A reggeli ideális esetben fedezi a napi energia- és tápanyagszükséglet 20-25%-át. Az étkezésnek tartalmaznia kell elegendő mennyiségű zsírt, szénhidrátot és fehérjét, nem beszélve az egészséghez szükséges vitaminokról és ásványi anyagokról.
Mivel a szervezet éjszaka is szakadatlanul munkálkodik, pótolnia kell az alvásra, regenerálódásra fordított energiát. Erre való a reggeli, ugyanakkor sok olyan élelmiszer létezik, amit ha éhgyomorra fogyasztasz, azzal ártasz az emésztésednek.
Tíz étel, amit ne fogyassz reggelire!
A reggelizésnek rengeteg előnye van, hiszen támogatja az immunrendszer működését, felpörgeti az anyagcserét, jól megválasztva pedig segít az ideális testsúly elérésében is. Néhány élelmiszert viszont sokan tévesen gondolnak egészségesnek, mivel az elvárttal szemben pont ellentétes hatásúak. Megmutatjuk, mi az, amit jobb elkerülni.

A citrusfélék savtartalma magas, éhgyomorra fogyasztva pedig növelik a
gyomorfekély és a gyomorhurut kialakulásának kockázatát.
Fotó: Sarsmis / Getty Images Hungary

Kerülendő a banánt magában enni reggelire, ilyenkor ugyanis a szervezet inzulinérzékenysége úgy alakul, hogy a gyümölcstől hamarabb megéhezel, és könnyen lecsúszhat egy-két felesleges falat. Ha viszont
más tápanyaggal is kombinálod, akkor reggelire is nyugodtan fogyaszthatod.
Fotó: c12 / Getty Images Hungary

Ha éhgyomorra eszel joghurtot, a gyomorsav elpusztítja a tejsavbaktériumokat, ezáltal a tejtermék elveszíti legjobb tulajdonságát. Erről többet is megtudhatsz
korábbi cikkünkből . Fogyaszd inkább a reggeli végén!
Fotó: jenifoto / Getty Images Hungary

Harvardi kutatók szerint minden 50 gramm, reggelire elfogyasztott feldolgozott húsféle elfogyasztása 42%-kal növeli a szívbetegségek kockázatát. Ezért a szalonnával tarkított reggelit érdemes csak különleges alkalmakra tartogatni.
Fotó: 5second / Getty Images Hungary

A szénsav rombolja a gyomor nyálkahártyáját, és csökkenti a gyomor vérellátását, ezáltal lassítja az anyagcserét. Továbbá
kutatások szerint a ghrelin, vagyis az "éhséghormon" szintje többszörösen magas lehet azoknál, akik szénsavas frissítővel kezdik a napot.
Fotó: YSedova / Getty Images Hungary

Éhgyomorra fogyasztva, az arra érzékenyeknél a fűszeres ételekben található
kapszaicin, magyarán a csípős ízért felelős vegyület adott esetben gyomorégést, hasmenést okozhat.
Fotó: RussieseO / Getty Images Hungary

A készen kapható bolti szendvicsek kívülről igazán csalogatóak, ráadásul sokan kényelemből választják őket reggelire. A legtöbb viszont nátriummal, tartósítószerrel és egészségtelen zsírokkal dúsított, ami hosszú távon
szív- és érrendszeri problémákat eredményezhet.
Fotó: Azurita / Getty Images Hungary

Kardiológusok szerint ha valaki képtelen lemondani a reggeli péksüteményről, amiből csak lehet érdemes teljes kiőrlésűt választani, és vaj helyett egy kevés
házi mogyoróvajjal , esetleg avokádókrémmel fogyasztani.
Fotó: pxhere.com

Ha csupa gyorsan felszívódó tápanyagot - cukros fánkokat, reggelizőpelyheket - eszel, azzal csak az egész napos vércukorszint-ingadozást és az állandó éhségérzetet alapozod meg. Ezért érdemes inkább rostdús, egészséges reggelit választani.
Cikkünkben számtalan ötletet kapsz hozzá!Fotó: pexels.com

A finomított cukorról előállítása során minden rostot letisztítanak. Amikor elfogyasztod őket - akár
kristálycukor, akár egy ezzel édesített étel formájában -, akkor az hamar felszívódik, és gyorsan megdobja a vércukorszintet. Ez a hatás nem tart tovább fél óránál, így hamarosan ismét megéhezel.
Fotó: Pixabay
Képek: Getty Images Hungary, Pixabay