10 étel, amit ne fogyassz reggelire: népszerűek, de nem tesznek jót

Nem mindegy, milyen étel kerül először a gyomrodba.

Egészségtelen reggeli
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A reggeli ideális esetben fedezi a napi energia- és tápanyagszükséglet 20-25%-át. Az étkezésnek tartalmaznia kell elegendő mennyiségű zsírt, szénhidrátot és fehérjét, nem beszélve az egészséghez szükséges vitaminokról és ásványi anyagokról.

Mivel a szervezet éjszaka is szakadatlanul munkálkodik, pótolnia kell az alvásra, regenerálódásra fordított energiát. Erre való a reggeli, ugyanakkor sok olyan élelmiszer létezik, amit ha éhgyomorra fogyasztasz, azzal ártasz az emésztésednek.

Tíz étel, amit ne fogyassz reggelire!

A reggelizésnek rengeteg előnye van, hiszen támogatja az immunrendszer működését, felpörgeti az anyagcserét, jól megválasztva pedig segít az ideális testsúly elérésében is. Néhány élelmiszert viszont sokan tévesen gondolnak egészségesnek, mivel az elvárttal szemben pont ellentétes hatásúak. Megmutatjuk, mi az, amit jobb elkerülni.

A citrusfélék savtartalma magas, éhgyomorra fogyasztva pedig növelik a gyomorfekély és a gyomorhurut kialakulásának kockázatát.
Fotó: Sarsmis / Getty Images Hungary
Kerülendő a banánt magában enni reggelire, ilyenkor ugyanis a szervezet inzulinérzékenysége úgy alakul, hogy a gyümölcstől hamarabb megéhezel, és könnyen lecsúszhat egy-két felesleges falat. Ha viszont más tápanyaggal is kombinálod, akkor reggelire is nyugodtan fogyaszthatod.
Fotó: c12 / Getty Images Hungary
Ha éhgyomorra eszel joghurtot, a gyomorsav elpusztítja a tejsavbaktériumokat, ezáltal a tejtermék elveszíti legjobb tulajdonságát. Erről többet is megtudhatsz korábbi cikkünkből . Fogyaszd inkább a reggeli végén!
Fotó: jenifoto / Getty Images Hungary
Harvardi kutatók szerint minden 50 gramm, reggelire elfogyasztott feldolgozott húsféle elfogyasztása 42%-kal növeli a szívbetegségek kockázatát. Ezért a szalonnával tarkított reggelit érdemes csak különleges alkalmakra tartogatni.
Fotó: 5second / Getty Images Hungary
A szénsav rombolja a gyomor nyálkahártyáját, és csökkenti a gyomor vérellátását, ezáltal lassítja az anyagcserét. Továbbá kutatások szerint a ghrelin, vagyis az "éhséghormon" szintje többszörösen magas lehet azoknál, akik szénsavas frissítővel kezdik a napot.
Fotó: YSedova / Getty Images Hungary
Éhgyomorra fogyasztva, az arra érzékenyeknél a fűszeres ételekben található kapszaicin, magyarán a csípős ízért felelős vegyület adott esetben gyomorégést, hasmenést okozhat.
Fotó: RussieseO / Getty Images Hungary
A készen kapható bolti szendvicsek kívülről igazán csalogatóak, ráadásul sokan kényelemből választják őket reggelire. A legtöbb viszont nátriummal, tartósítószerrel és egészségtelen zsírokkal dúsított, ami hosszú távon szív- és érrendszeri problémákat eredményezhet.
Fotó: Azurita / Getty Images Hungary
Kardiológusok szerint ha valaki képtelen lemondani a reggeli péksüteményről, amiből csak lehet érdemes teljes kiőrlésűt választani, és vaj helyett egy kevés házi mogyoróvajjal , esetleg avokádókrémmel fogyasztani.
Fotó: pxhere.com
Ha csupa gyorsan felszívódó tápanyagot - cukros fánkokat, reggelizőpelyheket - eszel, azzal csak az egész napos vércukorszint-ingadozást és az állandó éhségérzetet alapozod meg. Ezért érdemes inkább rostdús, egészséges reggelit választani. Cikkünkben számtalan ötletet kapsz hozzá!
Fotó: pexels.com
A finomított cukorról előállítása során minden rostot letisztítanak. Amikor elfogyasztod őket - akár kristálycukor, akár egy ezzel édesített étel formájában -, akkor az hamar felszívódik, és gyorsan megdobja a vércukorszintet. Ez a hatás nem tart tovább fél óránál, így hamarosan ismét megéhezel.
Fotó: Pixabay

Képek: Getty Images Hungary, Pixabay

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük