban mentek boltba, de ez még mindig messze elmaradt a járvány előtti időszaktól, emellett továbbra is dinamikusan nőtt az élelmiszert online vásárlók aránya. A termékválasztáskor még mindig az íz és a minőség a legfontosabb, viszont a szempontok között előtérbe került az egészségre gyakorolt hatás is - közölte a Nébih.

"Nem törvényszerű meghízni a járvány alatt" - Interjú dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológussal

Akinek az evéshez való viszonya alapvetően rendezett - vagyis akkor eszik, amikor éhes, és nem érzelmi hiányokat pótol az étellel, az evéssel -, az nem szedett fel pluszkilókat a járvány alatt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük