Ilyen hatással van a D-vitamin a hormonzavarokra: a hiánya meddőséget is okozhat

A szülész-nőgyógyász szerint a D-vitamin pótlása sokat segíthet a hormongondok kezelésében.

d-vitamin-hiány4
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A D-vitamint egyre kevésbé érdemes vitaminként emlegetni, hiszen egy hormonról van szó. Már vitaminidőszakában is tudtuk, hogy milyen jelentős anyag, ám mióta egyre több kutatás derített fényt a D-vitamin különböző befolyásaira, már azt is tudjuk, hogy szinte minden egyes területébe beleszól testünk működésébe.

Így természetesen a meddőséget kiváltó hormonzavarokba is. A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos adott bővebb tájékoztatást.

Hormonzavarok és meddőség

A meddőség kialakulásához számos hormonzavar járulhat hozzá jelentősen. Ezek között a legelső, ami eszünkbe juthat, a progeszteron és az ösztrogén. Mindkét hormon szerepe kiemelt a várandósság létrejöttében és annak megtartásában is, és természetesen mindkét hormon szintjére hatással van a szervezetben fellelhető D-vitamin mennyisége. Ezt már számtalan tanulmány is igazolta, így természetesen a hormoneltérések kezelésénél a szakemberek zöme ma már a D-vitamin - és más alapvető tápanyagok - pótlását is javasolja.

d-vitamin-hiány3
Fotó: Albina Gavrilovic / Getty Images Hungary

A hosszabb távon fennálló D-vitamin-hiány hatással van a pajzsmirigy működésére is. A szerv által termelt hormonok szintén kiemelt jelentőségűek a várandósság során. Tanulmányok igazolták, hogy például az autoimmun pajzsmirigybetegek szervezetében a D-vitamin-hiány is jelen van, vagyis az anti-TPO szintje ezeknél a betegeknél összefügg a D-vitamin szintjével is.

De említhetnénk az IR kialakulását is, mely szintén kiemelt helyen szerepel a meddőség okai között. Ebben az esetben az inzulinhormon termelésében és annak felhasználásában keletkezik zavar, és erre is jelentős hatással van a D-vitamin.

Téli gondok?

- Ha tél, akkor D-vitamin-hiány, ezzel sokan tisztában vannak, de sajnos tévednek. Nem abban, hogy telente a D-vitamin hiánya megugrik, hiszen a bőrünket érő napsütés - mely elengedhetetlen a D-vitamin képzéséhez - jelentősen lecsökken, így a hiány szinte garantálható. De hazánkban a felnőtt lakosság mintegy 90%-a D-vitamin-hiánnyal küszködik egész évben, ez pedig a betegségek és sajnos többek közt a meddőség melegágya is - mondja dr. Angyal Géza.

d-vitamin-hiány2
Fotó: FreshSplash / Getty Images Hungary

Megoldás a vitamin? Sok esetben igen, sokszor azonban nem. Mindenesetre a pótlással a megfelelő készítmény esetén gondot biztosan nem fogunk okozni. A hormonzavarok esetében sokszor szükséges lehet a szakorvos által javasolt más terápia is a D-vitamin pótlása mellett, de a várandósság kialakulásának esélyét mindenképpen megnöveli a megfelelő D-vitamin-ellátottság.

A cikk az ajánló után folytatódik

Teszteld magad otthon!

A D-vitamin hiány számos más betegséggel együtt jár, beleértve a szív-és érrendszeri-, az autoimmun betegségeket, a cukorbetegséget és a depressziót. Ellenőrizd egyszerűen a D-vitamin szinted annak meghatározása érdekében, hogy szükséges-e szedni D-vitamin kiegészítőket.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A képletet azonban befolyásolja még pár dolog. A D-vitamin D3 formában hasznosul a leghatékonyabban - szerencsére ma már szinte minden készítmény ebben a formában tartalmazza ezt az anyagot, de még most is sok esetben önmagában. Ez pedig hiba, hiszen az egyes anyagok hasznosulását jelentősen befolyásolják más anyagok is. A D-vitamin és a kalcium kapcsolata ismert, egymás hasznosulását fokozó anyagokról van szó. De azt kevesen tudják, hogy egyensúlyi kapcsolat van a D-vitamin és az A-vitamin, valamint a K-vitamin, illetve a magnézium esetében is. Azaz a D-vitamin pótlását is érdemes komplex készítménnyel megoldani.

d-vitamin-hiány1
Fotó: Anna Efetova / Getty Images Hungary

A meddőség kiküszöbölésére a várandósvitamin alkalmas lehet, de itt is figyelni kell néhány apróságra. Ez a komplexitáson túl a megfelelő kötési formákban (szerves kötéseknél - citrátok és glükonátok- a hasznosulás akár 80%-kal is jobb), és a jó tagoltságban merül ki. A jó tagoltság azért fontos, mert a várandósság három trimesztere messze nem azonos tápanyagszükséglettel rendelkezik, hiszen a trimeszterek alatt zajló fejlődési folyamatok sem azonosak. Éppen ezért a tagoltságnak mindenképpen követnie kell a trimeszterek eltérő igényrendszerét.

8 isteni étel, ami tele van D-vitaminnal

A D-vitamin bizonyítottan támogatja a fogyást, érdemes olyan ételeket beiktatni a napi menübe, amik bővelkednek benne.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük