Mindennap eszed, pedig növeli az Alzheimer-kór kockázatát: ezt zárd ki, ha védenéd az agyadat
Kiderült, hogy mi az az egy dolog, ami növelheti az Alzheimer-kór kockázatát annak ellenére, hogy nagyon sokan eszik.
A cukor fogyasztása az agyban olyan kémiai folyamatokat indít el, ami bizonyítottan növelheti a memóriavesztéssel járó Alzheimer-kór kockázatát.
A 2023 májusában megjelent kutatásból kiderült az is, hogy mi ennek a pontos oka, ami áttörést jelenthet az agykárosító kór megelőzésében és kezelésében is.
A cukor hatása az agyra
A kettes típusú diabétesz köztudottan emeli a rizikóját az Alzheimer-kórnak, de eddig nem tudták a kutatók megmondani, hogy milyen folyamatok állnak ennek a hátterében. A nemrég közzétett tanulmányban a cukor hatását vizsgálták az agyra, és meglepő felfedezést tettek.
Kiderült, hogy a cukor túlzó fogyasztása okozta megemelkedett vércukorszint már önmagában az amiloid plakkok felhalmozódását okozza az agyban, ami hozzájárul a Alzheimer-kór kialakulásához.
A kutatók az ATP-érzékeny kálium (KATP) csatornákat vették górcső alá, amelyek a sejtaktivitás szabályozásában vesznek részt. Ezek a csatornák az anyagcsere-változásokkal, az idegi aktivitással és az agy béta-amiloid termelésével állnak kapcsolatban, és úgy tűnik, hogy ezen érzékelők zavara befolyásolja az agy működését.
Egy rágcsálókkal végzett kísérletben a kutatók kimutatták, hogy a cukros víz fogyasztása a sima ivóvízzel szemben az amiloid plakkok nagyobb mértékű képződését eredményezi. Ezenkívül felfedezték, hogy az emelkedett vércukorszint hozzájárul a béta-amiloid fokozott termeléséhez az agyban.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ezek az eredmények bizonyítékot szolgáltatnak a cukorbevitel és a vércukorszint lehetséges közvetlen hatására az amiloid plakkok képződésére és termelésére, amely az Alzheimer-kór kialakulásában döntő szereppel bír. Ez magyarázhatja azt is, hogy a cukorbetegeknél miért nagyobb az Alzheimer-kór kockázata, sőt, akár új terápiás lehetőséget is ki lehet fejleszteni az Alzheimer-kór kezelésére.
- Elméletileg a KATP-csatornákra irányuló gyógyszerek csökkenthetik a hiperglikémia hatását a béta-amiloidra, ami máskülönben közvetlenül összefügg az Alzheimer-kór kockázatával - magyarázta Kristen Carli, dietetikus a MedicalNewsToday oldalán.
Olvass tovább agyvédő szokásokról: kutatók elmondták, mi az, ami tényleg működik, és aminek semmi haszna
A demencia sokakat érint, ezért fontos tudni, mivel előzhető meg a leghatékonyabban.
Agyvédő szokások: kutatók elmondták, mi az, ami tényleg működik, és aminek semmi haszna
A demencia sokakat érint, ezért fontos tudni, mivel előzhető meg a leghatékonyabban.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)