Mennyit kell mozogni egy kamasznak, egy kismamának és egy kisgyereknek? Szakorvos mondja el

A szakértő elmondta, mennyi mozgásra van szüksége különböző korú és élethelyzetű embereknek.

anya lánya mozgás
beauty and style
Top olvasott cikkek

Eddig sem volt titok, hogy szükséges mozogni az egészséges és fitt élethez, sőt ahhoz is, hogy beindítsuk, felgyorsítsuk a gyógyulás folyamatát.

Egy hiteles amerikai szervezet konkrét ajánlást tett a mozgás ajánlott mennyiségéről, amelyet dr. Vernes Réka, az Életmód Orvosi Központ életmódorvosa elemzett.

Nem mozognak az emberek eleget

Amerikai felmérések szerint a felnőtt és tinédzser korú lakosság 80%-a nem végez elég fizikai aktivitást, és Magyarországon sem jobb a helyzet. Holott bizonyítékok támasztják alá, hogy a mozgásnak pozitív testi, szellemi, sőt lelki hozadékai is vannak, amelyek gyakorlatilag nem pótolhatók mással.

edzés1
Fotó: Jamie Grill / Getty Images Hungary

A konkrét eligazodás végett született meg a 2018 Physical Activity Guidelines Advisory Committee Scientific Report, ami tulajdonképpen egy tudományos alapokon nyugvó ajánlás a fizikai aktivitás mennyiségére és minőségére vonatkozóan.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ebben korosztályok és élethelyzetek szerint csoportosítják a javaslatokat:

 • 3-5 éves kor között: gyakorlatilag ébrenlétük során szinte egész napi aktivitás ajánlott a gyerekeknek.
 • 6-17 éves kor között: legalább napi 60 percnyi közepes vagy intenzív testmozgásra van szüksége a fiataloknak.
 • Felnőtt korban: heti 150-300 perc közepes intenzitású vagy 75-150 perc erős intenzitású mozgás szükséges. Ehhez legalább heti két izomfejlesztő edzés ajánlott.
 • Kismamák és frissen szült nők: legalább heti 150 percnyi közepes intenzitású mozgás ajánlott, a nőgyógyász jóváhagyásával.
 • Krónikus betegséggel vagy fogyatékossággal élők: azoknak, akik képesek rá, a felnőtteknek ajánlott mozgásmennyiség az optimális, mind az aerob, mind az izomfejlesztő edzések tekintetében.

A szakértők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a több mozgás - kevesebb ülés kombináció akkor is hasznos, ha nem érjük el az ajánlott mennyiségeket.

Ezért nagyon hasznos a gyakori testmozgás

Nyilván ki-ki a személyes életében keresi a mozgás hasznának bizonyítékait, de érdemes ismerni a makrogazdasági adatokat is. Amerikai felmérések szerint ugyanis a mozgásszegény életmódból eredő betegségek éves költségei 117 milliárd dollárra rúgnak, és az idő előtti halálozások 10%-a is emiatt következik be.

edzés4
Fotó: Commercial Eye / Getty Images Hungary

A mozgásból származó egészségnyereség azonban személyes szinten is jelentős:

 • A csontok egészségének fejlődése és a testsúly normál értéken tartása 3-5 éves kor közt.
 • Javuló kognitív funkciók 6-13 éves kor között.
 • Csökkenő rizikó a daganatos betegségekre vonatkozóan.
 • Az agy egészséges működésének fenntartása felnőttkorban, beleértve a javuló kognitív funkciót, a csökkenő stressz-szintet és depressziót, az alvás és az életminőség javulását.
 • Idősebbeknél az esésekből származó sérülések kockázatának csökkenése.
 • Kismamáknál a túlzott súlygyarapodás megelőzése, a terhességi diabétesz és a szülés utáni depresszió rizikójának csökkenése.
 • A krónikus betegséggel vagy állapottal élőknél javuló funkciók és életminőség, a bármilyen okból bekövetkező halálozás rizikójának csökkenése.

Bizonyított hatások

- A megfelelően kiválasztott és felépített fizikai aktivitás, amelyet az egészségi állapothoz, célokhoz, lehetőségekhez szabunk, valóságos csodaszer, az életmódorvoslás egyik legfontosabb alapeleme - hangsúlyozza dr. Vernes Réka. - Elismert kutatási eredmények igazolják, hogy a rendszeres mozgás - és természetesen a mellé csatlakozó étrend és mentális-pszichés fittség - számos betegség rizikóját csökkenti, illetve elősegíti a belőlük való gyógyulást. Ilyenek többek közt a szív-érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, a zsíranyagcsere zavarai és egyes daganatfajták.

edzés3
Fotó: Corey Jenkins / Getty Images Hungary

Ezenkívül a mozgás csökkenti a demencia, az Alzheimer-kór kockázatát, a szorongást és más hangulatzavarokat, segít a fogyásban, illetve a normál testsúly megtartásában, a csontok egészségének megőrzésében, és a csoportban végzett mozgásnak komoly hatása lehet a szociális funkciókra is. Tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy a fizikai aktivitás az egyik legnagyobb szerepű megelőző-gyógyító tevékenység, amelyet meglévő betegségek esetén természetesen mindig szakértővel egyeztetve ajánlatos végezni.

8 hatásos, otthoni gyakorlat, ami tökéletes testet farag: napi fél órát megéri rászánni

A tökéletes homokóra alak eléréséhez számos izomcsoportot érdemes megdolgoztatni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük