6 dolog, ami segít a csontritkulás megelőzésében: az sem mindegy, mennyi fehérjét fogyasztasz
A csontjaid épségéért a jól összeállított táplálkozással és megfelelő mozgásformával is sokat tehetsz.
A csontritkulásra gyakran egy baleset miatt bekövetkező törés hívja fel a figyelmet. A gyakori, a hormonális változások miatt főként a nőket érintő kórkép megelőzésében fontos szerepet játszik az életmód.
Bár a csúcscsonttömeget harmincéves kor környékére érik el az emberek, a későbbiekben is fontos, hogy tudatosan törődj a csontjaid állapotával. Épségük megőrzésében a jól megválasztott mozgásforma mellett a táplálkozás is a segítségedre lehet.
Tippek a csontok egészségének megőrzéséhez
A csontok az élet során folyamatosan átalakulnak, megújulnak a csontépítő és csontfaló sejtek működésének eredményeként. Összetételük az életkor függvényében változik, míg gyermekkorban magas a szerves anyag aránya, így a csontok rugalmasabbak, idősebb korban a szervetlen anyagok aránya nő, a csontbontó folyamatok lesznek hangsúlyosak.
A csontsűrűség harmincéves kor környékén éri el a maximumát, innentől csökkenni, ám nem mindegy, hogy milyen mértékben. Csontritkulás esetén a csontok törékenyebbé válnak. Az oszteoporózist megelőző állapot az oszteopénia, ekkor már a kívántnál alacsonyabb a csontsűrűség, de az érintett nem feltétlenül jut el a csontritkulásig, különösen akkor, ha tudatosan tesz is a betegség megelőzéséért. A következő dolgok segítségedre lehetnek a kórkép elkerülésében.
Rendszeres mozgás
A rendszeres fizikai aktivitás elengedhetetlen a mozgásrendszer egészségének megőrzéséhez. Nemzetközi ajánlások értelmében a 19 és 64 év közötti felnőtteknek hetente legalább 2,5 óra aerob edzést, például biciklizést vagy tempós gyaloglást kéne végezniük, emellett pedig minimum heti kétszer az izomerősítésre kell fókuszálniuk. A csontritkulás megelőzésében különösen fontosak a súlyzós gyakorlatok, illetve a rezisztenciaedzés.
Kalciumban gazdag táplálékok
A kalcium a legfőbb ásványi anyag a csontokban, kulcsfontosságú a csontok egészségéhez. A nők napi kalciumszükséglete 19 és 50 év között 1000 milligramm, efölött 1200 milligramm. Mivel a szervezet nem állítja elő az anyagot, külső forrásokból kell bejuttatni, szerencsére számos táplálékban megtalálható. Kifejezetten jó forrásai a zöld leveles zöldségek, az ehető, puha csontozatú halak, mint például a szardínia, valamint a tejtermékek.
D-vitamin
A D-vitamin támogatja a kalcium felszívódását. Míg nyáron a napfény elősegíti a termelődését, a fényhiányos hónapokban szükség van a mesterséges pótlására, ez felnőttek esetében napi 2000 nemzetközi egységet (NE) jelent a Semmelweis Egyetem ajánlása szerint.
Fehérjebevitel
Az alacsony fehérjebevitel nehezítheti a kalcium felszívódását, illetve kedvezőtlenül befolyásolhatja a csontbontó és -építő folyamatokat is. Egy menopauza utáni nők vizsgálatával készülő tanulmány szerint a magasabb fehérjefogyasztás kapcsolatba hozható a nagyobb csontsűrűséggel és a felkartörések kisebb valószínűségével. Sőt azok a diéták, amelyekben a kalória nagyobb arányban származik fehérjéből, segíthetnek megőrizni a csonttömeget a fogyás során.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az ajánlott napi fehérjebevitel egy átlagos felnőtt számára 0,8 gramm testtömeg-kilogrammonként, intenzív sportot űző, illetve 40-50 év feletti felnőtteknél valamelyest magasabb lehet a mennyiség. Idősebb korban ez az izomvesztés megelőzésének, lassításának érdekében is indokolt.
Elegendő kalóriamennyiség
A fogyni vágyók számára csábító választásnak tűnhetnek a gyors eredményt ígérő, drasztikus kalóriamegvonással dolgozó diéták, ezek azonban megviselik a szervezetet, több kutatás is bizonyítja, hogy a tartósan alacsony (1000 kcal alatti) kalóriabevitel jelentősen csökkentheti a csontsűrűséget.
Optimális testsúly megőrzése
Sem az alacsony testsúly, sem az elhízás nem tesz jót a vázrendszernek. Utóbbi nagy megterhelést jelent az ízületeknek és a csontoknak, de a kelleténél alacsonyabb testtömeg is fokozza az oszteopénia és az oszteoporózis kockázatát. Az ideális testsúly megőrzése lenne a cél, annál is inkább, mert egyes kutatások szerint a fogyás és hízás ismétlődő ciklusai idővel csontvesztéshez vezethetnek.
Magas kalciumtartalmú ételek
Bár a kalcium legfőbb forrásának a tejet szokás említeni, valójában egy deciliter mindössze 100-120 milligrammot tartalmaz belőle. Számos élelmiszerben ennél jóval több kalcium található, ezért akkor sem kell kétségbeesni, ha az ember valamiért nem fogyaszthat tejtermékeket.
10-szer több kalcium van benne, mint a tejben: isteni finom csonterősítő ételek
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- d-vitamin
- immunerősítő