Segítik a fogyást, védik a szívet, csökkentik a koleszterinszintet: az olajos magvak és diófélék jótékony hatásai
A diófélék, olajos magvak a kiegyensúlyozott étrendben kulcsfontosságú szereppel bírnak az egészség megőrzésében.

A késő őszi, téli időszak fontos tápanyagforrásai a diófélék, az olajos magvak. Koncentrált tápanyagtartalmuk miatt már kis mennyiségű fogyasztásuk is érdemben hozzájárul egészségünk védelméhez.
Számos képviselőjük évszázadok óta része a hazai gasztronómiának, de akadnak mindig újabb és újabb, más kontinensekről érkező újdonságok, amiket az MDOSZ legújabb közleményében ismertetett.
Amit a diófélékről, olajos magvakról tudni érdemes
A dióféléket magába foglaló élelmiszercsoport elnevezésére több variációt is használunk. Azok a gyümölcsök, amelyekre gyakran diófélékként referálunk, különféle növénytani besorolásból származnak, a dió száraztermésű, a mandula csonthéjas gyümölcs, a földimogyoró pedig a hüvelyesek közé tartozik. Ami miatt mégis egy csoportba soroljuk ezeket a terméseket, az a hasonló tápanyagtartalmuk.

A diófélék közé soroljuk a közönséges diót, kesudiót, makadámia diót, paradiót, pekándiót, a törökmogyorót, a mandulát, a pisztáciát és a földimogyorót.
Gyakori, hogy - szintén hasonló tápanyagtartalmuk miatt - a dióféléket összevonják az olajos magvakkal, amelyek közé a napraforgó-, a tök-, a len-, a szezámmagot vagy az elmúlt években népszerűvé vált chia- illetve kendermagot soroljuk. Az olajos magvak közül jellemzően a napraforgó- és a tökmagot fogyasztjuk önállóan, nagyobb mennyiségben, míg a len- és szezámmag inkább kenyerek, péksütemények, sütemények alkotórészei kisebb mennyiségben.
A diófélék, olajos magvak helye a kiegyensúlyozott, egészséges étrendben
A diófélék tápanyagtartalma rendkívül értékes, egészségünk védelme érdekében rendszeres fogyasztásuk javasolt. Gazdagok folsavban, B-vitaminokban, antioxidáns hatású tokoferolokban, a koleszterin felszívódását lassító fitoszterolokban. Fontos kalcium-, magnézium- és káliumforrások, előbbinek különösen nagy jelentősége van vegán vagy tejfehérjementes étrend esetén. Az olajos magvak gazdagok olyan antioxidáns hatású vegyületekben, mint a karotinoidok, fitoszterolok és flavonoidok. Mindkét élelmiszercsoport tagjainak különlegessége magas esszenciáliszsírsav-tartalmuk, gazdagok az alfa-linolénsav, röviden ALA nevű omega-3-zsírsavban.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?
A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.
Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2023. november 6. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
A diófélék, olajos magvak rendszeres fogyasztásának szerepe van az erek egészségének fenntartásában, és így a szív- és érrendszeri betegségek, illetve egyes daganatos betegségek megelőzésében, légúti betegségekből, valamint a cukorbetegségből fakadó halálozás csökkentésében.
Egészségünk védelmének maximalizálása érdekében rendszeres fogyasztásra a natúr/pörkölt változatok javasoltak, a sózott termékek, mint a sós földimogyoró, kesudió, mandula csak alkalomszerűen fogyasztandók, hiszen a túlzott só-, nátriumbevitel hozzájárulhat a magasvérnyomás-betegség kialakulásához. Fontos tudni, hogy a leggyakoribb allergének között szerepel a dió, a szezámmag és a földimogyoró.
Hogyan érdemes fogyasztani?
A diófélék, olajos magvak fogyaszthatóak nyersen is, de élvezeti értéküket nagymértékben javítja, ha szárazon megpirítjuk azokat. Az élelmiszeripar által előállított pirított /sózott termékekhez gyakran használnak pálmaolajat, úgyhogy akinek fontos szempont a fenntarthatóság, ezt az információt is figyelembe veheti a választásnál. A natúr termékeket magunk is megpiríthatjuk otthon - extra zsiradék felhasználása nélkül.

A diófélék, olajos magvak praktikus, egészséges opciók tízóraira vagy uzsonnára is, hiszen jól adagolhatók, ízlés szerint mixszelhetők, könnyen szállíthatóak, hűtést nem igényelnek, és jól bírják a napközbeni tárolást. A kedvező tápanyagbevitel szempontjából ezekkel a termékekkel sokkal jobban járunk, mint a különféle pogácsákkal, sajtos rudakkal. Kombinálhatjuk a magokat friss, szezonális vagy aszalt gyümölccsel, sajttal, vagy szórhatjuk azokat kásáinkba, tehetjük a müzlinkbe, granolánkba, süteményeinkbe.
Erősítik a szívet, és védik a sejteket: 10 hihetetlenül egészséges csonthéjas
Mindegyikben más-más ásványi anyag kiemelkedő, ezért különböző egészségügyi célokra hatásosak.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!

- természet
- karácsony
Misztikus karácsonyi gyógynövényeink: mire jó a dió, a fagyöngy és a fenyő?

- allergia
- panasz