Mi az a glikémiás index? Tudnod kell, ha fogyni akarsz!
A táplálékok glikémiás indexe a szénhidrátok felszívódásának sebességét mutatja meg.
A dietetikusok, cukorbetegek és fogyni vágyók körében nem ismeretlen kifejezés a glikémiás index. A legtöbben annyit tudnak róla, hogy ha alacsony, az súlyvesztés szempontjából előnyös, ha magas, az nem szerencsés.
Cikkünk segítségével kicsit közelebb kerülhetsz a glikémiás index fogalmának megértéséhez.
Mi az a glikémiás index?
A glikémiás index elméletét dr. David J. Jenkins és kollégái a nyolcvanas években dolgozták ki a Torontói Egyetemen. Eredetileg a cukorbetegek étrendjével összefüggésben kezdtek foglalkozni vele, ám később kiderült, hogy a fogyókúrázók szempontjából sem közömbös a glikémiás index.
Egy szám nulla és száz között
Az élelmiszerek emésztése során a szervezet a szénhidrátokat glükózra, más néven szőlőcukorra bontja. Ezt a vér a sejtekbe szállítja, hogy az izmok energiát nyerhessenek belőle, és a máj pedig képes eltárolni őket.
A glikémiás index egy számérték 0 és 100 között, amely a táplálékokat sorolja be az alapján, hogy milyen hatással vannak a vércukorszintre.
Gyors és lassú felszívódás
A glikémiás index azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben - függetlenül attól, hogy mennyi szénhidrátot tartalmaz.
Minél alacsonyabb egy táplálék glikémiás indexe, annál kevesebb glükózt juttat a szervezetbe az emésztés során, illetve annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Az alacsony glikémiás indexű táplálékokból a szénhidrátok lassabban szívódnak fel, így hosszabb ideig tartó teltségérzetet okoznak, és kevésbé hizlalnak.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Magas rosttartalmú táplálékok előnyben
A glikémiás index és a rosttartalom szorosan összefügg: minél magasabb az adott táplálék rosttartalma, annál alacsonyabb a glikémiás indexe. A hüvelyesek és a teljes kiőrlésű kenyerek például jóval kevésbé emelik meg a vércukorszintet, mint a csokoládé vagy a fehér kenyér.
A rostok szerepe a fogyásban
Kattints az alábbi videóra, ha érdekel, mit mond a dietetikus a rostok fogyókúrában betöltött szerepéről.
Alacsony glikémiás indexű táplálékok
Annak érdekében, hogy a fogyókúrád minél sikeresebb legyen, érdemes szem előtt tartanod a táplálékok glikémiás indexét. Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak az alacsony - 40 alatti - glikémiás indexű élelmiszerek. Ilyenek - a már említett - hüvelyesek, paradicsom, retek, alma, körte, narancs, grépfrút. Ugyancsak ebbe a kategóriába tartoznak a teljes kiőrlésű kenyerek vagy a zsírszegény tej.
OLVASD EL EZT IS!